روابط بحرين با رژيم صهيونيستى

يکى از مهمترين تحولات سياست خارجى بحرين در دوران امير جديد، ايجاد ارتباط آشکار با اسرائيل است. بحرين پيش از اين داشتن هرگونه با رژيم صهيونيستى را رد مى‌کرد تا اينکه در جريان اجلاس داووس در بهمن ماه ۱۳۷۸، شيخ‌سلمان وليعهد اين کشور با شيمون پرز ديدار کرد. اين اولين ديدار در سطح بالا ميان مقامات دو کشور بود. به‌دنبال اين ديدار وى در مصاحبه با الحيات گفت: ما در برابر هر يک گام اسرائيل، دو گام برخواهيم داشت.


شيخ سلمان اين ملاقات را نخستين گام در روابط بحرين و رژيم صهيونيستى در فرايند صلح خاورميانه ذکر و اظهار اميدوارى کرد که اين تحول گسترش يابد.


وى ديدار آيندهٔ بازرگانان و سرمايه‌داران بحرينى از فلسطين اشغالى را در صورت پيشرفت گفتگوهاى صلح ميان سوريه و تشکيلات خودگردان با اسرائيل، متحمل دانست. در همين راستا، اغلب ديپلمات‌هاى مقيم بحرين در مورد گشايش دفتر تجارى ميان بحرين و اسرائيل بر اين اعتقاد هستند که صحبت و تبادل نظر پيرامون اين موضوع هنوز زود است. (گزارش سفارت ج. ا.ا. - منامه، ۱۳۸۰)

روابط بحرين با کشورهاى اروپائى

روابط بحرين با کشورهاى اروپائى نظير فرانسه و آلمان رو به رشد بوده و ساير کشورهاى اروپائى در مرحلهٔ بعدى قرار دارند. اکثريت عمدهٔ کشورهاى اروپائى هنوز سفير مقيم در بحرين ندارند.

روابط بحرين با کشورهاى آسياى شرقى

روابط با چين، ژاپن، کرهٔ جنوبي، فيلپين، اندونزي، مالزى و ساير کشورهاى آسياى جنوب شرقى و استراليا مطلوب مى‌باشد. اين حال تنها کشورهاى چين، ژاپن، کره جنوبى و فيليپين داراى سفير مقيم در بحرين هستند. بحرين با اکثر اين کشورها روابط اقتصادى گسترده دارد به‌عنوان مثال حجم واردات بحرين از مالزى طبق آمار ۱۹۹۲، نسبت به صادرات بحرين، به مالزي، در حدود ۱۲ برابر بوده است. همچنين در ژوئيه ۱۹۹۰، توافق‌نامه‌اى در خصوص همکارى‌هاى فنى و اقتصادي، با چين امضاء شده است.

روابط بحرين با هند، پاکستان و بنگلادش

حدود ۱۳% از جمعيت بحرين را کارگران آسيائى و به‌ويژه هندى‌ها، پاکستانى‌ها و بنگلادشى‌ها تشکيل مى‌دهند، (The World Factbook 1995) که در بخش‌هاى مختلف در بحرين به‌کار اشغال دارند و نقش عمده‌اى در اقتصاد اين کشور دارند.


روابط اقتصادى بحرين و هند سابقه‌اى تاريخى دارد. (رجوع کنيد به بخش جغرافياى سياسي.) و هم‌اکنون نيز رو به رشد است. پاکستان در درجهٔ دوم اهميت قرار دارد. عمده‌ٔ نيروهاى امنيتى و انتظامى بحرين، از بلوچ‌هاى پاکستان هستند.


نيروهاى کار بنگلادشى نيز در بحرين مشغول به‌‌کار هستند و در رديف بعد از پاکستان و فيليپين قرار دارند.

روابط بحرين با روسيه

روابط فى‌مابين بحرين و روسيه رو به گسترش بوده و روسيه داراى سفير مقيم در بحرين است. دو کشور در زمينهٔ اقتصادى رابطهٔ چندانى ندارند و تنها در زمينهٔ جهانگردى (و با استفاده از دو پرواز در هفتهٔ شرکت ايرفلوت) بين منامه و مسکو، تعدادى از اتباع دو کشور رفت و آمد مى‌کنند.

رابطه بحرين با کشورهاى اسلامى

بحرين به‌عنوان يک عضو سازمان کنفرانس اسلامى با کشورهاى مسلمان روابط مطلوبى دارد و با اکثر اين کشورها روابط سياسى خود را در حد سفير حفظ کرده است.

مواضع بحرين در مقابل مسئلهٔ فلسطين و افغانستان

بحرين روابط نزديکى با سازمان آزاديبخش فلسطين دارد. ساف در ژوئن ۱۹۷۴ دفتر رسمى خود را در بحرين تأسيس نمود. رهبر ساف مرتب با رهبران بحرين ديدار داشته و از حمايت آنان به‌ويژه در مقابل حرکت‌هاى انشعابى اين سازمان و مناقشات آن با سوريه، برخوردار است.


در مورد مسئله افغانستان، بحرين از مجاهدين افغانى حمايت کرده ولى با توجه به وضعيت اقتصادى اين کشور، هيچ‌گونه کمک مالى به افغانستان نداشته است.

نمايندگى‌هاى سياسى بحرين در خارج

اولين نمايندگى سياسى بحرين در خارج از کشور در سپتامبر ۱۹۷۱ در قاهره، به‌هنگام ديدار رسمى نخست‌ وزير اين کشور از مصر تأسيس گرديد. بحرين در حال حاضر با اکثر کشورهاى غربي، روابط ديپلماتيک دارد و سفير بحرين در انگلستان در اغلب کشورهاى اروپائى آکرديته مى‌باشد. سفير بحرين در سازمان ملل متحد (در نيويورک) سفير اين کشور در واشنگتن نيز هست. دولت بحرين در کراچى و بمبئى سرکنسولگرى دارد و در کشورهاى ذيل نيز سفارت‌خانه دارد: عربستان‌سعودي؛ کويت؛ الجزاير؛ تونس؛ اردن؛ عراق؛ مصر؛ ايران؛ انگلستان؛ آمريکا؛ چين؛ ژاپن؛ کره‌جنوبي؛ فيليپين.

اسامى کشورهائى که در بحرين سفارت‌خانه دارند (The Middle East and North Africa,1996.p.321)

الجزاير؛ بنگلادش جمهورى خلق چين؛ مصر؛ فرانسه؛ هند؛ ايران؛ عراق؛ ژاپن؛ کره‌جنوبي؛ کويت؛ مراکش؛ عمان؛ پاکستان؛ فيليپين؛ روسيه؛ اردن؛ عربستان‌سعودي؛ آفريقاى‌جنوبي؛ تونس؛ ترکيه؛ انگلستان؛ آمريکا؛ جمهورى‌يمن؛ امارات‌متحده‌عربي؛ فلسطين؛ اريتره.


سطح روابط ايران و بحرين در ۱۳۷۵ به‌علت متهم نمودن ايران به دخالت در نا‌آرامى‌هاى اخير بحرين، از سطح سفير به کاردار تنزل پيدا کرد و سفير جمهورى‌اسلامى ايران در منامه در اين سال فراخوانده شد.

اسامى کشورهائى که سفراء غير‌مقيم (اکرديته) در بحرين دارند

هلند؛ ايتاليا؛ نروژ؛ سنگال؛ بلژيک؛ سوئيس؛ سوئد؛ سوريه؛ دانمارک؛ شيلي؛ مالزي؛ اتريش؛ فنلاند؛ يونان؛ برزيل؛ اندونزي؛ کانادا؛ ايرلند؛ نپال؛ جيبوتي؛ گامبيا؛ تانزانيا؛ آرژانتين؛ مالت؛ اوگاندا؛ سومالي؛ برونئي؛ پرتغال؛ بورکينافاسو؛ تايلند؛ کامرون؛ مجارستان؛ بوتان؛ مالي؛ زلاندنو؛ آلمان؛ غنا؛ اريتره؛ آلباني؛ استراليا؛ سومالي؛ چاد؛ ونزوئلا؛ سريلانکا؛ مکزيک؛ جمهورى‌اسلواک؛ بروندي.

اسامى کشورهائى که در بحرين کنسولگرى دارند

سوئيس، دانمارک، هلند، نروژ، سوئد، پرتغال، يونان، بلژيک، قبرس، زلاندنو، اسپانيا.

دفاتر نمايندگى‌هاى ديگر در بحرين

۱. دفتر سازمان آزاديبخش فلسطين (تأسيس ژوئن ۱۹۷۴)


۲. دفتر برنامهٔ توسه و عمران سازمان ملل متحد


۳. مرکز تبليغاتى و مطبوعاتى سازمان ملل متحد


۴. سازما کودکان ملل متحد (يونيسف)


۵. برنامهٔ محيط زيست سازمان ملل متحد


۶. دفتر فنى دولت کويت