مردم سيستان وبلوچستان بيشتر پيرو مذهب حنفى هستند ولى به حضرت امام حسين (ع) ارادت خاصى ابراز مى‌دارند. عده‌اى نيز شيعه مى‌باشند. به علماى روحانى حنفى مولوى مى‌گويند.


مردم سيستان و بلوچستان به مشايخ و مقابر آنان احترام خاصى قايل هستند و مراسم و احترامات مخصوصى نسبت به اين بزرگان به‌جا مى‌آورند. برخى از معروف‌ترين مشايخ:

شيخ عبدالقادر جلانى

معروف‌ به قوس، سرسلسله مشايخ به‌شمار مى‌رود. ساکن بغداد بوده و قبر او در بغداد است. در همه کرانه‌هاى جنوبى ايران، آفريقا، عربستان، شيخ‌نشين‌ها، افغانستان و هندوستان پيروان بسيار دارد که هرساله به زيارت مقبره شيخ عبدالفادر به بغداد مى‌روند.


هرساله در فصول معينى مراسمى به نام مولود در جاهاى مختلف براى بزرگداشت او برپا مى‌کنند که يکى از بزرگ‌ترين و ديدنى‌ترين مراسم را بلوچ‌ها و سياهان در بلوچستان برپا مى‌سازند.

سيد غلام رسول

مقبره او در چاه‌بهار است و در چا‌بهار مى‌زيسته و در اصل از اعراب مهاجر بوده که اجداد او به اين شهر کوچيدند. هرساله از بيست و چهارم ذوالقعده به مدت هفت شب براى او مولود برپا مى‌شود که از ديدنى‌ترين مجالس مولود است. سيد غلام رسول پيروان زيادى دارد، مراسم مولود هر سال برگزار مى‌شود. مقبره او سفيد گنبدى‌شکل است.


در مجلس مولود اين شيخ از يک دهل بزرگ رحمانى و دو دهل کوچک و يک قره‌نى (زمر) استفاده مى‌شود.

شيخ احمد رفاهى

اين شيخ در عربستان مى‌زيست و مقبره او در اين سرزمين است و پيروان بسيار دارد و هرساله براى بزرگداشتن مجالس مولود برپا مى‌سازند. در اين مراسم سه پرچم سفيد برافراشته مى‌شود. در مجلس اين شيخ از يک دهل کوچک و چند دف استفاده مى‌گردد. سوچکى نيز در اين مولود مى‌سوزانند.

شيخ عبدالله ادروس

اين شيخ در يمن مى‌زيست مقبره‌اى گنبدى‌شکل دارد. کرامات بسيار بوى نسبت مى‌دهند. با آلات موسيقى و خواندن آواز به مجلس شور و حال خاصى مى‌دهند، به‌طورى که برخى از شرکت‌کنندگان به عمليات غيرعادى خطرناکى دست مى‌زنند. در اين مولودى پرچمى سرخ برافراشته مى‌شود که وسط آن يک ماه و يک ستاره به رنگ سبز نقش بسته است.

شيخ شمس تبريز

اين شيخ در اصل گجر gajar (فارس زبان) است و بدين سبب ميان غير بوميان پيرو دارد. اين شيخ مدت‌ها ساکن مورتان Mortan هند بوده و مقبره او در هند است. مريدان او بيشتر در هند، پاکستان، عربستان و ايران به‌سر مى‌برند.


شيخ شکر گنج

مقبره او در مورتان است و هر روز صبح روى قبر وى به‌نظر مى‌رسد که شکر باريده و به اين جهت به شيخ شکرگنج معروف گشته، نام اصلى او شيخ فريدالدين بوده است. مريدان او را بيشتر سياهان تشکيل مى‌دهند. در چاه‌بهار خليفه اين شيخ شخصى به نام چنگو بوده که گاهى نيز ماهى‌فروشى مى‌کرده و سياه‌پوست بوده.

شيخ احمد ملوندى معروف به قلندر

اين شيخ ساکن سيوان بوده و قبر او نيز در همانجا است. اين شيخ در زمان شيخ عبدالقادر جلانى سمت مستان او را داشته و به ‌خود خنجر مى‌زده است...


در مجلس مولود اين شيخ چهار دف و يک کى‌سل نواخته مى‌شود و خليفه و چاووش و مستان در يک صف و مريدان در صف ديگر در مقابل آنها مى‌نشينند و خليفه مى‌خواند و مريدان تکرار کرده پشت دست. به زمين کوبيده سوچکى مى‌سوزانند...

عجمير شريف شيخ محى‌الدين نقشبندى

اين شيخ در مورتان مقبره عظيم و باشکوهى دارد. در کنار مقبره او ديگ‌هاى پر از غذا وجود دارد که هيچ‌وقت خالى نيست و فقرا را با آن غذا مى‌دهند در چاه‌بهار مريدان بسيار دارد، مخصوصاً در قصرقند از توابع چاه‌بهار.

شيخ ابن على

ساکن مروات در عربستان و مقبره او نيز در اين سامان است درخت تنومندى بر سر قبر وى روئيده که سايه‌گستر زائران او است. اين شيخ مريدان بسيار دارد. خليفه او در چا‌بهار شخصى به نام امان‌الله بود.

شيخ رستم

مقبره او در قسمت شرقى چا‌بهار قرار گرفته، همراه با مريدان با مغولان جنگيده و خود شيخ در اين نبرد کشته شد. خاطره رشادت او هنوز زبانزد است. روزهاى پنجشنبه به زيارت او مى‌شتابند و مى‌گويند مراد مرادمندان را برمى‌آورد.

خواجه خضر

مقبره‌اى ندارد زيرا وى زنده و نگهبان درياها است و در کرانه درياها زندگى مى‌کند و در جنوب‌غربى چا‌بهار قدمگاهى که زيارتگاه پيروان او است، دارد.

سيد جهانشاه

مقبره‌ او در چا‌بهار و در مجاورت قبرستان عمومى و در نزديکى مقبره سيد غلام‌رسول قرار گرفته است.

شيخ مراد

مقبره او در طبس کوپان در هفت کيلومترى چا‌بهار و برادر شيخ رستم است و داراى سه پرچم سفيد مى‌باشد و در حمله مغولان کشته شد.

شيخ جمال

مقبره او در زمين در ده کيلومترى شرق چا‌بهار قرار گرفته و برادر شيخ رستم و شيخ‌ مراد بوده و در نبرد با مغولان کشته شد.

شيخ غيبى

مقبره او در طبس در ده کيلومترى چاه‌هار بر فراز کوهى قرار دارد که در نبرد با مغولان به‌قتل رسيد.

سيد رکل شاه

مقبره گنبدى‌شکل سفيد او در دشتيارى در دهى به نام چوکات از توابع چا‌بهار قرار و مريدان بسيار از بلوچ‌ها و سياهان دارد.

سيد بهادرشاه

فرزند سيد رکل شاه بود و مقبره و در دشتيارى از توابع چابهار و داراى مريدان بسيار است.

شيخ پير سهراب

مقبره گنبدى‌شکل سفيد او در ده بن‌نو، از توابع دشتيارى قرار و مريدان بسيار در محل و در پاکستان و هند و آفريقا دارد.

شيخ شميل

مقبره او در فاصله ۱۶۲ کيلومترى چا‌بهار به طرف ايرانشهر در روستاى پوزک قرار دارد.

شيخ شوشين

مقبره او ميان آبادى‌هاى کناردان و خيرآباد از توابع نيکشهر قرار گرفته.

شيخ حسن

پسر شاه‌حسين مقبره او در ۱۸ کيلومترى قصرقند در روستاى سى کلگ قرار و مريدان بسيار از هر قوم دارد.

شيخ احمد بدوى

پيروان و مقبره او در عدن قرار دارند و هرساله مراسم مولود براى بزرگداشت او برپا مى‌کنند. در اين مراسم پرچمى سرخ که ماه و ستاره‌اى بر آن منقوش است برافراشته و از يک دهل کوچک و چند دف استفاده و در اين مولودى سوچکى سوازنده مى‌شود.