سيستم بسته قطر اجازهٔ شکل‌گيرى و رشد هر گونه طرز تفکر و مشى مخالف با سياست‌هاى رسمى نظام اين کشور را نداده و اين اجاره را صرفاً به پرورش افکار موافق در چارچوب اهداف و خط مشى خود مى‌دهد. بر اين اساس اغلب مقامات مهم مملکتى يا از ميان خاندان آل‌ثانى و يا منسوبين به آنها و يا از ميان افرادى که به حکومت کاملاً وفادار هستند، انتخاب مى‌شوند، به عنوان مثال در حال حاضر در حقيقت ۱۰ تن از وزراء يعنى وزراى دفاع، کشور، ۲ وزير مشاور، وزير مشاور در امور دربار، دارايى و اقتصاد بازرگاني، خارجه، مشاور در امور دفاع و جانشين فرمانده نيروهاى مسلح، اوقاف و امور اسلامي، امور شهردارى و کشاورزى از ميان خانواده آل‌ثانى مى‌باشند.

گرايش‌هاى حزبى و عقيدتى

در اين ميان، مخالفين سياست‌هاى دولت، جايگاهى در سيستم قدرت ندارند. به عنوان نمونه يکى از فرزندان امير قبلى به نام شيخ‌عبدالعزيزبن خليفه که قبلاً پست وزير کشور را داشت هم‌اکنون در تبعيد در فرانسه بسر مى‌برد هر چند که گفته مى‌شود در دام اعتياد گرفتار شده است. به عنوان نمونه مى‌توان به مبارک‌الخاطر وزير خارجه پيشين قطر اشاره نمود که پس از چند سال تصدى پست مزبور به عنوان وزير مشاور در امور خارجى قطر به کار ادامه داد ليکن بدنبال اظهار مطالبى مبنى بر حل اختلاف ارضى عربستان و قطر، در شرايطى که شديدترين تنش‌ها بر روابط دو کشور حاکم بود، توسط امير از کار برکنار گرديد. در قطر با توجه به عدم وجود سيستم حزبى چيزى به نام گرايش. حزبى نيز معناى خارجى پيدا نکرده است. امير قبلى قطر يعنى شيخ‌خليفه از نظر خصوصيات فردى و اجتماعي، شخصى زيرک و با ظرفيت و جدى در مسائل سياسى محسوب مى‌شد که با درايت خاصى تا اواخر حکومت خود، تحکم مستمرى را از جهت ادارهٔ امور کشور، انتصاب‌ها و تعيين مسئولين اعمال مى‌نمود. با اين حال بعد از سال ۱۳۷۱ به دليل بيمارى و نيز رشد تدريجى جناح شيخ حمد، از اميران اقتدار و نفوذ شيخ خليفه کاسته شد، به‌گونه‌اى که از آن سال به بعد در حقيقت اين وليعهد بود که کشور را تحت کنترل خود داشت. شيخ حمدبن‌خليفه امير قطر که در ۶/۴/۱۳۷۴ برابر با ۲۷ ژوئن ۱۹۹۵ ميلادى در غياب پدر خود، قدرت را در اين کشور در دست گرفت متولد سال ۱۹۵۰ ميلادى مى‌باشد.


وى پس از طى تحصيلات ابتدايى و دبيرستانى در قطر به انگليس عزيمت نموده و در سال ۱۹۷۱ از دانشکده سنت هرست انگليس فارغ‌التحصيل شد. شيخ حمد سپس با درجهٔ سرهنگ دومى وارد ارتش قطر شد و پس از چندى به عنوان فرمانده کل نيروهاى مسلح اين کشور تعيين گرديد. مشاراليه در ۳۱/۵/۱۹۷۷ از سوى پدر خود به عنوان وليعهد و وزير دفاع قطر معرفى شد که تا تاريخ ۲۷ ژوئن ۱۹۹۵، يعنى بدست‌گيرى قدرت، در اين سمت قرار داشت. شيخ‌حمد به لحاظ برخورد با مسائل منطقه‌اى و جهانى از تحرک و نقش بيشترى در مقايسه با پدر خود برخوردار است. وى طى سال‌هاى اخير دوران وليعهدي، با اعمال نفوذ غيرمستقيم در سياست خارجى قطر، اين کشور را تبديل به يکى از چند کشور مهم منطقه خليج‌فارس نموده بود.


سوابق و اظهارات مقامات قطر در مورد ايران

شيخ حمدبن جاسم‌بن آل‌ثانى وزير خارجه قطر از هنگام اين پست تحرک ويژه‌اى به سياست خارجى قطر داده است. وى در کنار ساير مسؤولين رده بالاى قطري، علاقمندى کشور خود را در رابطه با ارتقاى مناسبات با ايران ابراز داشته است. هفته‌نامه مورخ ۲۶/۹/۷۳ بدون ذکر نام به نقل از يک مقام قطرى در مورد سياست اين کشور نسبت به ايران نوشت که: منافع کشور قطر اقتضاء مى‌کند که روابط عادى با جمهورى اسلامى ايران داشته باشد. همچنين، وى طى سخنانى که در ۲۴/۱۱/۷۳ از تلويزيون قطر پخش شد، خواستار توجه به نقش ايران در معادلات منطقه شد. مشاراليه افزود: ايران يک کشور بزرگ است و نقش ايران در منطقه را نبايد ناديده گرفت. وى افزود مناقشه ايران و امارت بر سر سه جزيره خليج‌فارس بايد بطور مسالمت‌آميز حل و فصل شود. به دنبال پايان يافتن جنگ تحميلى در سال ۱۳۶۷ اظهارات مقامات قطرى در مورد ايران به طور غالب، مثبت بوده است. شيخ حمدبن جاسم‌بن آل‌ثانى وزير خارجه قطر همچنين بعد از روى کار آمدن شيخ حمدبن خليفه طى مصاحبه‌اى اظهار داشت که روابط قطر با جمهورى اسلامى ايران براساس حسن هم‌جوارى پايه‌ريزى شده و دوحه همواره در صدد توسعه آن است.


وزير خارجه قطر در ملاقات با سفير کشورمان در دوحه خاطرنشان ساخت که مطمئناً در سايه تحوّلات جديد روابط دو کشور بيش از پيش توسعه مى‌يابد. وى در اين ديدار افزود: همان‌گونه که بارها تأکيد شده هيچگونه تغييرى در خط‌مشى قطر نسبت به کشورهاى دوست ايجاد نخواهد کرد.