پارک جنگلى النگ‌درّه

اين پارک در طول جغرافيائى ۲۵، ۵۴ و عرض جغرافيائى ۴۹، ۳۶ در ضلع جنوبى شهرستان گرگان و در جنگل‌هاى طبيعى واقع گرديده است. حداقل ارتفاع آن از سطح دريا ۳۱۰ متر و حداکثر آن ۴۳۰ متر مى‌باشد، رودخانه قلاشى از قسمت جنوب پارک تا شمال امتداد داشته و به‌طور تقريب از وسط آن مى‌گذرد و در مجاورت اين رودخانه، سه چشمه آب با کيفيّت بسيار بالا قرار دارد. اين پارک طيّ سال‌هاى ۱۳۷۰ ـ ۱۳۷۶ توسّط اداره کلّ منابع طبيعى استان گلستان احداث گرديده است و مساحت آن ۱۷۴ هکتار مى‌باشد.


متوسّط بارندگى سالانه ۶۷۰ ميلى‌متر که بيشتر اين بارش در فصل بهار و زمستان است. حداقل درجه حرارت ۵ - درجه سانتى‌گراد و حداکثر آن ۳۵+ درجه سانتى‌گراد است و به‌دليل اختلاف ارتفاع حدود ۳۰۰ متر با شهر گرگان، ۵ تا ۷ درجه خنک‌تر از شهر مى‌باشد که خود فاکتور مثبت جهت گردشگرى در پارک است.


تيپ گياهى منطقه، آميخته با انواع درختان جنگل‌هاى جلگه‌اى مثل جامعه انجيلى و ممرزستان بوده و ميزان موجود در هکتار بيش از ۱۰۰ متر مکعب است. از ديگر گونه‌هاى آن توسکا، لرگ، افرا، بلوط، بيد، شيردار، خرمندى را مى‌توان نام برد. آب مورد نياز پارک از چشمه‌ افرائى که در اطراف پارک واقع شده تأمين مى‌شود ساير امکانات موجود عبارتند از: برق‌رساني، سرويس‌هاى بهداشتي، جادّه آسفالته، نمازخانه، پارک کودک، زمين ورزش، ساختمان‌هاى نگهباني، منطقه کمپينگ و پيک‌نيک و حصار براى جلوگيرى از ورود دام.

پارک جنگلى دلند

اين پارک را در ۱۱ کيلومترى غرب آزادشهر در شاهراه آسيائى تهران ـ مشهد و در شرق دلند واقع شده است. ارتفاع از سطح دريا بين ۸۰ ـ ۱۲۰ متر و شيب عمومى پارک بسيار کم و يکنواخت بين ۵/۰ الى ۱ درصد است.


ميزان بارندگى ساليانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ ميلى‌متر مى‌باشد که بيشتر آن در بهار و کمتر آن در تابستان مى‌بارد. دماى متوسّط ۲۱ درجه سانتى‌گراد و حداکثر ۳۶ و حداقل ۳ ـ درجه سانتى‌گراد و رطوبت نسبى آن ۶۷% است. خاک محدوده پارک، رسى و شني، داراى سنگ مادر آهکى است که منشاء آن از لوم‌هاى بادى و حاصل دوران چهارم زمين‌شناسى است. تيپ گياهى آن بلوط، ممرزستان، آزاد و انجيلى بوده و به‌ندرت سپيدار و افرا و اوجا در آن يافت مى‌شود به‌دليل وجود درختان آزاد که امروزه از گياهان مورد تهديد است، بخشى از اين پارک به‌عنوان ذخيره‌گاه جنگلى به ثبت رسيده است و اين خود از ويژگى‌هاى اين پارک محسوب مى‌شود. بازديدکنندگان پارک اغلب در فصول بهار و تابستان حضور مى‌يابند و اغلب از اهالى منطقه و شهرهاى اطراف و زايرين و مسافرين مشهد مقدس مى‌باشند. اگرچه طرح مصوّب اين پارک در سال ۱۳۵۷ بوده ولى چند سال جلوتر امکانات رفاهى در آن نصب و ايجاد گرديد. در سال‌هاى بعد امکاناتى از قيل مسيرهاى آسفالته، آب‌رسانى و برق‌رساني، پارک کودک، نمازخانه، سرويس بهداشتي، مناطق کمپينگ و پيک‌نيک، ساختمان نگهباني، پناهگاه‌هاى چوبي، مهمانسرا و چاه‌هاى عميق و نيمه‌عميق در آن داير گرديده است.

پارک جنگلى قُرق

اين پارک در ۲۳ کيلومترى شرق گرگان و در شاهراه آسيائى واقع گرديده است. پارک جنگلى قرق در ۵۱، ۳۶ عرض جغرافيائى و ۲۸، ۵۴ طول جغرافيائى و ارتفاع نسبى ۱۰۵ متر از سطح دريا واقع است. بلندترين نقطه آن ۶۰۰ متر و کوتاه‌ترين آن ۴۰ متر مى‌باشد مساحت آن ۶۵۰ هکتار و در محيط جلگه‌اى قرار گرفته است. ميانگين بارندگى سالانه آن ۳/۶۳۳ ميلى‌متر و حداقل درجه حرارت متوسّط سالانه ۴/۸ و حداکثر آن ۵/۲۷ و متوسط درجه حرارت ۸/۱۷ درجه سانتى‌گراد مى‌باشد. جريان باد در بهار و تابستان روزها از غرب به شرق و شب‌ها از جنوب به شمال است.


اين پارک داراى ۲ حلقه چاه عميق است که از طريق لوله‌کشي، آب آن به منبعى که در مرکز پارک بر روى تپه‌اى قرار دارد وارد و سپس به سيستم شبکه آبرسانى متصل مى‌شود که از نظر کيفيّت، از درجه بالائى برخوردار است. طرح اين پارک اولين بار در سال ۱۳۴۸ توسط مرحوم حسين سعيدى آشتيانى بنيان‌گذار پارک‌هاى جنگلى ايران، تهيّه و عمليّات اجرائى آن از سال ۱۳۵۰ آغاز گرديده است.


از ويژگى‌هاى اين پارک، داشتن پارک وحش (محدوده‌اى براى نگهدارى حيوانات وحشي) مى‌باشد. رويشگاه جنگلى آن انجيلى و ممرزستان است و ساير گونه‌هاى آن بلوط، نمدار، توسکاى قشلاقي، افراد خرمندى و آزاد مى‌باشد و رويشگاه‌هاى درختچه‌اى و پوششى آن همانند ساير رويشگاه‌هاى جلگه‌اى ايران است. بازديد از پارک بيشتر در فصل بهار و تابستان صورت گرفته و بازديدکنندگان، اغلب مردم بومى شهرهاى گرگان، على‌آباد کتول، فاضل‌آباد و روستاهاى اطراف و زايرين و مسافرين مسير مشهد مقدس مى‌باشند و در بين آنها، گروه‌هاى زيادى از دانش‌آ‌موزان و دانشجويان و علاقه‌مندان به طبيعت به چشم مى‌خورند.


شبکه‌هاى آب‌رساني، برق‌رساني، سرويس‌هاى بهداشتي، پارک‌وحش، پارک کودک، پناهگاه‌هاى چوبي، محدوده کمپينگ و پيک‌نيک، نمازخانه، فروشگاه و رستوران، ساختمان نگهبانى و انتظامي، مسيرهاى آسفالته ماشين‌رو و پياده‌رو از امکانات پارک جنگلى قرق مى‌باشد.

پارک جنگلى کردکوى

اين پارک در ۴ کيلومترى جنوب کردکوى و در مسير جادّه کردکوى به دراز نو واقع شده و مساحت آن ۵۴ هکتار و حداقل ارتفاع از سطح دريا ۱۴۵ متر و حداکثر ۳۶۰ متر است. متوسط ميزان بارندگى در يک دوره ۱۸ ساله ۶/۵۷۰ ميلى‌متر، کمترين بارندگى در تيرماه برابر با ۳/۱۶ ميلى‌متر و بيشترين آن در آذرماه ۴/۹۱ ميلى‌متر بوده است. سردترين ماه سال بهمن با دماى ۴/۶ درجه و گرم‌ترين ماه سال تير و مرداد با ۸/۲۵ درجه سانتى‌گراد است متوسّط دماى آن ۴۵/۱۶ درجه مى‌باشد. از ويژگى‌هاى اين پارک وجود رودخانه دائمى به نام ”پلنگ‌پا“ که از کنار پارک مى‌گذرد، مى‌باشد. دبى رودخانه در بهمن‌ماه ۱۰۰ ليتر در ثانيه اندازه‌گيرى شده است.


منابع تأمين آب پارک از رودخانه پلنگ‌پا است که وارد مخزن آب و از آنجا به شبکه آب‌رسانى مى‌شود، از ديگر ويژگى‌هاى اين پارک نزديک بودن به جادّه تهران ـ گرگان و شهر کردکوى و بندر ترکمن مى‌باشد که استفاده‌کنندگان پارک نيز ساکنين اين شهرها و روستاهاى اطراف آن و زايرين حضرت امام رضا (ع) و علاقه‌مندان به طبيعت هستند.

پارک طبيعت ناهارخوران

نهارخوران قديمى‌ترين تفرجگاه استان گلستان در گرگان است که بسيارى از ايرانيان با آن آشنائى دارند. نهارخوران در ۴ کيلومترى جنوب شهر گرگان واقع شده است. اين پارک مجموعه‌اى از فضاهاى جنگلى در اطراف جادّه و همچنين حاشيه رودخانه و محدوده‌هاى تأسيسات شهردارى و جهانگردى را شامل مى‌شود که از سال ۱۳۳۸ توسّط سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور به‌منظور تأمين تفرجگاه اهالى گرگان در اختيار شهردارى گرگان قرار داده شده است.


اين مجموعه به‌دليل موقعيّت خاص جغرافيائى و واقع شدن در دو دامنه پرشيب، داراى آب‌وهواى مناسبى مى‌باشد. استقبال مردم گرگان و ساير شهرهاى ايران از اين مجموعه طبيعى بسيار زياد است. در حال حاضر اين مجموعه داراى رستوران و مهمانسرا متعلّق به شهردارى و سازمان ايرانگردى و جهانگردى است، که در آن چند هتل و ده‌ها ويلا و امکانات بازى بچه‌ها داير مى‌باشد.

دهکده‌هاى ييلاقى و تفريحات کوهستانى

مناطق کوهستانى حوضه استان گلستان از نظر داشتن جنگل‌هاى انبوه و مراتع سرسبز و قله‌هاى مناسب و چشم‌اندازهاى بديع داراى موقعيت برتر و ويژه‌اى در مقايسه با ساير نواحى مى‌باشد. در صورت استقرار امکانات تفرجى در مراکز تعيين‌شده کوهستانى مى‌تواند براى دانش‌آموزان و دانشجويان و خانواده‌هاى علاقمند و به‌طور کلى توريسم از داخل و خارج از کشور مورد استفاده قرار گيرد. گشت و گذار در مناطق کوهستانى چه به‌صورت اتراق در ييلاقات و يا کوه‌نوردي، راه‌پيمائى و غيره به‌طور حتم تأمين‌کننده، نيازهاى روحى و سلامتى آنها است. دهکده‌هاى ييلاقى و مراکزى که به‌طور خودجوش مورد توجّه مردم بوده و در حال حاضر مراکز تجمع بازديد‌کنندگان مى‌باشند. عبارتند از:


دهکده ييلاقى درازنو ، دهکده ييلاقى جهان‌نما، دهکده افراتخته.