حمل و نقل هوائى

شرکت هوائى کرواسى (Croatia airlines) شرکت جوانى است که به دلايل مختلف سعى دارد کار خود را گسترش داده و به سطوح بالاترى دست يابد. فعاليت‌هاى شرکت هوائى کرواسى عبارتند از: حمل و نقل مسافر و بار داخل کشور، همکارى در حمل و نقل توريستى و حمل و نقل کروات‌هاى مهاجر به کشورهاى ديگر. علاوه بر آن بايد به ايجاد ارتباط با کشورهاى جهان و حمل و نقل کروات‌هائى که براى کار موقت به کشورهاى ديگر مى‌روند اشاره نمود. به همين خاطر شرکت هوائى کرواسى علاقمند به دست يافتن به هواپيماهاى بيشترى است.



در سال ۱۹۹۱ شرکت هوائى کرواسى پروازهاى منظمى بين زاگرب، اسپليت، دوبرونيک و زادار برقرار کرد سپس پرواز ما بين زاگرب و پولا (Pula) و پروازهائى هم به سمت يوگسلاوى سابق داير نمود. علاوه بر خطوط داخلى هواپيماهاى چارتر خارجى نيز به عفاليت پرداخته و به حمل و نقل مسافران به شهرهاى مختلف آلمان مثل زوريخ (Zurich) پرداختند. يک رشته خطوط هوائى سابق يوگسلاوى و خيلى از شرکت‌هاى خارجى به فرودگاه زاگرب پرواز دارند: سوئيس اير، لوفت هانزا، ک. م. ام، اير فرانس، AVA، SAS، چک و ائرفلوت. پروازهاى خارجى به طور کلى از طريق زاگرب انجام مى‌شود و در موقع تابستان بعضاً از شهرهاى ديگر. کرواسى به خاطر وضعيت جغرافيائى و جذابيت‌هاى توريستى بايد سيستم‌هاى حمل و نقل هوائى را بهبود و آن را تقويت کند.

فرودگاه‌ها

در کرواسى ۸ فرودگاه براى انتقال مسافر فعاليت مى‌کنند که ۶ فرودگاه در کنار سواحل است. از اين تعداد ۷ فرودگاه از نوع درجه ۴E است و بالاترين درجه بين‌المللى را دارا مى‌باشد و يکى از آنها در لوژين (Losin) از نوع درجه ۲C است و طول باندهاى آن ۹۰۰ متر است که هواپيماهاى کوچک در آن مى‌نشينند. در کرواسى ۱۱ فرودگاه ورزشى - توريستى فعال است و ۶ فرودگاه ديگر نيز در حال آماده شدن است. اين فرودگاه‌ها در درجهٔ اول نقش توريستى و ورزشى دارند. براى گسترش هرچه بيشتر سيستم هوائى در نظر است که ۶ فرودگاه کوچک ديگر نيز در نزديک شيبنيک در ماکارسکا، در پليويتسا و در جزيار کورچولا، خوار و ويس ساخته شود. حجم حمل و نقل هوائى در کرواسى و امکانات فعلى تقريباً جوابگوى يکديگر هستند. ۶ فرودگاه داراى مدرنترين سيستم‌ها و وسايل براى مواقع کمبود ديد از نوع درجهٔ يک است. فرودگاه‌هاى زاگرب، دوبرونيک و اسپليت ۹۵% حجم حمل و نقل در کرواسى را به‌عهده دارند، فرودگاه اوسيک در سال ۱۹۸۰ و لوشينيا در سال ۱۹۸۶. حمل بار هم‌‌اکنون توسط هواپيماهاى مسافربرى صورت مى‌گيرد و هم‌اکنون احتياجى به هواپيماهاى جداگانه براى حمل بار نيست.

خطوط مخابراتى

شبکه پست و ارتباطات راه دور، زيربناى اساسى ترافيک پست و ارتباطات راه دور است. شبکه پستى شامل ۱۰۹۹ واحد پستى است و به‌طور متوسط هر کدام از اين واحدها ۵۲ کيلومتر مربع و ۴،۳۵۵ شهروند تحت پوشش دارند. ترافيک اتوماتيک تلفنى شامل ۸۹۹،۷۲۰ مشترک است و از هر يکصد شهروند ۷/۱۸ نفر داراى تلفن مى‌باشند. تمام سيستم‌هاى تلفنى ترانزيتى و بين‌المللى به‌صورت تمام اتوماتيک و ديجيتال مى‌باشد و بيش از ۳۰% از ۷۲۹ مرکز محلى به صورت الکترونيک است که ۱۶% از اين تعداد ديجيتال است. سيستم ديجيتال در حال توسعه است و بدين ترتيب سعى مى‌شود که شبکه (ISDN) ايجاد شود. در ضمن سيستم راديو - تلفنى نيز به سرعت در حال گسترش است. HPT که يک اداره دولتى است مسئول اين سيستم ارتباطى - پستى و گسترش آن است. شبکه تلفنى کشور با ۸۰% ظرفيت ممکن، يعنى ۱۰۰% مشغول به فعاليت است. شبکه تلگراف در جمهورى کرواسى از رشد چندانى برخوردار نيست.


براساس تصميم سيستم ارتباطى - پستى جهانى از اول پائيز سال ۱۹۹۳ کرواسى داراى شماره کد بين‌المللى جديدى شد. که تلفن جديد کرواسى ۳۸۵، براى سيستم تلکس در کرواسى ۵۹۹ و براى انتقال اطلاعات ۲۱۹ است. اين کد براى اسلوونى ۳۸۶، براى بوسنى و هرزگوين ۳۸۷ و براى مقدونيه ۳۸۹ معين شده است. در موقع ورود به سيستم بين‌المللى به جاى کد (۰۰) بايد شماره (۹۹) گرفته شود.

تعداد وسايل نقليه زميني، دريائى و هوائى

تعداد وسايل نقليه ثبت شده در کرواسى در پايان هر سال به‌شرح جدول ذيل است:

جدول وسايط نقليهٔ موتورى ثبت شده در ۳۱ دسامبر

    ۱۹۹۱   ۱۹۹۲ ۱۹۹۳
موتورسيکلت
(تا ۵۰۰ سانتى‌متر مکعب)
۱۳،۰۷۲ ۹،۵۹۰ ۷،۳۷۸
اتومبيل‌هاى شخصى ۷۳۵،۶۵۰ ۷۳۵،۶۵۰ ۶۴۶،۲۱۰
اتوبوس ۴،۸۷۶ ۴،۱۰۴ ۳،۸۹۵
کاميون ۳۴،۴۳۱ ۳۱،۳۴۸ ۳۵،۳۰۸
وسايط نقليهٔ ويژه ۱۴،۵۵۲ ۱۴،۰۶۹ ۱۱،۴۹۹
تراکتور ۱۸۲،۲۱۱ ۱۸۴،۳۶۶ ۱۸۴،۳۶۶