پل شاهپور

در محور سوادکوه شهر شيرگاه و در سمت چپ جادهٔ اصلى پل شاهپور با دو دهنه بر روى رودخانهٔ تالار احداث گرديده است به گونه‌اى که دهانهٔ اصلى و بزرگ‌تر با طاقى از نوع قوس جناقى ثلاثى و دهانه کوچک‌تر آن داراى طاقى با قوس جناقى از نوع شاخ بزى است. به منظور تحمل فشار آب پايه‌هاى پل در دو طرف داراى موج‌شکن‌هاى مثلثى شکل است و براى سبک نمودن بيشتر پايه‌ها در بالاى آن‌ها فضاى توخالى مصور در بين دو طاق ايجاد نموده‌اند. اين امر در استحکام بدنهٔ پل نيز مؤثر است. طول پل ۷۰/۲۹ متر و عرض آن در حدود ۷ متر و مصالح آن از سنگ و ملات و ساروج است. اين پل به دورهٔ قاجار تعلق دارد.

پل شيرگاه

اين پل که در مسير جاده قديم شاه عباسى و بر روى رودخانه کسليان معروف به روشن تلار بنا شده، از جمله پل‌هاى دوره صفوى است و در حال حاضر در مرکز شهر شيرگاه قرار دارد و محل تردد عابرين و وسايل نقليه سبک است.


درازاى اين پل ۵۷ متر و پهناى آن بدون محاسبهٔ جان‌پناها ۵ متر و داراى دو دهانه است. مصالح پل آجر و ساروج است و در پايه‌هاى آن سنگ نيز به کار رفته است.


اين پل در سال ۱۳۷۳ توسط سازمان ميراث فرهنگى مازندران مرمت شد.

پل خشتى قلعه گردن

اين پل در جنوب خرم‌آباد تنکابن و در مسير راه قديمى قلعه گردن به دو هزار واقع و از آثار دوره صفوى است. از سه طاق آجرى اين پل قسمت ميانى آن بزرگ‌تر و کاملاً سالم مانده است. طاق‌هاى دو طرف آن به مرور در گل فرو رفته است. مصالح اصلى پل آجر و کف آن سنگ‌فرش است. طول پل ۸ متر و عرض آن ۵۰/۲ متر است.

پل محمد حسن‌خان

پل محمد حسن خان در سه کيلومترى جنوب شهر بابل، بر سر راه قديم آمل به بابل و بر روى رودخانه بابل احداث شده است.


براساس متون تاريخى نزديک اين شهر، پل چوبى وجود داشت که مسعود غزنوى با لشکريانش به سختى از آن عبور کردند. بعدها به دستور نصيرالدوله شاه غازي پادشاه طبرستان پلى از خشت و آهک به جاى اين پل بنا شد.



در نيمه دوم قرن دوازدهم هجري، محمد حسن خان قاجار، نياى آقامحمدخان با صرف دوازده هزار تومان پل آجرى عظيمى بنا کرد که اکنون نيز به نام او پابرجاست.


اين پل داراى هشت چشمه است و بدنه آن با طاق‌نماهاى بلند کشيده و يک رديف طاق‌نماهاى کوچک آجرى تزيين شده است.

پل خشتى نور

پل نور که به خشت پل نيز معروف است، به دستور ميرزا آقاخان نوري ساخته شد. رابينو مى‌نويسد: بر رودخانه سولده که از ارتفاعات لابيج سرچشمه مى‌گيرد، پلى با سه طاق آجرى ديده مى‌شود.


آنچه امروز از اين پل باقى مانده، قسمت ميانى آن با طاق جناقى است. کف پل سنگى و مصالح اصلى آن آجر است. طول پل ۴۰/۲۴ متر و عرض آن با احتساب جان‌پناه ۴۵/۳ متر است.

پل ورسک