زندگى و معيشت در سرزمين کوچک هلند، تنها بستگى به دو عامل آب و خاک دارد. از روزگاران قديم، به علت کمبود زمين، يک مبارزه دايمى ميان آب و انسان در اين سرزمين شکل‌گرفت که تاکنون نيز ادامه دارد. با افزايش جمعيت و اهميت روزافزون مواد غذايى و ضرورت در اختيار داشتن زمين‌هاى مساعد براى کشاورزي، بازپس‌گرفتن زمين از دريا صورت جدى‌ترى يافت و تلاش‌هاى پيگيرترى را در‌پى‌داشت. کار و تکنيک مردم هلند، براى جلوگيرى از فرورفتن اين سرزمين پست در آب، صنعت سدسازى و ده‌ها صنعت جانبى ديگر را رونق داد.


واقع‌ بودن هلند در کنار دريا و وجود آبراه‌هاى داخلى در آن و لزوم استفاده و رفت‌و‌آمد در آبها، تحرکى خارق‌العاده در صنعت کشتى‌سازى پديد آورد و کشتى‌هاى اين سرزمين به دورترين نقاط جهان رو آورده و مواد خام سرزمين‌ها را به هلند آورده و پس از تبديل آنها، مجدداً به بازارهاى خارجى فرستاده است و در حين اين رفت‌و‌آمدها، نواحى تازه‌اى براى ماهيگيرى مکشوف کرده است. در حال حاضر، اگرچه از اهميت ماهيگيرى و صيادى در هلند نسبت به گذشته کاسته شده است اما اين صنعت همچنان نقش قابل ملاحظه‌اى را در اقتصاد هلند ايفاء مى‌کند و يکى از اقلام صادراتى عمدهٔ اين کشور را، انواع ماهى تشکيل مى‌دهد.


هلند به دليل برخوردارى از خاک حاصلخيز و بهره‌بردارى کامل از واحد سطح زمين و کشت عمقي (Gntensive) در آن، کشاورزى بسيار پيشرفته‌اى دارد و با وجود اين که سرانهٔ زمين در اين کشور پائين است، اما در تأمين مواد غذايى از مرز خودکفايى گذشته و به عنوان يک صادر کننده مواد غذايي، گل، محصولات وابسته به بخش کشاورزى و دامپرورى شناخته شده است. صنايع غذايى هلند که در قرن هفدهم راه‌اندازى شد، اکنون شهرت جهانى دارند. دامپرورى از جنبهٔ بازرگاني، مهمترين رشته‌ٔ کشاورزى هلند را تشکيل مى‌دهد و علاوه بر محصولات دامي، هرساله هزاران رأس گاو اصيل از اين کشور به سراسر جهان صادر مى‌گردد. بزرگترين بورس گل جهان در جنوب لاهه است که وست‌لند (West land) (منطقه باختري) نام دارد و خيابانى که از خارج لاهه بدان منتهى مى‌شود وست‌اِند (انتهاى باختر) گفته مى‌شود. هلند به مرکز تجارت گل در جهان شناخته شده است.


تا سال ۱۹۵۰ ميلادي، محورهاى اصلى اقتصاد و معيشت هلند را کشاورزى و بازرگانى تشکيل مى‌داد. از آن هنگام به بعد، اين کشور به يک کشور مدرن صنعتى کشاورزى تبديل شد و با دو عنصر آب و خاک نقش مؤثر خود را در اين عصر هم داشته است.


هلند معادن معدنى چندانى ندارد. منبع معدنى عمدهٔ هلند را گاز طبيعى تشکيل مى‌دهد که براى توليد انرژى به کار گرفته مى‌شود. در سال ۱۹۸۰ ميلادي، اين کشور چهارمين توليد کنندهٔ جهانى گاز بوده است.


با آنچه ذکر شد، نتيجه گرفته مى‌شود که واقع بودن هلند در کنار درياى شمال و برخوردارى از آبراه‌هاى داخلى بسيار و امکاناتى که از اين راه براى مردمان اين سرزمين فراهم آمده از جمله ارتباط با سراسر دنيا، استفاده از منابع غذايى دريايي، رونق تجارت و صنعت به ‌سبب اين ارتباط و سرانجام امکان پيدايش بزرگترين شبکه حمل‌ونقل و توزيع و ترانزيت کالا همه به برکت آب و درياى شمال و آبراه‌هاى داخلى براى اين کشور کوچک فراهم آمده است. استقرار شرکت‌هاى چندمليتى در کنار بنادر مهم اين کشور و سرمايه‌گذارى کلان خارجى در آنها نيز به سبب امکانات ارتباطى دريايي، زمينى و هوايى اين کشور پديد آمده و موقعيت استراتژيک آن را حساس‌تر کرده است.