ٔ ايل تاکورى

ايل تاکورى از جمله ايلاتى است که در اصل با ايل ميلان نقطهٔ مشترک داشته و با آن خويشاوند است. طوايف مختلف اين ايل به‌جز طايفهٔ مدرومى عموماً در خاک ترکيه هستند و از وضعيت آنان اطلاعى در دست نيست.


اين تاکوري، به کلام ديگر طايفهٔ مدرومي، در ايران داراى ۱۵ خانوار کوچنده است که در سه اوبه سازمان يافته‌اند. وضعيت کلى اين طايفه نيز مانند اکثر طوايف ايل ميلان نامطلوب بوده و در حال حاضر به‌دليل مشکلات موجود به اسکان روى آورده‌اند. هم‌اکنون حدود ۷۰ خانوار از اين طايفه در روستاى آغباش ساکن شده‌اند که از تلفيق کشاورزى و دامدارى زندگى مى‌کنند.

ايل سادات

عشاير ايل سادات به‌دليل سبد بودن به اين نام مشهور شده و در روستاهاى رزگه، کاير، ملاباسگ، ژارآباد، ديزج مرگور، کارانه، ناري، راژان در منطقهٔ اروميه و اسماعيل کندى مهاباد پراکنده هستند. افراد اين ايل به‌جز ساکنين اسماعيل کندى عموماً ساکن هستند و از طريق کشاورزى و دامدارى امرار معاش مى‌کنند و در منطقهٔ مورد سکونت خود به لحاظ سبد بودن آنها زا احترام خاصى برخوردارند. از اين ايل به کوچ ادامه مى‌دهند که در چهار اوبه سازمان يافته‌اند.


منطقهٔ ييلاقى خانوارهاى کوچندهٔ ايل در ناحيهٔ صائين دژ از مامالو تا قزل يورد سليم خان است که متأسفانه قسمت اعظم آن توسط روستائيان زير شخم رفته و جهت عبور و مرور آنان نيز موانع و مشکلاتى ايجاد مى‌شود. ايل سادات از نظر سازمان ايلى به سه طايفه تقسيم مى‌شود.

ايل زعفرانلو

عشاير ايل زعفرانلو در منطقهٔ صائين دژ و روستاهاى الى بالتا، کران،، قزل قيهٔ عليا و سفلى و وسطي، ميراحل، قره قيه، احمدبيک، چپو، دميرچي، قوزلوى عليا و سفلي، توروزلو، ليک آباد، تازه کند، قالقانلو اجاق اوزان پراکنده هستند و منطقهٔ ييلاقى آنان محمود خان قزل قيه و ييلاق افشار نزديک روستاهاى بهرام قلعه سي، دولانقروخان قلى است. اين ايل به‌دليل ناامنى منطق و عدم دستيابى به مراتع به اسکان رسيده است.

ايل دهبکرى

ايل دهبکرى شامل طوايف ايلخانى‌‌زاده، عليار، قهرماني، و عباسي، سال‌ها است که در مهاباد و بوکان تخته قاپو شده و از طريق کشاورزى و دامدارى امرار معاش مى‌کنند.

ايل گورگ مهاباد

قلمرو اين ايل در منطقهٔ جنوب مهاباد و ييلاق آنان منطقهٔ کوهستانى سران مى‌باشد. عشاير اين ايل سال‌ها پيش تخته‌قاپو شده‌اند.

ايل پشدرى‌ها

عشاير ايل پشدرى‌ها سال‌ها پيش اسکان يافته و از طريق کشاورزى و دامپرورى زندگى مى‌کنند.

ايل عثمان بيگى

ايل عثمان بيگى نيز سال‌‌ها پيش اسکان يافته و بافت عشيرتى خود را از دست داده است.

ايل بيگ‌زاده

عشاير اين ايل در منطقهٔ ترگور سکونت دارند و قبل از انقلاب رده‌هاى کوچندهٔ ايل عازم منطقهٔ ييلاقى اطراف قشلاق آنها واقع در مناطق کوهستانى مرز ايران و ترکيه مى‌شدند.

ايل درى

ايل درى عموماً در روستاهاى منطقهٔ برادوست و درهٔ برده‌رش واقع در منطقهٔ مرزى ايران و ترکيه سکونت دارند. به‌دليل اينکه منطقهٔ ييلاق‌ آنها در جوار قشلاق آنها است، کوچ نمى‌کنند عشاير اين ايل از طريق رمه‌گردانى و زنبوردارى امرار معاش مى‌کنند.