امامزاده جعفر يزد (ع)

اين بنا در محلهٔ مصلى عتيق شهر يزد قرار دارد. در کتاب‌ يادگارهاى يزد آمده است: ˝امامزاده جعفر (ع)، نسبتشان به امام جعفر صادق (ع) مى‌رسد ̏ . قديمى‌ترين قسمت اين زيارتگاه که امروزه توسعه يافته است، حرم مطهر و گنبد آن است.



نقشهٔ اين بنا، مربع شکل است و در وسط آن ضريح به چشم مى‌خورد. در چهار طرف حرم، شبستان‌هايى قرار دارد که محل دفن اموات است.

امامزاده سيد نورالدين (ع)

امامزاده سيد نورالدين احمد (ع) در محلى به نام گاپله در مسير جادهٔ تهران-يزد، حدواسط اردکان-عقدا قرار دارد. قدمت اين بنا با روش قياسي، به دورهٔ صفوى مى‌رسد. ساختمان اين امامزاده داراى ايوانى بلند و نماسازى آجرى است و از کف زمين به اندازهٔ پنج پله ارتفاع دارد. اين بنا داراى گنبد، يک غلام‌گرد در پيرامون ساختمان و غرفه‌هايى به قرينه در اطراف غلام‌گرد است. سردرِ ورودى مشرف به صحن امامزاده، داراى دو منارهٔ نسبتاً کوتاه با نماسازى آجر لعاب‌دار است.


در داخل بنا در قسمت کمربند گنبد، دو نوار و در مرکز گنبد، شمسه‌اى به شکل ستارهٔ هشت‌پر ديده مى‌شود. در ضلع شمال غربى گنبد و ايوان، ساختمان مدرسهٔ علميه قرار دارد. اين ساختمان شامل يک حياط و چهار حجره قرينه در اضلاع شمال شرقى و جنوب شرقى و دو حجرهٔ قرينه در طرفين ورودى ضلع شمال غربى است.

امامزاده حسين‌ابن‌موسى (ع)

آرامگاه حسين‌ابن‌موسى (ع) در سه کيلومترى شمال غربى شهرستان طبس قرار دارد. اصل بنا به تاريخ ۴۹۴ هـ.ق تعلق دارد و در سمت غربى صحن امامزاده، ايوانى به نام اميرعلى مشير ديده مى‌‌شود. از ملحقّات اين آرامگاه، ساختمان چهل‌چراغ است که مدفن چندى از حکام و بزرگان پيشين طبس است. اين امامزاده بدليل قرار گرفتن در مسير جادهد يزد-مشهد و حمايت‌هاى آستان قدس رضوى (ع)، رونق بسيار يافته و به مکان زيارتي-سياحتى باشکوهى تبديل شده است.

امامزاده عبدالله بافق (ع)

امامزاده عبدالله بافق (ع) در حومهٔ شهرستان بافق قرار دارد و در قرن هفتم هـ.ق ساخته شده است. بناى اين امامزاده شامل سردر، هشتى ورودي، اتاق مدخل و اتاق اصلى است. بر سردر ورودى اين امامزاده دو کتيبهٔ آجرى هم‌اندازه (ابعادى بين آجر خطايى و نظامي) ديده مى‌شود و در ميان هر يک، يک قطعه سنگ تاريخى نصب شده و اشعارى به خط نستعليق روى آنها حک شده است. سنگ تراشيده شده وسط، داراى خط نسخ است و در آخر آن تاريخ رجب‌المرجّب سنه ۱۲۲۴ هـ.ق ديده مى‌شود. از ويژگى‌هاى اين بقعه، گنبد بلند، کاشى‌کارى‌هاى داخلى و خارجى آن و نيز چراغ‌هاى کوچک گلى با لعاب فيروزه‌اى است که از قديم خارج گنبد را روشن مى‌کرده است.


امامزاده سيد محمد عقدا (ع)

اين امامزاده در آبادى هفتادر از توابع بخش عقداى شهرستان اردکان قرار دارد. براساس کتيبه‌هاى موجود در بنا از جمله چند لوح کاشى قبر مربوط به قرن سيزدهم هـ.ق و سنگ‌قبر مربوط به سال ۱۰۳۶ هـ.ق و نيز باقى‌مانده کاشى‌کارى گنبد امامزاده، قدمت اين بنا حداقل به دورهٔ صفويه مى‌رسد. امامزاده سيد محمد داراى گنبد و ايوانى بلند در ضلع شرقى و سه ايوان سرپوشيده در سه سمت ديگر است. در پاکار گنبد از داخل، کتيبه‌اى گچى ديده مى‌شود. پوشش غرفه‌هاى اطراف گنبد در داخل آجرى با بندکشى گچى است. ورودى ضلع جنوبى حرم، داراى درى چوبى با نقش‌هاى هندسى است. دو صحن يکى در ضلع جنوبى و ديگرى در ضلع شمالى بنا ساخته شده و غرفه‌هايى در اطراف هر دو صحن به چشم مى‌خورد.