صنايع نظامى

پاکستان در زمينه صنايع نظامى پيشرفت‌هائى داشته است. کارخانجات مختلفى به توليد انواع سلاح‌هاى نظامى (غالباً سلاح‌هاى سبک) مشغول هستند. کارخانجات تاکسيلادر نزديکى اسلام‌آباد سلاح‌هاى سبک و توپ مى‌سازد و پودرهاى مواد منفجره نيز دراين کارخانجات توليد مى‌شود. علاوه بر آن مواد منفجره غيرنظامى و ديناميت که در صنعت نيز مورد استفاده قرار مى‌گيرد، در اين کارخانه‌ها به‌دست مى‌آيد. محصولات اين کارخانه‌ها علاوه بر مصرف داخلى به خارج از کشور هم صادر مى‌شوند. در کارخانه‌ هارى‌پور و وسايل مخابراتى ساخته مى‌شود و بى‌سيم‌هاى مختلف از جمله محصولات اين کارخانه مى‌باشند.



در کارخانجات ماشين‌سازى کراچى سلا‌ح‌هاى سنگين توپ ۱۰۶ ميلى‌متري، خمپاره‌هاى ۱۲۰ ميلى‌مترى براساس استاندارد‌هاى ناتو ساخته شده است. نخستين تانک جنگى ساخت پاکستان که الخالد نام دارد در سال ۱۹۹۸ مورد بهره‌بردارى قرار خواهد گرفت. اين تانک براساس مدل‌هاى مشابه چينى ساخته شده است هم اکنون مراحل آزمايشى خود را مى‌گذراند و هنوز به توليد انبوه نرسيده است.


در زمينه صنايع دريائى کارخانجات کشتى‌سازى کراچى انواع قايق‌هاى سبک نظامي، لجستيکى را مى‌سازد که ضمن رفع نيازهاى داخلى به خارج هم صادر مى‌شود. در اين کارخانجات انواع کشتى‌هاى جنگى تعمير مى‌شود.


براى آگاهى بيشتر در مورد توليدات نظامى پاکستان رجوع شود به:


Sipri Year Book 1995, Stockholm Interational Peace Research Insitute, Sweden, 1995, P359.


صنايع هوائى پاکستان قادر است کليه تعميرات اساسى انواع هواپيماهاى شکارى اف - ۶ چينى را انجام دهد. هواپيماهاى بوئينگ نيز در کارگاه‌هاى کراچى تعمير مى‌شوند. در اين زمينه پاکستان خدماتى به ديگر کشورها ارائه مى‌کند. همچنين اين کشور هواپيماهاى آموزشى از انواع 8-K (قره قوروم) را نيز مونتاژ مى‌نمايد.


همکارى نظامى چين و پاکستان در مبحث روابط خارجى توضيح داده شده است.


اولين محموله از موشک‌هاى جديد ضدهوائى در سپتامبر ۱۹۹۴ ساخته شد. سرعت اين موشک‌هاى پيشرفته دو برابر سرعت صوت گزارش شده و با استفاده از سيستم کامپيوترى هدف خود را منهدم مى‌کند. موشک‌هاى مذکور که قابل حمل است و همانند آرپى جى هفت از روى شانه فرد شليک مى‌شود تا ارتفاع ۷ کيلومترى از سطح زمين برد دارد.


يکى از برنامه‌هاى فضايى مهم پاکستان، فعاليت‌هاى تحقيق و توسعه مربوط به راکت‌هاى اکتشافى است که به صورت ترکيبى از تکنولوژى بومى و تکنولوژى وارداتى عمل مى‌کند.


پاکستان تکنولوژى مربوط به راکت‌هاى بالا برنده را در اوايل دهه ۱۹۶۰ از ناسا آمريکا، سي.ان.اي.اس فرانسه و بى ان. اس.سى انگلستان به دست آورد. اولين راکت اکتشافى پاکستان رهبرى نام داشت که از يک مرکز آزمايش‌هاى پروازى آمريکا در ژوئن ۱۹۶۲ به فضا پرتاب شد. تحقيقاتى که اين کشور در اين زمينه به عمل مى‌آورد، سبب شد تا در دهه ۱۹۷۰، راکت شهير پاکستان در دهه ۱۹۸۰ تا ۲۸۰ کيلومتر اوج گرفت، در حالى‌که ارتفاع پروازى شهير -۱ از ۱۲۰ کيلومتر تجاوز نمى‌کرد. اعتقاد بر آن است که هر راکت در حال حاضر عملياتى هستند.


در مورد توسعه موشک‌هاى دور برد در پاکستان، اعتقاد عمومى بر اين است که فعاليت‌هاى همزمان با برنامه‌هاى مطالعاتى مربوط به راکت‌هاى اکتشافى اين کشور صورت پذيرفته و تسهيلات فيزيکى مربوط به‌ آنها را مورد استفاده قرار مى‌دهد. به عقيده تحليل‌گران بين‌المللي، توسعه تکنولوژى مربوط به اين موشک‌ها کاملاً بومى نيست، بلکه تکنولوژى‌هاى به‌دست آمده شوروى سابق، فرانسه و چين را در اين راه به‌کار مى‌گيرد.


فرانسه از جمله مهم‌ترين کشورهاى تأمين‌کننده تجهيزات دفاعى پاکستان به‌ويژه در بخش نيروى دريائى است. تعدادى از کشتى‌هاى جنگى مين ياب زير دريايى و برخى از هواپيما‌هاى اين کشور از جمله ميراژ اکنون در ارتش پاکستان مورد استفاده قرار مى‌گيرد. مجتمع هوانوردى کامرا در ايالت پنجاب پاکستان برخى قطعات ميراژ را توليد و بعضاً به فرانسه صادر مى‌شود.


پاکستان در سال‌هاى اخير بسيارى از تجهيزات و قطعات نظامى خود را از فرانسه تأمين کرده است که از آن جمله مى‌توان به خريد ۶ فروند ناوچهٔ جنگى به نام فريگيت ۲۱ اشاره کرد که داراى تجهيزات پيشرفته از جمله موشک‌هاى دريا به هواست.


وزراى دفاع دو کشور در سال ۱۹۹۴ قراردادى براى خريد سه فروند زير دريائى پيشرفته از نوع آگوست ۹۰ بى در اسلام‌آباد امضاء کردند که مجهز به سيستم پيشرفته پرتاب موشک حتى از زير آب است. براساس اين قرار داد، پاکستان پس از تحويل آخرين زيردريايى تکنولوژى توليد آن را در اختيار خواهد داشت.


در اوايل سال ۱۹۹۵ اسلام‌آباد اعلام کرد که آزمايش يک نوع سلاح جديد ضد زير دريائى ساخت اين کشور در آب‌هاى آزاد با موفقيت انجام شده است. اين سلاح‌ هوا به درياست و از هواپيما به زير دريائى شليک مى‌شود و از دقت بسيار بالائى برخوردار است.