وضعيت کنونى ارتش مجارستان

وزير دفاع مجارستان پس از تحولات در اين کشور طى مصاحبه‌اى وضعيت کنونى ارتش مجارستان را تشريح نمود. وى هدف ارتش متحول شده کشور خود را دفاع از استقلال آن اعلام و تأکيد نمود ما به‌تمامى قوانين و معاهدات بين‌المللى در خصوص خلع سلاح احترام و در اين راستا تيپ موشکى خود را منهدم کرده‌ايم.


وى با اشاره به معاهدات دو جانبه نظامى اين کشور با کشورهاى مختلف و به‌ويژه با کشورهاى همسايه مجارستان، ايجاد اعتماد متقابل را هدف اساسى معاهدات مذکور ناميد. وى گفت در حال حاضر مجارستان ۱۰۰،۰۰۰ سرباز دارد در حالى‌‌ که اطريش ۵۲،۰۰۰، يوگسلاوى سابق ۱۶۰،۰۰۰، جامعه کشورهاى مشترک‌المنافع ۳۲۵،۰۰۰ و رومانى ۱۶۳،۰۰۰ سرباز دارند.


همچنين بنابه اظهار آقاى لايوش فور وزير دفاع مجارستان، اين کشور ۸۳۵ تانک، ۱۷۰۰ نفربر زرهي، ۸۴۰ عراده توپ، ۱۸۰ هواپيما و ۱۰۸ هليکوپتر جنگى دارند. وى ظرفيت نيروى هوايى اين کشور را پايين‌تر از ميزان مقرر شده در پيمان‌هاى بين‌المللى دانست و افزود بيش از نصف ارتش کشور را سربازان جوان تشکيل مى‌دهند که تحت فرماندهى ۱۴،۰۰۰ افسر و ۸۰۰۰ استوار انجام وظيفه مى‌کنند و اين علاوه بر پرسنل غيرنظامى ارتش مى‌باشد.


وزير دفاع مجارستان طراحى يک سياست امنيتى استوار در دوره انتقالى را دشوار تلقّى و مى‌گويد، پس از تجزيه اتحاد شوروى سابق و به‌رسميت شناخته شدن اسلووانى و کرواتي، شرايط در منطقه بالکان با ثبات نيست و امکان تغييرات بيشتر در منطقه وجود دارد. در عين حال وى معتقد است در دوره انتقالى ابزارهايى نظير شبکه پيمان‌هاى دو جانبه نظامى با همه کشورها از جمله کشورهايى مجارستان را در احاطه خود دارند، همکارى‌هاى منطقه‌اى نظير مثلث ويشگراد و برقرارى ارتباطات تنگاتنگ با سازمان‌هاى اروپايى مختلف نظير ناتو، اتحاديه اروپاى غربى و ... کارساز مى‌باشد. فور تصريح نمود در پى شروع اصلاحات در مجارستان، ارتش و وزارت دفاع نيز تغييرات عمده‌اى در بعد پرسنلى و غيره داشته که در آينده نيز ادامه خواهد يافت. وى در اين ارتباط به خروج سربازان شوروى سابق از مجارستان و تدوين سياست دفاعى کشور اشاره نمود. اين روند کاهش بودجه ۵۰ درصد طى ۵ سال گذشته براى ارتش (۹۲ - ۱۹۸۷) سرانجام در تير ۷۱ (ژولاى ۱۹۹۲) با مخالفت وزارت دفاع مجارستان روبه‌رو شد. ۷۵ ميليارد فورينت، ۸% بودجه توسعه کشور است که به ارتش اختصاص داده شده و در مقايسه، کشورهاى ديگر ۴% بودجهٔ توسعه را به ارتش اختصاص مى‌دهند.


سازمان ميليشا يکى از واحدهاى ارتش در بخش کارگران و دهقانان است که بيشتر يک واحد شبه‌نظامى بوده است. سرمايه اين سازمان بالغ بر ۱۸۳ ميليون دلار و ۹۱ ساختمان در سراسر کشور ارزيابى شده است. اين سازمان يک فرماندهى ملى تحت سرپرستى يک ژنرال سه ستاره به‌نام ژنرال ساندرو بوربلى (Sandro Borbly)، دويست مرکز فرماندهى محلى و تعداد بى‌شمارى واحدهاى آموزشى و فرهنگى تحت پوشش خود داشت. سازمان ميليشا ۶۲،۰۰۰ پرسنل، ۶۱۵ افسر نظام تمام وقت و ۳۷۰ کارمند غيرنظامى تمام وقت و هزاران داوطلب در اختيار داشت. در تاريخ آبان ۱۳۶۸ ارتش مجارستان خلع سلاح نيروهاى ميليشاى کارگران را آغاز کرد. نيروى ميليشا (شبه‌نظامي) يعنى ارتش خصوصى حزب کمونيست در جريان تحولات مجارستان توسط پارلمان مجارستان منحل اعلام شد.


کاميون‌هاى نظامى و ارتش مجارستان در مقابل ستاد مرکزى ميليشا در کنار رودخانه دانوب در بوداپست به جمع‌آورى مهمات، اسلحه کمري، مسلسل و ساير تجهيزات نظامى متعلف به ميليشا پرداختند. ميليشاى کارگران يک‌سال بعد از انقلاب ناموفق سال ۱۹۵۶ توسط حزب حاکم کارگران سوسياليست مجارستان تأسيس شده بود. هدف اصلى آن سرکوب اعتصابات و تظاهرات کارگرى و کنترل شورش‌هاى احتمالى بود.