آفتاب
برای نخستین بار در کشور

قطعه کنترل کننده گرمکن بنزین سازی پالایش بندرعباس ساخته شد

قطعه کنترل کننده گرمکن بنزین سازی پالایش بندرعباس ساخته شد

بندرعباس- ایرنا- مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: برای نخستین بار در کشور در راستای صیانت از تولید مستمر فرآورده های نفتی و بی اثر کردن تحریم ها، قطعه الکتریکی کنترل کننده بخش گرمکن (Heater) واحد جدید بنزین سازی در این پالایشگاه ساخته و نصب شد.

به گزارش ایرنا، هاشم نامور روز شنبه در جمع خبرنگاران افزود: این قطعه الکتریکی باتوجه به حساسیت های فرآیندی و تنگناهای موجود برای تامین قطعه یدکی، با اتکا بر توان متخصصان برق و ابزار دقیق پالایشگاه بندرعباس طراحی شد.
وی بیان داشت: قطعه الکتریکی بسیار حساس کنترل کننده بخش گرمکن واحد احیای کاتالیست که «درایور تایرستور» (THYRISTOR DRIVER) نامیده می شود، وظیفه کنترل گرمکن واحد جدید بنزین سازی پالایشگاه نفت بندرعباس را بر عهده دارد که به علت بروز مشکل فنی از مدار سرویس خارج شده بود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس اظهارداشت: خرابی و مشکل در این قطعه الکتریکی از مشکلات دیگر صنایع پالایشی و پتروشیمی نیز بوده که دستیابی به این موفقیت، گامی موثر در راستای اقتصاد مقاومتی، نبود وابستگی به خارج از کشور، جلوگیری از خروج ارز و کمک به حفظ تولید مستمر فرآورده های نفتی است.
رییس نگهداری و تعمیرات برق شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز گفت: با بروز مشکل فنی در پانل الکتریکی کنترل، بخش گرمکن واحد احیای کاتالیست از مدار خارج شد که بدون این بخش، کارکرد واحد بنزین سازی تنها به مدت 4 روز امکان پذیر است.
محمدی فر افزود: با بررسی و عیب یابی مشخص شد برد و قطعه الکترکی کنترل گرمکن دچار مشکل فنی شده و با توجه به کمبود زمان و نبود امکان تامین قطعه یدکی از خارج از کشور به علت تحریم، علاوه بر تلاش مستمر همکاران واحد تدارکات و خدمات کالا، برای تامین آن از منابع داخلی و خارجی، تلاش برای ساخت آن در پالایشگاه نفت بندرعباس با امکانات موجود به عنوان آخرین راهکار اقدام شد.
وی بیان داشت: با توجه به نبود امکان دسترسی به داخل قطعه مورد نظر به منظور تحلیل قطعه ها، متخصصان برق و ابزار دقیق پالایشگاه نفت بندرعباس با تحلیل عملکرد قطعه، به صورت مبتکرانه نسبت به طراحی آن اقدام و قطعه مشابه آن را ساختند.
این مسوول اظهارداشت: با بکارگیری به موقع این قطعه، مانع از توقف ناخواسته واحد بنزین سازی به علت دسترسی نداشتن به قطعه های یدکی شد.

**تولید اسید کلریدریک صنایع پالایشگاهی در پالایش نفت بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در ادامه اظهار داشت: برای نخستین بار در کشور و با تکیه بر توان و تخصص داخلی و قطع وابستگی به خارج از کشور، اسید کلریدریک(HCL) با خلوص و فشار بالا برای صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی ها در این پالایشگاه تولید شد.
نامور افزود: پیش از این اسید کلریدریک از خارج کشور تامین می شد که هم اکنون با تلاش کارکنان پالایشگاه نفت بندرعباس این ماده مصرفی مورد استفاده صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی ها با خلوص و فشار بالا تولید شد.
وی بیان داشت: دستیابی به این موفقیت علاوه بر قطع وابستگی به خارج از کشور برای تامین اسید کلریدریک، موجب صرفه جویی اقتصادی و سرعت بخشی در اجرای فرآیندهای پالایشگاهی نیز می شود.
مدیر عامل شرکت پالایش نفت بندرعباس اظهارداشت: با توجه به آماده سازی واحدهای جدید طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز پالایشگاه بندرعباس، از اسید کلریدریک برای راه اندازی بخش ایزومرسازی واحد ایزومریزاسیون استفاده می شود.
نامور اضافه کرد: ایزومرسازی یکی از بخش های مهم و حساس واحد ایزومریزاسیون بوده که محصول اصلی آن، ایزومریت(Isomerate) به عنوان یکی از اجزای اصلی تولید بنزین با استاندارد یورو 5 است و مهم ترین مرحله در آماده سازی این بخش پیش از استفاده از کاتالیست در راکتورهای آن، مرحله شست و شو با اسیدکلریریک ( ACIDIZING) است.
وی گفت: در حال حاضر تنها شرکت پالایش نفت بندرعباس است که اسیدکلریدریک مناسب واحد های ایزومریزاسیون را با ویژگی و استانداردهای لازم در کشور تولید می کند و در آسیا تنها کشورهای چین و هند تولید کننده آن محسوب می شدند.
این مسوول ادامه داد: شرکت پالایش نفت بندرعباس روزانه ظرفیت تولید 500 کیلوگرم اسید کلریدریک دارد که با راه اندازی سامانه تولید اسید کلریدریک، فرآیند اسید ایزینگ واحد ایزومرسازی که قرار بود در مدت 21 روز انجام شود، در مدت 8 روز به پایان رسید.
وی گفت: با توجه به محدودیت زمانی برای راه اندازی واحد ایزومریزاسیون و تولید بنزین با کیفیت، با حضور تیم 50 نفره از متخصصان پالایشگاه، طراحی و دستیابی به محصول در مدت سه هفته و بدون سرمایه گذاری انجام شد.
گفتنی است با توجه به حساسیت و ارزش بالای کاتالیست، از عملیات اسیدایزینگ برای از بین بردن زنگار و اکسیدهای موجود روی سطح داخلی راکتور و مسیرهای ارتباطی برای محافظت از کاتالیست استفاده می شود.
به گزارش ایرنا، شرکت پالایش نفت بندرعباس با ظرفیت اسمی پالایش روزانه 350 هزار بشکه نفت خام سنگین و میعانات گازی در حال حاضر 18درصد از نیاز کشور به انرژی و فرآورده های نفتی را تامین می کند.
فرآورده های تولیدی این پالایشگاه در 2 گروه اصلی و ویژه طبقه بندی می شود که محصولات اصلی آن شامل گازمایع، بنزین، نفت سفید، سوخت جت، نفت گاز و نفت کوره است که طبق مقررات به وزارت نفت تحویل داده می شود.
محصول های فرعی این پالایشگاه نیز شامل حلال 402 وکیوم باتوم، وکیوم سلاپس، آیزوریسایکل، لوبکات سنگین و گوگرد است که از طریق بورس کالا و انرژی عرضه می شود.
7195/6048
کد N2071369

وبگردی