آفتاب

ماهواره "ظفر" دانشگاه علم و صنعت در دستور پرتاب سازمان فضایی

ماهواره "ظفر" دانشگاه علم و صنعت در دستور پرتاب سازمان فضایی

رییس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت با تاکید بر اینکه بعد از پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره "نوید"، طراحی و ساخت ماهواره "ظفر" از سوی سازمان فضایی به این دانشگاه واگذار شد، گفت: این ماهواره یکی از ماهواره‌های عملیاتی است که در دستور پرتاب سازمان فضایی ایران قرار دارد.

به گزارش ایسنا، دکتر حسین بلندی در بازدید امروز نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها از دستاوردهای فضایی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه فعالیت مرکز تحقیقات فضایی این دانشگاه از سال 1386 آغاز شد، افزود: این مرکز در مدت 11 سال توانسته در حوزه فناوری‌های فضایی دستاوردهایی را عرضه کند.

وی با اشاره به سابقه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره "نوید" در این مرکز، خاطر نشان کرد: ماهواره نوید اولین ماهواره این دانشگاه است که بعد از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره "امید" در مدار قرار گرفت.

بلندی با بیان اینکه کلیه اجزای این ماهواره از سوی محققان و پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت طراحی  و ساخته شده است، یادآور شد: در آن زمان از ما خواسته شد که برای ساخت این ماهواره مشاور خارجی بگیریم، ولی هیچ کشوری حاضر به همکاری با ما نشده و بر این اساس حتی سلول‌های خورشیدی مورد استفاده در این ماهواره نیز در داخل کشور ساخته شد و این موفقیتی برای کشور بوده است.

رییس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت وزن ماهواره ظفر را 50 کیلوگرم عنوان کرد و یادآور شد: پخش و انتشار پیام "یامهدی" در سطح کره زمین و تصویربرداری از جمله ماموریت‌های ماهواره نوید در نظر گرفته شده بود.

بلندی با بیان اینکه این ماهواره در ساعت 3 و 10 دقیقه بامداد روز  14 بهمن ماه سال 1390 به فضا پرتاب شد، اظهار کرد: این ماهواره تا 8فروردین ماه سال 1391 فعال بود و به عبارت دیگر نوید به مدت 53 روز در مدار بوده است.

وی با بیان اینکه در اجرای این طرح در زمینه‌هایی چون طراحی و ساخت دوربین ماهواره‌ها و زیر سیستم‌های انرژی ماهواره‌ها مسلط شدیم، گفت: طراحی و ساخت حسگرهای خورشیدی و مغناطیسی و عملگرهای مغناطیسی از دیگر توانمندی‌های به دست آمده در این پروژه بوده است، ضمن آنکه 35 قطعه ماهواره دارای سابقه فضایی را در اختیار داریم.

بلندی تربیت 60 محقق در حوزه ساخت ماهواره را از دیگر دستاوردهای این طرح عنوان کرد و افزود: این افراد در حال حاضر آمادگی فعالیت در بخش‌های مختلف ساخت و طراحی ماهواره را دارند.

رییس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت طراحی و ساخت ماهواره "ظفر" را از دیگر دستاوردهای فضایی این دانشگاه نام برد و اظهار کرد: ماهواره ظفر یک ماهواره کاملا عملیاتی است که در دستور پرتاب سازمان فضایی قرار دارد.

وی با بیان اینکه نمونه مهندسی ماهواره "ظفر" توسط دانشگاه علم و صنعت و به سفارش سازمان فضایی ایران طراحی و ساخته شده ‌است، اضافه کرد: این ماهواره با استفاده از فناوری‌های پیشرفته‌تر نسبت به ماهواره نوید، قابلیت عکسبرداری رنگی با قدرت تفکیک بهتر از 80 متر را دارد. این ماهواره پس از ماهواره "نوید"، به عنوان دومین پروژه فضایی در دستور کار دانشگاه علم و صنعت قرار گرفته است.

بلندی، وزن ماهواره ظفر را 90 کیلوگرم و ماموریت آن را دریافت و ارسال پیام، تهیه نقشه، مدیریت بحران و محیط زیست دانست و یادآور شد: از خدمات این ماهواره می‌توان برای پایش خطوط نفت و گاز بهره برد.

به گفته این محقق، ماهواره ظفر قرار است با ماهواره‌بر "سیمرغ" پرتاب شود.

وی مدار این ماهواره را مدار دایروی عنوان کرد و ادامه داد: در ساخت این ماهواره از آخرین استانداردهای اروپا استفاده شده است.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام مصطفی رستمی نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با حضور در دانشگاه علم و صنعت از دستاوردها و پروژه‌های فضایی این دانشگاه و همچنین طراحی و ساخت ماهواره "ظفر" بازدید کرد.

بر اساس اعلام دکتر بلندی، رییس مرکز تحقیقات فضایی دانشگاه علم و صنعت، مقایسه دو ماهواره "نوید" و "ظفر" نشان می‌دهد فناوری دوربین‌ها در ماهواره "ظفر"، ارتقای 5 برابری یافته است. دو برابر شدن دقت کنترل و افزایش بیش از 15 برابری نرخ ارسال داده‌های تصویری از دیگر مزایای ماهواره ظفر است. وزن ماهواره ظفر 90 کیلوگرم است که به منظور استقرار در مدار دایره با ارتفاع 500 کیلومتر و زاویه انحراف مداری 55 درجه طراحی شده است. این ماهواره مجهز به دوربین‌های رنگی و قادر به تصویر برداری از سطح زمین است.

انتهای پیام

کد N2029496

وبگردی