آفتاب
عصر امروز؛

شب ادوارد سعید برگزار می شود

شب ادوارد سعید برگزار می شود

در ادامه شب های فرهنگی و ادبی مجله بخارا، شب ادوارد سعید در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، به مناسبت انتشارترجمه کتاب «آخرین مصاحبه ادوارد سعید» به زبان فارسی با مقدمه حمید دباشی توسط عظیم طهماسبی مجله بخارا شبی از شبهای فرهنگی وادبی خود را به ادوارد سعید اختصاص داده است .این برنامه که به همت مجله بخارا و خانه اندیشمندن علوم انسانی عصر یکشنبه ۲۷ آبان درسالن فردوس یخانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود . آقایان مسعود فرهمند پور، عظیم طهماسبی، بهرام پروین گنابادی وعلی دهباشی سخنرانی خواهند کرد . همچنین فیلم مستند »در جستجوی فلسطین » و مرثیه محمود درویش با ترجمه فارسی به نمایش در می آید.

ادوارد سعید (۱۹۳۵-۲۰۰۳)، اندیشمند، نظریه پرداز و منتقد ادبی فلسطینی-آمریکایی و فعال سیاسی. در خانواده ای مسیحی در بیت المقدس زاده شد. او دوران کودکی و نوجوانی خود را در قاهره و بیت المقدس گذراند و در مدارس این دو شهر تحصیل کرد. در پی ناآرامی ها و درگیری هایی فلسطین که به تاسیس اسرائیل در ۱۹۴۸ انجامید، خانواده ی سعید ناگزیر در ۱۹۴۷ فلسطین، سزمین آبا و اجدادی شان، را ترک کردند و در قاهره سکونت گزیدند. سعید به خواست پدرش ودیع در ۱۹۵۱ برای ادامه ی تحصیل راهی آمریکا شد و در دبیرستان شبانه روزی ماونت هرمان درس خواند و سپس در دانشگاه پرینستون پذیرفته شد و در رشته ی تاریخ و زبان و ادبیات انگلیسی تحصیل کرد. در این دوره سعید دانش فراوانی در تاریخ موسیقی، فلسفه و ادبیات اندوخت و مدرک کارشناسی خود را در ۱۹۵۷ دریافت کرد.

او مقطع کارشناسی ارشد و دکتری خود را در دانشگاه هاروارد گذراند و از ۱۹۶۳ به عنوان استادیادر ادبیات تطبیقی در دانشگاه کلمبیا پذیرفته شد. سعید در ۱۹۷۸ سومین اثر خود یعنی کتاب شرق شناسی را منتشر کرد که شهرتی جهانی را برایش به ارمغان آورد. این اثر توجه منتقدان، متفکران و پژوهشگران حوزه ی علوم انسانی غرب و شرق را به خود جلب کرد و تحولی اساسی در مطالعات شرق شناسی پدید آورد. او تحت تاثیر اندیشه های گرامشی، فوکو، انور عبدالملک و دیگران و نیز بهره گیری از دانش ژرف خود در نقد ادبی و ادبیات به تحلیل و تفسیر چگونگی شکل گیری مفهوم شرق در آرشیو شرق شناسی پرداخت و پیوند پنهان و آشکار نهاد شرق شناسی (دانش) و امپریالیسم و استعمار غربی در قرن نوزده و بیست پرداخت. کتاب شرق شناسی سعید را می تواند سرآغاز جدی مطالعات پسااستعماری برشمرد که همچنان در حال گسترش و شکوفایی است و تاثیر آن را می توان در حوزه ی نقد ادبی و مطالعات ادبی، تاریخی، اجتماعی، فیلم، موسیقی و نظایر آن رصد کرد.

سعید نمونه ی درخشان روشنفکر و متفکر آزاد و گریزان از محدودیت های نظام دانشگاهی متصلب و تخصص محور غربی است که توانسته در نوشته های نقدی، سیاسی، ادبی، و نیز در مصاحبه ها و فیلم های مستد و در دیدگاههای سیاسی اش وارستگی انتقادی، و نیز آگاهی و درکی ژرف به مخاطبانش ارائه دهد و ستایش اندیشمندان، منتقدان، شاعران، هنرمندان و سایر پژوهشگران علوم انسانی را برانگیزد، افرادی مانند نوام چامسکی، تری ایگلتون، محمود درویش، گایاتاری اسپیواک، انور عبدالملک، دانیال بارنبایم، سمر امین، رابرت جی یانگ و...

برخی آثار دیگر سعید عبارتند از: ژوزف کنراد و داستان اتوبیوگرافی (۱۹۶۶)، آغازها: هدف و روش (۱۹۷۵)، مسئله فلسطین (۱۹۷۹)، جهان، متن و منتقد (۱۹۸۳)، فراتر از واپسین آسمان (۱۹۸۶)، فرهنگ و امپریالیسم (۱۹۹۴)، نقش روشنفکر (۱۹۹۴) و اومانیسم و نقد دمکراتیک(۲۰۰۴).

شب ادوارد سعید یکشنبه ۲۷ آبان ماه ساعت ۱۷ برگزار می شود و حضور استادان گرانقدر، پژوهشگران، دانشجویان، علاقمندان و اهالی رسانه در این نشست آزاد است.

کد N2011183

وبگردی