آفتاب
گفتگوبا قائم مقام مرکز مطالعات ایران در آنکارا:

روابط ترکیه و آمریکا مانند قبل نمی‌شود/گسترش روابط تهران و آنکارا

روابط ترکیه و آمریکا مانند قبل نمی‌شود/گسترش روابط تهران و آنکارا

قائم مقام مرکز مطالعات ایران در آنکارا با اشاره به اینکه روابط ترکیه و آمریکا هرگز مانند قبل نمی‌شود گفت: در سایه تحریمهای امریکا روابط تهران و آنکارا گسترش پیدا خواهد کرد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل -کامران قادری آذر: بسیاری از کارشناسان هرگز تصور نمی کردند که روابط میان آمریکا و ترکیه آنچنان که امروز شاهدش هستیم به سیاهی بگراید.

بخصوص تفاهمات گسترده ای که بین دو کشور در مورد امور مربوط به شمال سوریه ایجاد شد و همچنین نزدیکی بی مانند آنها در آخرین نشست ناتو منجر به ایجاد گمانه زنی هایی در مورد آغاز دور جدید از روابط دوستانه میان آنکارا و واشنگتون شد.

اما با وجود تمامی این تحولات اختلافی که در ظاهر بر سر دستگیری کشیش آمریکایی از سوی نیروهای امنیتی ترکیه بوجود آمده و با بی ارزش شدن واحد پول این کشور سرعت گرفت آشکارا نشان داد که تیرگی روابط ترکیه و آمریکا مشکلی نیست که براحتی حل و فصل شود.

خبرگزاری مهر طی گفتگویی که دراین مورد با «حقی اویغور» قائم مقام مرکز مطالعات ایران در آنکارا انجام داده است به واکاوی این موضوع پرداخته است.

*هدف اصلی آمریکا از اعمال فشار بر ترکیه چیست؟

از 5 سال گذشته تاکنون روابط ترکیه و آمریکا رفته رفته بسوی بحرانی شدن سوق یافته است، در نتیجه همکاری واشنگتن با گروه های وابسته به پ ک ک در سوریه این مشکل آشکار شد و پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه به اوج خود رسید و هم اکنون هم آنها دست به نوعی حمله اقتصادی بر علیه کشورمان زده اند.

دلیل تمامی این فشارها اینست که ترکیه نمی پذیرد مانند کشورهایی مثل مصر و عربستان سعودی تابع بی چون و چرای آمریکا شود و علاوه بر این با سیاست های غیر منصفانه آمریکا مبنی بر حمایت از دولت کردی و رژیم اسراییل مخالف است.

*با توجه به واکنش های اخیر رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه، از نظر شما ترکیه چه سیاست هایی برای مقابله با این فشارها اتخاذ خواهد کرد؟

ترکیه راهکارهای مناسبی برای مقابله با این تحریم ها بکار خواهد بست. از نظر اقتصادی همکاری میان ترکیه و آمریکا به اندازه روابطمان با اروپا و خاورمیانه قدرتمند نیست. بدین ترتیب ترکیه آلترناتیوهای دیگری همچون ایجاد روابط اقتصادی با آسیا و کشورهای اروپایی را مد نظر قرار خواهد داد.

*بحران ایجاد شده در روابط ترکیه و آمریکا چه تاثیری بر همکاری دو کشور در سوریه خواهد داشت؟

همکاری های ترکیه و آمریکا در سوریه از همان ابتدا بسیار محدود بود و تصور نمی کنم تغییری در این مورد رخ دهد.

*با توجه به حمایت های ایران از ترکیه در بحران اخیر، به نظر شما تهران چه تاثیری بر روابط میان آنکارا و واشنگتون خواهد گذاشت؟

عکس العمل ایران بسیار مهم است زیرا این کشور هم مانند ترکیه هدف تحریم های شدید آمریکا قرار گرفته است. ایران هم در مورد مسایل منطقه ای دارای اختلاف نظر اساسی با آمریکاست.

درواقع روابط اقتصادی بین ایران و ترکیه رفته رفته توسعه بیشتری خواهد یافت.

*با در نظر گرفتن اینکه روابط تیره بین ترکیه و آمریکا بشدت در حال گسترش است چه دیدگاهی در مورد آینده این بحران دارید؟

روابط میان دو کشور از این پس هرگز مانند گذشته نخواهد شد. حتی اگر مشکلات کنونی حل و فصل هم شود آمریکا دیگر برای ترکیه یک هم پیمان واقعی نخواهد بود، یعنی مانند قدرت های بزرگ دیگرخواهد بود که گاها روابطی خوب وبعضا هم بد با کشورمان خواهد داشت و در این مورد فرقی با اروپا، روسیه و چین نخواهد داشت.

کد N1940984

وبگردی