آفتاب

رهامی: بقای اندیشه امام به نقد سخنان ایشان است/ در مجالس عزاداری، احساس برعقل غالب شده

رهامی: بقای اندیشه امام به نقد سخنان ایشان است/ در مجالس عزاداری، احساس برعقل غالب شده

محسن رهامی در مراسم شب قدر با بیان اینکه هیچ اندیشه‌ای بدون نقد باقی نمی‌ماند گفت: حضرت امام خمینی علیرغم تمامی مجاهدت ها و عظمتی که داشته‌اند اید بتوانیم سخنان ایشان را نقد کنیم، چرا که بقای هر شخصیتی با نقد میسر و امکان پذیر است. شجاع‌پوریان نیز در این مراسم به اهمیت نهج‌البلاغه پرداخت و دلیل انزوای امروز آن و اینکه صدا و سیما کمتر به نهج‌البلاغه می‌پردازد را ذکر ویژگی‌های حکومت اسلامی دانست.

به گزارش خبرآنلاین، حجت الاسلام محسن رهامی سه شنبه شب در مراسم شب قدر هیئت فاطمه الزهرا با بیان این مطالب گفت: بارخوانی متون دینی به معنای نگاه نقادانه و نقد کردن آنها است و وقتی ما می خواهیم نهج البلاغه را نقد کنیم بدین معنا نیست که می خواهیم امام علی را نقد کنیم بلکه بدین معناست که می خواهیم سخنانی که به نقل از ایشان ذکر شده را مورد واکاوی قرار می دهیم.

استاد حقوق دانشگاه تهران ادامه داد: ممکن است سخنی از ایشان نقل شده باشد که وقتی آنرا را با سایر سخنان ایشان مقایسه می کنیم به کل مجموعه کلامی ایشان نخواند و بنابراین ما می توانیم آنرا نقد کنیم و یا اینکه به این نتیجه برسیم که این سخن مربوط به ایشان نیست.

عضو شورای عالی اصلاح طلبان ادامه داد: این مورد درباره حضرت امام خمینی علیرغم تمامی مجاهدت ها و عظمتی که داشته اند نیز صادق است و ما باید بتوانیم سخنان ایشان را نقد کنیم، چرا که بقای هر شخصیتی با نقد میسر و امکان پذیر است.

اهم صحبت های او از این قرار است:

* هیچ اندیشه ای بدون نقد باقی نمی ماند و اندیشه های بزرگ بخاطر نقد شدنشان است که باقی مانده اند، بنابراین ما می توانیم سخنان امام را نیز در موارد مختلف نقد کنیم.

* متاسفانه امروزه در مجالس عزاداری و سخنرانی ها احساسات بر درک و تعقل غلبه کرده و اشعار مهیج خواندن و تحریک احساسات طرفدار بیشتری  پیدا کرده است.

*در نگاه حضرت علی علیه السلام حکومت باید خود را در آئینه نقد بگذارد و ایشان خود تصریح میکنند که باید مرا را نیز نقد کنند. البته نقد بدین معنا نیست که حکومت حتما اشتباه می کند، اما بدین معنا است که حکومت نقد را بپذیرد و هیچ راهی برای اصلاح حکومت جز این نیست. .

*وجه دیگر حکومت عادل در نگاه امام علی علیه السلام که در خطبه 15 و 16 به آن پرداخته شده این است که ایشان برای اجرای عدالت هیچ استثنایی قائل نمی شود و حتی در تاریخ می بینیم که با برادرش عقیل نیز آنگونه رفتار می کند.

*نکته ای که در خطبه 146 نهج ابلاغه بدان پرداخته شده اشاره به نوع برخورد با رقبا دارد که از نظر ایشان وقتی با کسی رقیب هستید نیز باید با او به عدالت رفتار کنیم و بنابراین وقتی ایشان با ناسزا گفتن به معاویه و بنی امیه مخالف هستند درباره دیگر موارد نیز در شرایط امروزی در مقابل رقبایی مانند آمریکا نیز صدق می کند.

* بارزترین صفت حضرت علی علیه السلام عدالت ایشان است و ایشان اقتدار و امنیت را بر عدالت برتری نمی دهد، چنانچه می بینیم که در مورد ابن ملجم قصاص پیش از جنایت نمی کند و اقدامات پیشگیرانه و برخورد با افراد به این دلیل که بعدا ممکن است تهدید باشند را انجام نمی دهد.

شجاع پوریان: ذکر ویژگی های حکومت اسلامی باعث انزوای نهج البلاغه شده است

ولی الله شجاع پوریان نیز در این مراسم  درباره فعالیت های معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری گفت: سعی ما در زمان مدیریت جدید این بوده که  هزینه ها در این معاونت و دیگر بخش های شهرداری دارای حساب و کتاب و شفاف باشد.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با رد ادعاها و هجمه های برخی از افراد که مدعی هستند اصلاح طلبان در شهرداری به امور دینی توجهی ندارند، گفت: در دوره مدیریت جدید بنا بر شفافیت است و هزینه ها به جای اینکه صرف امور ظاهری شود، سعی بر این است که صرف برنامه های موثر و کارآمد شود.

اهم صحبت های او از این قرار است:


* امروزه شکی وجود ندارد که تمامی نهج البلاغه سخنان حضرت علی علیه السلام است و فقط برخی ازعبارات کوتاه که تعداد آنها نیز خیلی معدود است، وجود دارد که با کلام ائمه دیگر مشابهت دارد و به آنها نیز منصوب شده است. از این رو نهج البلاغه بزرگترین منبع فرهنگی نه  تنها شیعه بلکه مسلمانان بعد از قرآن است، زیرا افراد غیر شیعه نیز خیلی از آن استقبال کرده اند و نظیر چنین کتابی در بین مسلمانان بعد از قرآن وجود ندارد.

* اگر چه در خصوص قرآن کارهای رسانه ای زیادی شده و بطور مثال در این زمینه شبکه تلویزیونی و رادیویی راه اندازی شده که البته لازم است بیشتر از این نیز انجام شود، اما درباره نهج البلاغه تنها کارهای پراکنده انجام شده و به خصوص در عرصه رسانه و صدا و سیما توجه زیادی به آن نشده است. دلیل این بی مهری این است که در نهج البلاغه طراز حکومت اسلامی ذکر شده و در آن بیان شده که حکومت اسلامی باید دارای چه ویژگی های باشد و اینکه چگونه باید بر آن نظارت شود. اگر این موارد بازگو شود تبدیل به یک مطالبه عمومی می شود و از آنجا که این مطالبه تطابقی با شرایط امروزی ما ندارد، برای جلوگیری از دردسر نسبت به گفتن آن پرهیز می شود.


* در نامه های نهج البلاغه در اشکال بسیار روشن نسبت به تخلفات استانداران و والیان حتی در مورد کوچکترین انحرافات گوشزد شده و اگر چنین مواردی برجسته شود بازهم همخوانی با شرایط جامعه امروز ما ندارد و همین باعث انزوای نهج ابلاغه شده است.

* نظارت بر اعمال حاکمان، وجود حقوق متقابل میان مردم و حاکمان و نیز لزوم ساده زیستی و همرنگی آنان  با مردم جزو دیگر عناصر عدالت در کلام امام علی برای حکومت اسلامی است.

17216

 

 

کد N1890528

وبگردی