آفتاب
دبیر کل شورای عتف تاکید کرد:

روند ادامه فعالیت پروژه های کلان ملی بررسی می شود

روند ادامه فعالیت پروژه های کلان ملی بررسی می شود

دبیر کل شورای علوم، تحقیقات گفت: دستگاههای متقاضی پروژه های کلان ملی بودجه این پروژه ها را تامین نکرده بنابراین روند ادامه فعالیت پروژه ها بررسی می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مسعود برومند در حاشیه یکصد و شصت و پنجمین کمیسیون دائمی شورای عتف در جمع خبرنگاران در وزارت علوم گفت: در جلسه گذشته این کمیسیون موضوع چالش های مربوط به شورای عتف و چالش های روبرو کشور بررسی شد و این چالش ها در کنار هم قرار داده شد.

وی گفت: بر این اساس شاید نیاز است دبیرخانه شورای عتف و کمیسیون های آن برای برخورد با چالش هایی که امروز وجود دارد در سازماندهی خود بازنگری انجام دهند.

دبیر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری گفت: به طور مثال یکی از چالش ها این است که سیستم پژوهشی ما باید برای حل مشکلات دستگاهها، حوزه های اجتماعی و اقتصادی بکار گرفته شود.

برومند تصریح کرد: موضوع دیگری که مطرح شد این بود که آیا پروژه های کلان که تعریف و بیان شده اند، جزء پروژه های کلان به شمار می روند و یا اینکه یک دستگاه می توانست آن پروژه را با یک مجری منعقد کند. بنابراین سئوال اصلی این است که چالش ملی کدام است و چه پروژه ای، پروژه کلان به شمار می رود.

دبیر کل شورای عتف اظهار داشت: در جلسه امروز اعضا به این جمع بندی رسیدند که پروژه کلان پروژه ای است که عدم توجه به آنها نتایج زیان باری برای کشور داشته باشد و از سوی دیگر حل آنها نیازمند حضور دستگاهها در کنار یکدیگر باشد به این معنی که تیم هایی از دستگاهها فعالیت کنند.

وی عنوان کرد: چالش های ملی به شدت نیازمند فناوری در حوزه های مختلف هستند. بنابراین دبیرخانه شورای عتف باید در خصوص روش اجرا و روش گردهمایی کمیسیون ها و کمیسیون های دائمی بازنگری درستی انجام دهد.

دبیر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: دانشگاهها باید به نیازهای تحقیقاتی کشور توجه کنند بنابراین اگر کمیسیون های شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری به خوبی بتوانند دستگاهها را نمایندگی کند می تواند نیازها را از دل دستگاهها بیرون آورده و نیازهای درست و واقعی را به دانشگاهها ارائه کند.

برومند گفت : در آن زمان وظیفه وزارت علوم و دانشگاهها است که در درون خودشان سازماندهی انجام دهند که بتوانند به نیازهای جامعه پاسخ دهند.

وی در خصوص پروژه های کلان ملی نیز افزود: پروژه های کلان که از گذشته باقی مانده اند طبیعتا ماهیت تعریفی که اکنون ارائه کرده ام را ندارد.

دبیر کل شورای عتف گفت: در واقع پروژه هایی که اکنون به عنوان پروژه های ملی به شمار می روند پروژه هایی است که یک دستگاه می توانست با یک دانشگاه قرارداد آن را منعقد کند اما چون در آن زمان فکر می کردند این پروژه ها بسیار سخت و پیچیده است چند دانشگاه درگیر آن شده اند.

وی افزود: تعدادی از پروژه های کلان در جلسات کارشناسی که در گذشته انجام شد، کنار گذاشته شد و تعدادی از پروژه ها نیز باقی مانده اند.

دبیرکل شورای عتف اظهار داشت: پروژه های باقی مانده در موقعیتی است که در سال 97 هیچ بودجه ای به آنها اختصاص داده نشده بنابراین ما در موقعیت تصمیم گیری برای این پروژه ها قرار گرفته ایم.

وی خاطرنشان کرد: پروژه هایی که به عنوان پروژه های ملی باقی مانده اند، دارای دستگاه سفارش دهنده هستند اما باید تعیین تکلیف شود که آیا دستگاه بهره بردار قصد دارد بودجه ای را به آنها اختصاص دهد یا خیر.

برومند گفت: موضوع اختصاص بودجه از سوی دستگاههای سفارش دهنده مطرح بوده اما این موضوع همچنان بدون تصمیم باقی مانده است. بنابراین باید در خصوص این پروژه ها و بودجه آنها تصمیم گیری صورت گیرد.

دبیر کل شورای عتف افزود: اگر دستگاه متقاضی نخواهد به هر دلیلی بودجه طرح های کلان را تامین کند به این معنی است که آن طرح مشتری ندارد و نمی تواند ادامه یابد.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه ممکن است در آینده مجددا تعدادی از طرح های کلان ملی متوقف و یا تعطیل شوند گفت: بله، اصولا هر پروژه ای و هر فعالیتی باید دارای مشتری و کارفرمای خود باشد و اگر این گونه نباشد عملا صحیح نیست که پروژه ای را ایجاد کنیم چرا که با نفس تقاضا محور بودن در تضاد است.

دبیر کل شورای عتف خاطرنشان کرد: در تعریف ما پروژه هایی در حوزه های آب، انرژی، سلامت، آلودگی و محیط زیست مطرح می‌شود چرا که این پروژه ها بسیار بزرگ هستند و نیازمند هماهنگی میان دستگاههای مختلف را دارد.

وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه اگر پس از بررسی های صورت گرفته در نهایت طرح های کلان دیگری تعطیل شوند تکلیف بودجه های کشور که تاکنون صرف این پروژه ها شده است چه خواهد شد گفت: در دنیا نیز این گونه رسم است که اگر پروژه ای در میانه راه به مشکل فناوری برخورد و نتوانست راه حل آن را پیدا کند در چنین مواقعی پروژه متوقف می‌شود اما تمام یافته های قبلی مستند شده  و نگهداری خواهد شد تا اگر در زمانی مجددا پروژه ادامه یافت از آن مستندات استفاده شود.

وی گفت: اگر به جایی برسیم که پروژه های کلان ملی تا حدی جلو رفته باشند و دستگاه اجرایی بگوید نمی تواند بودجه آن را تامین کند بنابراین پروژه مشتری نداشته باشد ما باید فرایند مستندسازی را انجام دهیم و آنچه حاصل شده را به خوبی ثبت کنیم چرا که ممکن است روزی مجددا پروژه بخواهد ادامه یابد.

دبیر کل شورای عتف اضافه کرد: ممکن است در آینده در حوزه های اولویت دار مانند آب، انرژی و محیط زیست پروژه های کلان تعریف کنیم.

برومند اضافه کرد: برای تعریف پروژه های بزرگ باید ظرافت کامل صورت گیرد به این نحو که توسط تیم های متخصص پروژه به بخش های کاری کوچک تبدیل شود و پس از آن به دانشگاهها، مراکز پژوهشی و شرکت های دانش بنیان داده شوند. در این شرایط است که چالش تبدیل به فرصت خواهد شد.

کد N1862190

وبگردی