آفتاب

کدام کشورها شریک عمده ایران در تولید مقالات علمی هستند

کدام کشورها شریک عمده ایران در تولید مقالات علمی هستند

همشهری آنلاین: رایزن علمی ایران در شرق آسیا گفت: ایران و مالزی تا پایان سال ۲۰۱۷ معادل پنج هزار و ۵۶۹ تولید علمی مشترک داشتند که از این نظر مالزی سومین شریک بین‌المللی ایران در تولید و انتشار مقالات علمی مشترک شناخته می‌شود.

به گزارش ايرنا، عباس قنبری باغستان رایزن علمی ایران در شرق آسیا با اعلام اين خبر افزود: این تعداد مقاله توسط محققان ایرانی و مالزیایی تدوین شده است که رشد 32 درصدی را نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه مسیر آتی بین‌المللی‌سازی آموزش عالی، انجام تحقیقات و تولید علمی مشترک است، تصریح کرد: اکنون دیگر دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی معتبر از مرحله جذب گسترده و کمی دانشجو عبور کرده‌اند و دانشگاه‌های برجسته منطقه و جهان صرف جذب دانشجو را در دستور کار ندارند.

قنبری افزود: این مراکز علمی اکنون به دنبال جذب دانشجو - محقق هستند تا بتوانند تحقیقات با کیفیت بالا انجام داده و نتایج آن را در قالب سند علمی معتبر (مقاله، کتاب، گزارش) در پایگاه‌های استنادی علمی معتبر چاپ کرده تا از این طریق وجهه (برند) علمی بهتر و بالاتری برای خود کسب کنند.

رایزن علمی ایران در شرق آسيا گفت: به همین دلیل نه فقط دانشگاه‌های معتبر مالزی، بلکه عمده مراکز آموزش عالی معتبر منطقه و جهان دیگر به راحتی دانشجو نمی‌پذیرند و این نکته مهمی است که دانشگاه‌های ما نیز باید به آن توجه کنند.

قنبری گفت: در واقع دیگر نام دانشگاه‌ها به خاطر جذب تعداد گسترده دانشجو برجسته نخواهد شد، بلکه میزان حضور موثر و با کیفیت آنها در محافل علمی، پایگاه‌های استنادی معتبر است که آینده شهرت و اعتبار آنها را تضمین خواهد کرد.

رایزن علمی ایران در شرق آسیا گفت: هفته گذشته مقاله‌ای در اجلاس اتحادیه دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی جنوب شرق آسیا «آسایهل» در توکیو ژاپن ارائه شد که در بخشی از آن میزان تولیدات علمی میان ایران و کشورهای منطقه در فاصله سال‌های 2012 تا 2017 مشخص شده است.

قنبری به عنوان نگارنده این مقاله گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که ایران و مالزی تا پایان سال 2017 تعداد 5 هزار و 569 تولید علمی مشترک داشتند که توسط محققان ایرانی و مالزیایی تدوین شده که این میزان، رشد 32 درصدی را نشان می‌دهد.

رایزن علمی ایران در شرق آسیا افزود: بر این اساس، مالزی سومین شریک بین‌المللی ایران در تولید و انتشار مقالات علمی مشترک است.

وی ضمن قدردرانی از دانشجویان، محققان و استادان ایرانی شاغل به تحصیل و تدریس در دانشگاه‌های مالزی، گفت: این دستاورد تا حد بسیار زیادی مرهون دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ایرانی است که به خوبی توانستنه‌اند باعث کسب این اعتبار و حیثیت علمی برای کشور در مدت پنج سال اخیر بشوند.

وی حضور دانشجویان و دانش‌آموختگان ایرانی را باعث ایجاد و تقویت همکاری و همبستگی بدنه دانشگاهی و آموزشی عالی دو کشور دانست و افزود: برای تولید این میزان سند علمی مشترک بین دو کشور، در مجموع بیش از 10 هزار و 600 محقق از دو کشور مشارکت داشته‌اند که از این میزان، پنج هزار و 45 نفر (محقق) از مالزی و 5 هزار و 557 نفر (محقق) از ایران بوده‌اند.

وی حضور بدنه علمی و دانشگاهی بیش از 10 هزار نفری بین دو کشور را یک سرمایه عظیم و مشترک دانست و ادامه داد: اعتبار علمی کسب شده از محل تولیدات علمی مشترک بین دو کشور صرفا برای ایران نیست، بلکه مالزی نیز از آن نفع بسیار بالایی برده به طوری که ایران پس از انگلیس، استرالیا و آمریکا چهارمین شریک بین‌المللی این کشور در انجام تحقیقات مشترک و تولید و انتشار اسناد علمی است و مقامات و مسئولان آموزش عالی مالزی نیز به خوبی به آن آگاهند و به آن اذعان دارند.

وی با بیان اینکه به طور کلی، شاخص سنجش کیفیت تولیدات علمی میزان ارجاع و استناد (Citation) به تولیدات علمی است، گفت: در مجوع، کل تولیدات علمی مشترک بین ایران و مالزی طی این دوره، 46 هزار و 976 دفعه مورد استناد/ارجاع قرار گرفته است که این میزان به طور متوسط 87 درصد بالاتر از شاخص استاندارد جهانی است.

به گفته وی، شاخص استاندارد جهانی در خصوص استناد یا ارجاع (FWC) عدد 1 است و این نشان می‌دهد که مقالات علمی مشترک ایران و مالزی 87 درصد بیشتر از استاندارد جهانی مورد استناد و رجوع قرار گرفته است.

رایزن علمی ایران افزود: در بین سایر کشورهای منطقه، بیشترین تولیدات علمی مشترک ایران پس از مالزی با کشورهای تایلند (823 تولید علمی مشترک)، سنگاپور (533 تولید علمی مشترک)، ویتنام (214 تولید علمی مشترک)، اندونزی (134 تولید علمی مشترک) و فیلپین (100 تولید علمی مشترک) بوده است که هر کدام نیز به ترتیب 302.2 درصد، 101.7 درصد، 1500 درصد، 850 درصد و 337.5 درصد رشد نشان می‌دهد.

کد N1852785

وبگردی