آفتاب

سیر قهقرایی تالاب های کشور متاثر از حال بحرانی محیط زیست است

سیر قهقرایی تالاب های کشور متاثر از حال بحرانی محیط زیست است

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: سیر قهقرایی و وضعیت بحرانی تالاب های کشور نیز متاثر از وضعیت محیط زیست بحرانی کشور است، گرچه زحمات زیادی توسط مسئولان محیط زیست برای جلوگیری از روند تخریب تالاب ها، معکوس شدن آن و حفاظت از تالاب ها کشیده شده است.

به گزارش ایلنا، محمدرضا تابش رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس دهم صبح امروز جمعه 13 بهمن ماه در همایش روز جهانی تالاب ها در رامسر با شعار تالاب ها برای آینده شهری پایدار با بیان اینکه حال محیط زیست ایران بحرانی است، گفت: رتبه محیط زیست ایران در آخرین رتبه بندی که توسط دانشگاه یل منتشر شد در بین ۱۸۰ کشور جهان و رصد ۲۴ شاخص زیست محیطی، رتبه ۸۰ با کسب نمره 58.16  بود که نسبت به آخرین رتبه دو پله سقوط کرده است.

وی افزود: سیر قهقرایی و وضعیت بحرانی تالاب های کشور نیز متاثر از وضعیت محیط زیست بحرانی کشور است، گرچه زحمات زیادی توسط مسئولان محیط زیست برای جلوگیری از روند تخریب تالاب ها، معکوس شدن آن و حفاظت از تالاب ها کشیده شده است.

تابش تهیه راهبرد تسریع از حفاظت تالاب ها، تهیه و تدوین مدیریت جامع تالاب های کشور را از جمله اقدامات انجام شده برای حفاظت از تالاب ها دانست و افزود: 47 سال پیش کنواسیون تالاب های رامسر در محل هتل قدیم رامسر با حضور ۱۸ کشور مطرح جهان در حوزه محیط زیست منعقد شد و در آن زمان ۱۸ تالاب ایران از مجموع ۲۷۰ تالاب، به عنوان تالاب های بین المللی در لیست کنوانسیون رامسر قرار گرفتند.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با طرح این پرسش که در این سال هایی که از انعقاد کنوانسیون گذشت چه کرده ایم، گفت: طی این سال ها، تعداد کشورهای عضو این معاهده از ۱۸ کشور به ۱۶۹ کشور افزایش پیدا کرد و تعداد تالاب های بین المللی از ۸۵ تالاب به ۲ هزار ۲۹۳ تالاب رسید، اما شگفت آور است که در این سال ها فقط 6 تالاب از ایران به این لیست اضافه شد.

وی تصریح کرد:  تالاب ها حال و روز خوشی ندارند؛ توسعه اراضی کشاورزی نفس تالاب پریشان را بریده، تالاب بختگان به واسطه برداشت بی رویه آب که معادل سالانه سه میلیارد و ۲۰۰ میلی متر مکعب است خشک شده و تالاب هامون به دلیل هدایت آب هیرمند برای مصارف کشاورزی متاسفانه به یکی از کانون های مهم گرد و غبار در جنوب شرقی کشور تبدیل شده است.

تابش ادامه داد: تالاب ارومیه قربانی توسعه لجام گسیخته کشاورزی، بر هم خوردن یکپارچگی زیست گاه و سد سازی و  برداشت بی رویه آب شد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه قطعه  قطعه شدن زیست گاه ها ناشی از ساخت و ساز راه و راه آهن، تبدیل اراضی تالابی به کشاورزی، کاهش آب های ورودی و تغییر کاربری اراضی اطراف تالاب ها از جمله آسیب های مهم تالاب ها هستند، خاطر نشان کرد:  علل بسیاری دیگر وجود دارد که کارشناسان آن ها را بررسی کرده و برنامه ای مدون در این زمینه برای جلوگیری از تخریب تالاب با مشارکت جوامع محلی و مسئولان هر منطقه تهیه شده و اجرایی کنند.

وی با تاکید بر اینکه حل مسایل زیست محیطی جز با همکاری همه ارکان نظام و قوای کشور امکان پذیر نیست، گفت: آینده پایدار بسیاری از شهرستان ها و استان های کشور همچون فارس، ارومیه، خوزستان و گلستان و گیلان به طور مستقیم و غیر مستقیم به احیای تالاب ها بستگی دارد.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با بیان اینکه ارزش گذاری محیط زیست مبحث بسیار مهمی است، اضافه کرد: در این زمینه قوانین زیادی داریم اما به آن ها عمل نمی شود.

تابش گفت: دولت با غفلت از ارزشگذاری اقتصادی محیط زیست، تخریب زیادی را در محیط زیست انجام می دهد و به همین دلیل پیشنهاد می کنم ارزشگذاری اقتصادی محیط زیست در طرح های توسعه ای و عمرانی را از دولت شروع کنیم.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس ادامه داد: در مجلس دهم خوشبختانه مقوله محیط زیست از توجه خوبی برخور دار است و در این زمینه دولت نیز اقدامات خوبی در محیط زیست انجام داد و می توان گفت در میان روسای جمهور کشور، رئیس دولت یازدهم و دوازدهم نگاه بهتری به محیط زیست دارد.

وی افزود : از ۱۵ لایحه ارائه شده در حوزه محیط زیست به مجلس  بخش عمده ای به تصویب رسیده و مابقی در حال بررسی در کمسیون های تخصصی است‌ و خوشبختانه لایحه احیای تالاب های کشور  در اردیبهشت ماه سال جاری از تصویب مجلس گذشته و برای اجرا، ابلاغ شد.

نماینده مجلس دهم خاطرنشان کرد: مجازات های بازدارنده و تعیین حق آبه تالاب که یک موضوع بسیار مهم است در این قانون دیده شده است‌.

وی با بیان اینکه در قانون برنامه ششم نیز  مباحث خوبی برای محیط زیست و کشاورزی مصوب شده است، تصریح کرد:  امسال در لایحه بودجه دولت اعتبارات خوبی را برای محیط زیست پیش بینی کرده بود. از ۸.۵  دهم میلیارد دلار  اعتبارات صندوق توسعه ملی، ۳/۳ دهم مسقیم و غیر مستقیم به محیط زیست برمی گشت که کار بسیار بزرگی بود.

کد N1821812

وبگردی