آفتاب
در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

خمره‌ طلایی در حفاری‌های میدان همدان پیدا نشد

خمره‌ طلایی در حفاری‌های میدان همدان پیدا نشد

پیشتر یکی از معاونین شهرداری همدان در مصاحبه‌‌ای گفته بود در حفاری‌هایی که در میدان همدان انجام شده چند خمره طلا پیدا شده است اما چنین چیزی صحت نداشت.

میلاد وندایی (باستان‌شناس و ناظر پروژه‌ی پیاده‌روسازی میدان امام خمینی همدان) در گفتگو با ایلنا؛ درباره‌ی ادامه‌ی مراحل این پروژه گفت: از مردادماه سال جاری، میدان امام و امتداد خیابان اکباتان که از آرامگاه بوعلی تا هگمتانه یک مسیر گردشگری محسوب می‌شود، در حال سنگ‌فرش شدن است که در نهایت قرار است محلی شبیه به لاله‌زار و ناصرخسروی تهران شود.

او ضمن تکذیب این شایعه که چند خمره‌ی طلا ضمن حفاری‌های مربوطه یافت شده، گفت: پیشتر یکی از معاونین شهرداری همدان، در مصاحبه‌‌ای گفته بود که در حفاری‌هایی که انجام شده چند خمره طلا پیدا شده است که چنین چیزی نبود. ایشان براساس حرف‌هایی که از این طرف و آن طرف شنیده بود، و هیچ منبع موثقی هم نداشت، چنین خبری را اعلام کرده بود. متأسفانه همین مصاحبه، سر و صداهایی هم ایجاد کرد که ما شبانه به میدان رفتیم، تا صحت و سقم این گفته را مشخص کنیم اما چیزی پیدا نکردیم. در واقع به هیچ عنوان امکان وجود خمره طلا در آن منطقه وجود ندارد چون سه متر هم که حفر بشود در نهایت به دوره پهلوی می‌رسیم، حتی به دوره‌ی قاجار هم برنمی‌خوریم؛ چه رسد به اشیایی مثل خمره طلا که قدمت چند صد ساله دارند.

او ادامه داد: ما در حفاری‌ها، تنها دو مسیر آب که به دوره پهلوی اول مربوط می‌شد را پیدا کردیم. زمانی که میدان همدان را در دوره‌ی پهلوی اول در سال 1307 شمسی می‌ساختند، لوله‌های آب و فاضلابی که از جنس سفال بودند را در زیر میدان کار گذاشتند. اما این لوله‌های آب ارزش ثبت میراثی نداشت که ما بخواهیم آنها را حفظ و نگهداری کنیم. در نتیجه لوله‌‌های آب را در همان جایی که بودند، دست نزدیم.

وندایی درباره‌ی زمان بهره‌برداری از این پروژه گفت: طبق برنامه‌ریزی‌هایی که انجام شد، قرار بر این بود که تقریباً تا اواخر پاییز یا اوایل زمستان این پروژه را بهره‌برداری کنند. ولی تا اینجا نزدیک به 30 درصد پروژه بیشتر پیش نرفته. با این حال اگر شهرداری به مشکل مالی برنخورد تا پایان سال جاری آن را به اتمام خواهد رساند.

او افزود: عملیات سنگ‌فرش، با یک نوع سنگ گرانیتِ محلی خود همدان انجام می‌شود. ابتدا برای این پروژه، یک طرحی ارائه شد که طرح دِمُده‌ای محسوب می‌شد و ما آن طرح را رد کردیم. دوباره طرح جدیدی ارائه شد که نسبت به طرح پیشین بهتر بود و همین طرح دوم هم در حال اجرا شدن است. هر چند این طرح نیز، چندان طرح مناسبی نیست ولی ما کمی طرح را بازنگری کردیم تا قابل‌ قبول‌تر شود. در واقع چیزی که مدنظر میراث بود را نتوانستیم تمام و کمال انجام دهیم ولی چون مجری طرح شهرداری بود خواستیم جلوی طرح گرفته نشود و حداقل پروژه به طور کل نخوابد.

او با اشاره به هدف این طرح، در پایان گفت: هدف این طرح این است که میدان همدان از آن حالت ماشین‌رو خارج شود. آنقدر در این سال‌ها ماشین در این محل رفت و آمد کرده بود که میدان از فرم قدیمش خارج شده بود و دیگر حالت سابقش را نداشت. با اجرای طرحِ جدید، ماشین‌ها دیگر نمی‌توانند دور میدان گردش کنند، و میدان تماماً سنگ‌فرش خواهد شد.

کد N1782011

وبگردی