آفتاب

واگذاری‌ طرح‌های عمرانی نوبخت را به مجلس کشاند|محبی‌نیا:بگذارید مشکلات را لخت و عریان به دولت بگوییم

واگذاری‌ طرح‌های عمرانی نوبخت را به مجلس کشاند|محبی‌نیا:بگذارید مشکلات را لخت و عریان به دولت بگوییم

محمدباقر نوبخت امروز برای ارائه گزارشی در رابطه با «نحوه واگذاری طرح‌های عمرانی نیمه تمام» مهمان نمایندگان مجلس بود.

به گزارش خبرآنلاين؛ بخش ابتدايي صحبت‌هاي نوبخت رنگ بودجه‌اي به خود گرفت. او به نمايندگان نويد داد كه «با شرایط جدید بودجه نویسی و جراحی نظام بودجه‌ریزی که امسال توسط دولت در حال انجام است، بودجه سال ۱۳۹۷ پیش از ۱۵ آذر به مجلس می‌رسد.»

البته آنچه عامل حضور نوبخت در مجلس بود، ماجراي واگذاري طرح‌هاي عمراني به مردم و خصوصي سازي بود. او خطاب به نمايندگان گزارش داد: پس از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی 2 کارکرد برای سازمان برنامه و بودجه تعریف شده و مجلس هم تکلیفی به اين سازمان در خصوص واگذاری طرح‌های عمرانی واگذار کرد. اين سازمان متوجه شد که 6 هزار و 49 پروژه ناتمام و 65 هزار و 478 پروژه استانی نیمه تمام در دست داریم. از اين رو از مجوزی که مجلس داد استفاده کردیم و برای اتمام این پروژه‌ها اقدام کردیم. 
نوبخت با بیان اینکه ساز و کار نوین در جهان، اجراي پروژه‌ها به سبک عمومی- خصوصی است، عنوان کرد: تصمیم گرفتیم از این روش نوین استفاده کنیم و آموزش‌های لازم را ارائه کردیم. همچنین سایتی طراحی کردیم تا بر اساس آن وضعیت 65 هزار پروژه استانی و 6 هزار پروژه ملی را بررسی کنیم تا پروژه‌هایی که قابلیت واگذاری و مشارکت به بخش خصوصی را دارد، احصاء و در سایت طراحی شده ارائه کنیم.

به گفته وي، تاکنون 4 هزار و 131 پروژه به تفکیک استانها واگذار شده است. گزارش اين واگذاري‎ها به تفکیک استان‌ها از سوي نوبخت تقديم نمايندگان مجلس شد. 

پس از صحبت‌هاي رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، نوبت به نمايندگان رسيد.

جهانبخش محبي نيا نائب رئيس كميسيون برنامه و بودجه پشت تريبون رفت و با تعابير خاص خود خطاب به نوبخت گفت: شما گلايه پاستوريزه اي از مجلس داريد و به آرامي رد مي‌شويد. من خواهش دارم توقعاتتان از مجلس و كميسيون ها را «رك» بفرماييد. البته شما هم اجازه بدهيد كه نماينده هاي مجلس واقعيت ها و مشكلات را لخت و عريان به شما و دولت برسانند. تا به اين طريق مسير درستي طي شود.

او ادامه داد: آقاي نوبخت گفتند كه 71 هزار طرح عمراني داريم،‌ اگر بخواهيم ميانگين واگذاري هر سال را در نظر بگيريم 15 سال لازم است تا اين طرح ها تکميل شوند، البته اگر شرايط ناگوار ديگري خودش را تحميل نكند. آقاي نوبخت من به قضاوت شما واقعا ايمان دارم. مسئله واگذاري هاي طرح هاي عمراني زخم كهنه اي است، اين زخم كهنه ما را از پاي مي اندازد. دولت نسبت به واگذاري طرح هاي نيمه تمام، چسبندگي دارد؛ يعني ترجيحش اين است که آنها را به بخش هاي نيمه دولتي واگذار کند نه بخش خصوصي.

در ادامه جلسه امروز سيد علي ادياني نماينده قائم شهر هم که به شوخي به هيئت رئيسه مي‎گفت «سهم سادات چه مي شود؟»،  گفت: چون جمع خودماني است من نكاتي را عرض مي‎كنم. دوستان لطفا حول آقاي نوبخت طواف نكنند. ما معاونت برنامه ريزي را منحل كرديم چون شاهد عدم حركت در ريل برنامه ريزي بوديم. الان اين سازمان مجددا افتتاح شده است. سئوال اينجاست تفاوت معاونت راهبردي و سازمان برنامه چيست؟ ما در احكام دائمي قانون برنامه، سازمان برنامه و بودجه را مكلف كرديم كه ظرف 6 ماه آيين نامه اجراييش را بنويسد كه نوشته نشد. ما عادت كرده ايم در اداره كشور درآمد را هزينه كنيم و حتي پيشخور كنيم.

لاريجاني هم در اين ميان پاسخ ادياني را داد و گفت: آقاي نوبخت گفتند که اين آيين نامه نوشته و ابلاغ شده است.

محمدعلي پورمختار نماينده مردم بهار و كبودرآهنگ هم در رابطه با مشكلات واگذاري‌ طرح‎هاي عمراني تاكيد كرد: آقاي نوبخت به دو موضوع اشاره كردند،‌ ممانعت دستگاه ها در واگذاري از يکسو و ممانعت دستگاه هاي نظارتي از سوي ديگر. بخشي از هزينه هاي ما هزينه هاي گزافي است كه به پيمانكار داده مي شود. مطلب ديگر اينكه امنيت رواني براي سرمايه گذار كم است. بايد اين را حل كنيم.

زهرا سعيدي نماينده مباركه هم در رابطه با اين موضوع گفت: دولت فعلا توانايي اجرا و نهايي كردن اغلب پروژه هاي عمراني را ندارد. ما چاره اي جز دخيل كردن بخش خصوصي نداريم. البته اين بايد به گونه اي باشد كه نظام خصوصي سازي تبديل به اختصاصي سازي نشود.

پس از آنكه نمايندگان نظراتشان را طرح كردند، براي بار دوم به نوبخت اجازه صحبت داده شد.

نوبخت در اين بخش از صحبت‌هايش دعا كرد که خداوند همه مباحثاتي كه مطرح شده را به عنوان اقدامات شايسته اي كه براي رفع مشكل مردم و توسعه نظام انجام مي شود، محسوب بدارد. او سپس تصريح كرد: برداشت 10 درصدي بيشتر از صندوق ذخيره ارزي بايد فقط براي طرح هاي عمراني باشد و براي طرح هاي توسعه اي و کشاورزي، دولت نيازمند اخذ مجوز مجدد از مجلس است. 

رئيس سازمان برنامه و بودجه با گلايه از اينکه از ابتدا برخي به وادادگي متهم مي شوند، در پاسخ به نمايندگاني كه از نبود سايت مناسب براي وگذاري پروژه‌ها انتقاد كرده بودند، توضيح داد: دو سايت براي واگذاري ها وجود دارد که سايت‎هاي کاملي هستند. چطور برخي مي گويند که اين سايت ها نصفه و نيمه هستند! پيمانکاران مي توانند آنلاين به اين سايت ها مراجعه کنند. بخش خصوصي هم بايد آمادگي خريد اين پروژه ها را داشته باشد.

نوبخت خطاب به رئيس مجلس، گفت: «آقاي دكتر لاريجاني شما هميشه كمك‌كار دولت بوديد! مي‌خواهم عرض كنم با توجه به جميع جهات برخلاف ميل دولت،‌ واگذاري‌ها تا الان به مقدار كافي ايجاد نشده است.»

لاريجاني هم توضيحاتي پيرامون واگذاري بيان كرد و گفت: دولت و مجلس در اين جهت يك فكر دارند اما بپذيريد كه يك مقدار دير عمل كرديد. اين حالي كه شما امروز داريد و من مي پسندم،چهار سال پيش نبود. لذا با تاخير وارد شديد اما حالا هم هر كمكي كه بخواهيد ما انجام مي دهيم.

نوبخت بارديگر براي توضيح بيشتر پشت تريبون رفت و گفت: رهبري در جلسه مشترك كارگزاران نظام اعلام كردند حال كه امكانات محدود است، بايد اولويت بندي كنيد. ما هم در دولت اين كار را انجام داديم.

او با اشاره به صحبت‌هاي لاريجاني مبني بر لزوم اخذ اجازه از رهبري در اين رابطه، تأكيد كرد: در مورد موضوع اجازه از رهبري ما اين كار را انجام مي دهيم و با شما هم جلسه خواهيم داشت. ما نمي خواهيم از اين پول هاي براي بخش خصوصي استفاده كنيم.

در نهايت لاريجاني بار ديگر خطاب به نوبخت گفت: در اين موضوع مهم دولت و مجلس هم فكر هستند. مديران كشور ولعي براي نگه داري طرح هاي اجرايي نداشته باشند، اما صيانت از كارشان بايد انجام شود. دستگاه هاي نظارتي هم تا جايي كه من با آنها صحبت كرده ام به اين موضوع علاقه دارند. اميدواريم در گزارش هاي بعدي كه آقاي نوبخت بيان مي‌كنند، شتاب خاصي در واگذاري ها را شاهد باشيم.

27217

کد N1776191

وبگردی