آفتاب
الزامات مطالعات فضای مجازی-۱؛

عالم مجاز در حال تحمیل خود بر واقعیت زندگی انسان‌ها است

عالم مجاز در حال تحمیل خود بر واقعیت زندگی انسان‌ها است

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ضمن تأکید بر لزوم مطالعات جدی‌تر در حوزه فضای مجازی نسبت به سیطره این فضا بر واقعیت زندگی انسان‌ها هشدار داد.

به گزارش خبرنگار مهر، مرکز مطالعات فضای مجازی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که مراحل اولیه راه‌اندازی خود را طی می‌کند، در نشستی با حضور صاحب‌نظران این حوزه، مسائل فضای مجازی را به بحث و بررسی گذاشت.

خبرگزاری مهر در قالب سلسله مطالبی اهم نکات طرح شده از سوی صاحب‌نظران و کارشناسان حاضر در این نشست با موضوع «الزامات و نکات مطالعات فضای مجازی» مرور خواهد کرد.

حجت‌الاسلام علی‌اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ابتدای این نشست تخصصی ضمن اشاره به تاریخچه فعالیت‌های این پژوهشگاه گفت: از اوایل رهبری رهبرمعظم انقلاب این موضوع همواره مطرح بود که پس از انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت دینی در ایران اتفاقاتی رخ می‌دهد به ویژه در عرصه فکر و آن هجوم افکار بیگانه و هجمه به دین خواهد بود و باید برای این مواجهه تدبیری اندیشیده شود، تا پیش از انقلاب امثال شهید مطهری بدون هیچ تشکیلات و بودجه‌ای در این حوزه حضور موثری داشتند و یک تنه مقابل افکار و مکاتب و القائات خارجی می‌ایستاد، هم نظرات وارداتی را خوب می‌شناخت و هم در قبال آن‌ها تولید نظریه می‌کرد.

رشاد ادامه داد: پس از انقلاب این عرصه خالی ماند و آنهایی هم که ظرفیت تبدیل شدن به مطهری زمان خود را داشتند غالبا درگیر کارهای اجرایی شدند. در همین راستا جلساتی تشکیل شد و بزرگانی هم گردهم آمدند تا در اردیبهشت ماه سال ۷۳ با تأسیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، این امر به صورت نهادی در دستورکار ما قرار گرفت. اساسنامه پژوهشگاه بعدها تدوین شد و در شورایعالی انقلاب فرهنگی هم به تصویب رسید.

وی افزود: امروز پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به لحاظ قانونی جایگاه بسیار بالا و موجهی دارد و شامل چهار پژوهشکده «حکمت و دین‌پژوهی»، «نظام‌های اسلامی»، «فرهنگ و مطالعات اجتماعی» و «دانش پژوهی دینی» می‌شود. موسسات و مراکز چندگانه دیگری هم به صورت تابعه و وابسته پژوهشگاه مشغول به فعالیت هستند. گرانیگاه مطالعات و فعالیت‌های پژوهشگاه، تولید علوم انسانی اسلامی است که چند لایه مورد اهتمام ما است و فعالیت‌های خوبی هم در هر حوزه صورت گرفته است. در زمینه آموزش هم فعالیت‌هایی داشته‌ایم و در دانشگاه‌ها و حوزه‌ها رشته‌هایی را پایه‌گذاری کرده‌ایم که با استقبال دانشجویان و طلاب مواجه بوده است.

حجت‌الاسلام رشاد به تولید مجلات و دانش‌نامه‌های علمی به‌عنوان دیگر فعالیت‌های پژوهشگاه در حوزه نشر هم اشاره کرد و در ادامه درباره الزامات راه‌اندازی مرکز مطالعات فضای مجازی در این پژوهشگاه گفت: در گذشته‌ تحلیل دوره مدرنیته براساس سیطره کمیت بود. سال‌های بعد نظریه دیگری مطرح شد مبنی‌ّبر سیطره مجاز، که دوره کنونی زندگی بشر همین «سیطره مجاز» است. همه جا و در همه ابعاد و امور عملا شاهد سیطره مجاز بر واقعیت هستیم که از مثال‌های بارزش همین فراگیری فضای مجازی است که عملا تبدیل به واقعیت این روزهای زندگی بشر تبدیل شده و حتی جا را برای واقعیت و حقیقت تنگ کرده است.

وی افزود: گویی انسان مجازی شده و در فضای مجازی زندگی می‌کند. به تعبیر دیگر عالم مجاز دارد خود را بر زندگی انسان‌ها تحمیل می‌کند؛ این فضا عملا سبک زندگی، تمدن، علم، هویت و خبر تولید می‌کند. در قبال این جریان حتما باید کار کنیم و متوجه باشیم که چه خطراتی جامعه، کشور، دین، سیاست و انقلاب ما را در فضای مجازی تهدید می‌کند.

رشاد در پایان تأکید کرد: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی براساس ظرفیت موجود وارد این عرصه شده و تا به امروز هم پاره‌ای مقالات و مباحث را منتشر کرده است و امیدواریم راه‌اندازی مرکز مطالعات فضای مجازی هم گامی در جهت آغاز مطالعات کاربردی و راهبری در این زمینه باشد. این ظرفیت خوبی است که بلندمدت می‌تواند پاسخگوی بسیاری از دستگاه‌های اجرایی و تصمیم‌ساز کشور باشد.

کد N1740203

وبگردی