آفتاب
یادداشتی برای نمایش «تولد غم انگیز پسر آهنی»

پسرکی با سیم ها و رگ ها/ اثری که می تواند نسخه سینمایی داشته باشد

پسرکی با سیم ها و رگ ها/ اثری که می تواند نسخه سینمایی داشته باشد

یک نویسنده و کارگردان سینمای کودک طی یادداشتی درباره اجرای نمایش «تولد غم انگیز پسر آهنی» به کارگردانی رامین سیار دشتی، به بررسی ویژگی های مختلف این نمایش عروسکی - زنده پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا محمودزاده نویسنده و کارگردان سینمای کودک طی یادداشتی که در اختیار گروه هنر خبرگزاری مهر قرار داد، به بررسی نمایش «تولد غم انگیز پسر آهنی» به کارگردانی رامین سیار دشتی پرداخت که این روزها در سالن انتظامی خانه هنرمندان ایران و به شیوه عروسکی - زنده، اجرا می شود.

در این یادداشت چنین می خوانیم:

«وقتی در تراکت «تولد غم انگیز پسر آهنی» نام تیم برتون و چند تا از دوستان خوبم را در گروه عروسکی دیدم حس کردم کاری دیدنی باید باشد .... از قضا دعوت شدم برای دیدن کار ... .

نمایش «تولد غم انگیز پسر آهنی»، اقتباس ادبی است بر اساس «مرگ غم انگیز پسر صدفی»، که برداشتی است جداگانه از متن وزیر متن. اما تماتیک با تم داستان تیم برتون بزرگ یکی است. در اجرا خلاقیت هایی داشته که این خلاقیت ها بیشتر به بحث عروسک سایه می پردازد . عروسک هایی که به نظرم بسیار دقیق و خوب ساخته شده اند و به بهترین نحو ممکن گردانده می شوند. طوری که حس می کنید در رویا به سر می برید. عروسک ها بسیار کارا هستند و در پرده نور چشم نوازی می کنند که تماشاچی را به تخیلی زیبا و ذهنی می برد، همراهی صدا، موزیک و نور نیز به نظمی ستودنی می رسد.

قصه اورجینال بر اساس اشیای یک خانه نوشته شده است. که کاراکترهایی عجیب هستند و حالا در این نمایش همین اشیای اطراف ما، عروسک ها و کاراکترها هستند، که حالا در خانه ای جان گرفته اند و انرژی های شان همگی در کنار هم پدیده تولد غم انگیز را بوجود آورده اند. عواطف انسانی و عواطف ماشینی و روابطی که بوجود آمده اند، بسیار خوب در هم تنیده شده اند و زبان خاصی که نمایشنامه نویس و کارگردان برای بازیگران و بازی دهندگان طراحی کرده اند، قصه ریتم حرکت و موزیک و بازی را با هم همراه کرده تا تماشاچی را به فکر فرو ببرد.  

هر شی ء که ما آن را رقصنده در نور می بینیم فلسفه وجودی اش و شخصیت پردازی اش مانند انسان ها است و هر کدام گویی ما به ازای بیرونی دارند، گاه مهربانند و گاه ترسناک. و این نقش ملموس را عروسک گردان های درجه یک این نمایش به رویا نزدیک می کنند و بازی روان زن و مرد، تماشاچی را به دنیای خبیث تیم برتون می برند، که حالا سیاردشتی جا پای او گذاشته و خباثتی کامل به ما نشان می دهد. این نگاه ما را به یاد وابستگی مان به تکنولوژی می اندازد  و طوری با ما برخورد می کند که گویی شرارت های آن ها به واقعیت تبدیل خواهند شد و روزگاری ما برده اشیا خواهیم شد و مجبور به جنگ با آن ها هستیم. به تعبیر دیگر باید گفت، اشیای حاضر امروز بردگان ما هستند و این نمایش تا  نیمه اش  اینطور جلو می رود تا اینکه بچه به دنیا می آید و تلفیقی از ماشین و انسان را ارائه می دهد. و رفته رفته داستان تا پایانش به سوی تلخی می رود ولی همچنان بخش عروسکی با لحظات بامزه ای که بوجود می آورد به ریتم کار کمک می کند و تماشاچی را حفظ می کند.

چند نکته :

 در ایران ما سالن های استاندارد زیادی نداریم. از این رو این نمایش اشکالاتی در میزانسن ها دارد، یعنی میزانسن ها بر اساس دید طراحی نشده بلکه به خاطر دیده شدن بازی بازیگران طراحی شده که این باعث می شود گاه بازی عروسک ها و یا بازی بازیگران در نقطه کور قرار گیرد و دیده نشود ... .

گاه چیزهایی از دست کارگردان در رفته است که خود نیز بازیگر است و دلیل این نکات همین بازیگر بودن است.

طراحی صحنه و عروسک پسرک از نکات بارز و خوب این کار است.

و نکته دیگر، این نمایش قابلیت های تصویری فراوانی را به نسبت نمایش های مرسوم عروسکی دارد که باعث می شود پس از دیدن این کار به نسخه سینمایی اش فکر شود.

این نمایش توصیه می شود. کاری برای بزرگترها و ابزار خطرناکشان

به امید موفقیت نمایش عروسکی»

«تولد غم انگیز پسر آهنی» برنده تندیس و دیپلم افتخار بهترین نمایش خلاق از فستیوال عروسکی آرلکین روسیه ۲۰۱۵ شده است. عوامل این اثر نمایشی عبارتند از: نویسنده، طراح و کارگردان: رامین سیاردشتی، بازنویسی و دراماتورژی متن: نسیم احمد پور، مشاور کارگردان: علی اصغر دشتی، بازیگران: نداجبرئیلی و رامین سیار دشتی، عروسک گردانان (به ترتیب حروف الفبا): پرستو آریاکیا، حمیدرضا بزدوده، طناز جلوسی، حمیده رسولی، مهگل صابری، پریسا گودرزی و نسیم یاقوتی، طراح وساخت عروسک : نسیم یاقوتی، رامین سیاردشتی، طراحی و اجرای موسیقی: بهروز سیفی و محمدرضا جدیدی، طراح لباس: پگاه ترکی، دستیار کارگردان و برنامه ریز: پریسا گودرزی، مدیران صحنه: حمیدرضا بزدوده و سپیدار زمانی،  طراحی و ساخت انیمیشن: علی عابدینی فر، مشاور رسانه ای: زینب لک، طراح پوستر وبروشور: صالح تسبیحی، عکاس: رضا قاضیانی و  تصویربردار و تدوین تیزر: علی رشیدی فر.

نمایش «تولد غم انگیز پسر آهنی» از ۹ تا ۳۰ دی ماه، ساعت ۱۸ در سالن انتظامی خانه هنرمندان ایران اجرا می شود.

عکس از هانیه زاهد

کد N1604560

وبگردی