آفتاب

برنامه مدیریت تالاب هامون به زودی ابلاغ می شود

برنامه مدیریت تالاب هامون به زودی ابلاغ می شود

تهران- ایرنا- مدیرطرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: برنامه مدیریت تالاب هامون نهایی شده و امیدواریم به زودی برای اجرا به دستگاه ها ابلاغ شود.

محسن سلیمانی روزبهانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: برنامه جامع مدیریت تالاب هامون نهایی و در شورای برنامه ریزی استان سیستان و بلوچستان تصویب شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت حفاظت از تالاب هامون، این برنامه بعد از تصویب و ابلاغ به عنوان مرجع تصمیم گیری در استان در خصوص این تالاب خواهد بود.
وی تاکید کرد: برنامه مدیریت تالاب ها به عنوان سندی مرجع برای مدیریت یکپارچه تالاب ها تهیه می شود، این برنامه ابزاری برای مدیریت پایدار تالاب در راستای حفظ عملکردهای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی آن است.
سلیمانی ادامه داد: این برنامه ضمن ارائه چشم اندازی از وضعیت بلند مدت سایت تالابی، به مدیران سایت ها در امر تصمیم گیری کمک می کند و ذینفعان نیز در تهیه و اجرای برنامه جامع مدیریت تالاب ها نقش بسیار پررنگی دارند.
مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران افزود: در این برنامه نقش جوامع محلی، مدیریت منابع آب و بازنگری در نحوه آبیاری و نوع کشت مورد توجه و بررسی قرار می گیرد.
وی درباره وضعیت کنونی تالاب هامون گفت: اکنون در سمت هامون صابوری و مناطقی از کوه خواجه مقداری آب وجود دارد اما بیشتر مناطق تالاب خشک است که امیدواریم با شروع فصل بارندگی از این وضعیت خارج شود.
*** تالاب هامون
دریاچه و تالاب بین المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بین المللی جهان و یکی از ذخیره گاه های زیستکره در ایران است. دریاچه و تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.
این تالاب از سه دریاچه کوچک به نام های هامون پوزک، هامون صابری و هامون هیرمند تشکیل شده است که در زمان فراوانی آب به هم می پیوندند و دریاچه هامون را تشکیل می دهند. رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود به هامون و رودخانه های خاش رود، فراه، هاروت رود، شوررود، حسین آباد و نهبندان به هامون می ریزند.
وسعت دریاچه هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰ کیلومتر مربع است که از این مقدار ۳۸۲۰ کیلومتر مربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیره گاه های زیست کره که روزهای پایانی سال ۱۳۹۴ در لیما پایتخت پرو برگزار شد، توسط یونسکو به عنوان ذخیره گاه زیست کره ثبت شد و به این ترتیب تعداد ذخیره گاه های زیست کره در ایران به ۱۲ مورد افزایش یافت.
بیش از100 گونه جانوری از جمله گراز، گربه وحشی و روباه نیز در حواشی این دریاچه زیست می کردند که قطع جریان آب هیرمند به مرز ایران، کمبود نزولات آسمانی، خشکیدن هامون و در نهایت بروز خشکسالی و استمرار آن باعث شد مهاجرت پرندگان و حیات جانوران در این منطقه به مخاطره بیافتد.
تقسیم بندی پرندگان در قالب 51 ‎خانواده نشان دهنده تنوع کم نظیر انواع پرندگان در این منطقه است بنابراین از بعد ملی و بین المللی این تالاب از اهمیت قابل توجهی برخوردار و توسط سازمان بین المللی حیات پرندگان به عنوان زیستگاه با اهمیت پرندگان معرفی شده است.
علمی 9014**1440
خبرنگار : کیمیا عبدالله پور** انتشاردهنده: معصومه گلشن
کد N1519235

وبگردی