آفتاب
نهاوندیان در جمع ائمه جمعه:

برنامه ششم توسعه مبتنی بر اقتصادمقاومتی است

برنامه ششم توسعه مبتنی بر اقتصادمقاومتی است

رئیس دفتر رئیس‌جمهور گفت: بنای برنامه ششم توسعه مبتنی بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است که به درون‌زا بودن آن تاکید دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس‌جمهور در بیست و سومین همایش سراسری ائمه جمعه که صبح امروز (سه‌شنبه) در مجتمع آدینه تهران برگزار شد، با بیان اینکه ما در نیمه راه چشم‌انداز بیست ساله هستیم، اظهار کرد: 10 سال از زمانی که نظام عزم خود را جزم کرد تا با ثبات سیاسی و امنیتی، گام بلندی را برای توسعه همه‌جانبه و رشد اقتصادی بردارد، گذشت.

وی افزود: نظام در این زمینه هدفگذاری و کلیات آن را اعلام کرد که در پایان این بیست ساله، باید در رشد اقتصادی و علمی در منطقه رتبه اول باشیم. لازمه این مسئله، رشد هشت درصدی در اقتصاد بود.

نهاوندیان گفت: امروز باید ببینیم چه مقدار به اهداف تعیین شده رسیده‌ایم تا کاستی‌ها را ریشه‌یابی کنیم و تغییرات را نیز اعمال کنیم. فرق بین برنامه‌ریزی و آرزومندی در این است که فرد برنامه‌ریز و اهل تدبیر می‌تواند نتایج یک فعل و قول را پیش‌بینی کند و برای آن تصمیم قابل عمل بگیرد.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه امروز ما در آستانه برنامه ششم توسعه قرار داریم، خاطرنشان کرد: وظیفه این است که طبیبانه مشکلات را ببینیم و برای آن راه‌حل داشته باشیم. عملکرد ما در 10 سال گذشته در حوزه اقتصادی مطلوب نبوده است. ما باید به متوسط رشد هشت درصدی برسیم، ولی رشد ما 2.6 درصد رشد و اگر با متوسط رشد هشت درصدی حرکت می‌کردیم، تولید ناخالص ما دو برابر، درآمد سرانه مردم دو برابر می‌شد و بیکاری کاهش دو درصدی پیدا می‌کرد.

وی با بیان اینکه ما در عملکرد متصدیانه دولت در امر اقتصاد موفق نبودیم، تصریح کرد: راه‌حل ریشه‌ای این است که فرصت‌های شغلی ایجاد شود که این مسئله سرمایه‌گذاری می‌خواهد و سرمایه‌گذاری هم دسترسی به بازار آزاد را می‌طلبد و این موضوع نیز نیاز به تصمیمات کلان دارد.

نهاوندیان گفت: ما باید وضع رقبای خود در منطقه در موضوع رشد اقتصادی را در نظر بگیریم. رقبای ما از جمله عربستان، ترکیه، آذربایجان و دیگر کشورها در 10 سال گذشته رشدهای بالاتر از هشت درصد را تجربه کردند. بنابراین وضع ما نسبت به 10 سال گذشته بهتر نشده است. بررسی این آسیب‌ها و مشکلات، فرصتی برای ریشه‌یابی است.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور تصریح کرد: ببینید دشمن در این 10 سال چه کرد. وقتی دیدند کشور اهل ایستادگی است و قصد پیشرفت اقتصادی دارد، تلاش کردند جلوی رشد پایدار اقتصادی در جمهوری اسلامی را بگیرند و تحمیل تحریم اقتصادی توسط دشمنان یک امر انفعالی و اتفاقی نبود و برنامه‌ریزی شده بود.

وی افزود: با تحمیل تحریم‌ها، دسترسی صادرکنندگان کالای ما را به دنیا گرفتند اما ما از کار بازنایستادیم ولی وقتی بانک‌های ما را تحریم‌ کردند، هزینه مبادلاتی ما بالا رفت و تا 15 تا 20 درصد اضافه هزینه داشتیم و این اضافه هزینه به قیمت کالاها افزود و باعث شد صادرکنندگان و تجار ما نتوانند با رقبا رقابت داشته باشند.

نهاوندیان با بیان اینکه توطئه‌چینی دشمنان، ویژه جمهوری اسلامی نبود بلکه آنها برای کل جهان اسلام طراحی داشتند، خاطرنشان کرد: شما ببینید بر سر اقتصاد عراق چه آورده‌اند. کشور لیبی با این همه درآمد نفتی که داشت، امروز در چه وضعیتی قرار دارد؟ آنها اقتصاد لیبی را نابود کردند و از طرف دیگر ببینید با سوریه چه کردند و چه بلایی سر زیرساخت‌های آن درآوردند و امروز نیز برای پول‌های جمع شده در حساب ذخیره ارزی عربستان نقشه دارند و در مجموع برای پول‌های ذخیره شده جهان اسلام طراحی کردند و با به جان هم انداختن‌ها می‌خواهند نشان دهند، نقشه جهان اسلام نقشه فقر است و از آن توسعه پایدار اقتصادی بیرون نمی‌آید.

وی تاکید کرد: ما باید با برنامه‌ریزی همه‌جانبه‌نگر، مولد و پرهیز از مصرف‌گرایی، توطئه دشمنان را خنثی کنیم.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: ما در شاخص‌های بیکاری دستاورد خوبی نداشتیم و باید با یک ریشه‌یابی اساسی در سیاست‌های اقتصادی خود عمل کنیم. اینکه فقط با نفت، واردات داشته باشیم که نمی‌شود. کشور در سال‌هایی از سال‌های گذشته در زمینه واردات رکورد زد که این مسئله یکی از مشکلات ما محسوب می‌شد.

نهاوندیان با بیان اینکه یکی از شاخصه‌های اقتصاد مقاومتی، درون‌زا بودن آن است گفت: اقتصاد درون‌زا این است که تکیه ما به ذخایر و منابع خودمان باشد؛ البته سرمایه‌های انسانی هم جزو همین ذخایر است.

وی افزود: امروز باید شرایط اقتصادی را به گونه‌ای کنیم که مغز‌های ما فکر کنند بهترین شرایط رشد را در کشور دارند و این امر باعث شود که دیگران تشویق شوند تا در داخل کشور سرمایه‌گذاری کنند.

رئیس‌ دفتر رئیس‌جمهور تاکید کرد: درون‌زا بودن در اقتصاد یعنی اینکه با افزایش بهره‌وری در مسئله آب، کشاورزی را در مناطق مختلف کشور اقتصادی کنیم و کاری کنیم سرمایه‌گذاری‌های داخلی به بیرون نرود. مثلا در سال‌های گذشته پول ایران تا چین رفت و برای آنجا اشتغال ایجاد کرد.

نهاوندیان خاطرنشان کرد: بنای برنامه ششم توسعه مبتنی بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است که به درون‌زا بودن آن تاکید دارد.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از شاخصه‌های اقتصاد مقاومتی، برون‌گرا بودن آن است گفت: معنای برون‌گرایی آن است که در صادرات بتوانیم به بازارهای صادراتی دنیا دسترسی داشته باشیم اما در این سال‌ها تحریم‌ها مانع ایجاد کرده بود که قادر به یک حضور رقابتی در عرصه جهانی باشیم؛ اما با حمایت‌های رهبری و همه نهادها، ما در یک سیاست خارجی فعال توانستیم قطعنامه‌های شورای امنیت و تحریم‌های اروپا و آمریکا را لغو کنیم که البته بعد از اجرایی شدن برجام، باید شاهد این باشیم که خدمات و محصولات ایران یک حضور رقابتی در بازارهای جهانی و همسایه داشته باشند.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور گفت: در برنامه ششم آن تغییراتی که برای تغییر رویکرد لازم بود، مبتنی بر اقتصاد مقاومتی طراحی شد و گام‌هایی که در سال‌های اخیر برداشته شده، در همین مسیر بوده است.

نهاوندیان اظهار کرد: به عنوان مثال در بخش کشاورزی هم در سال 93 و هم در سال 94 رشد پایدار پیدا کردیم و میزان اتکا به واردات کشاورزی در سال 93 و 94 کاهش یافته است و یکی از محورهای اصلی که مورد اهتمام نظام بوده، افزایش بهره‌وری و بخش آب بوده است که باعث افزایش اشتغال و رشد تولیدات کشاورزی شده است؛ یعنی اگر بتوانیم در محصولات کشاورزی به خوداتکایی برسیم، یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی محقق شده است.

وی با بیان اینکه در بخش صنعت و حوزه صنایع غذایی، دارو و نساجی رشد اقتصادی خوبی را آغاز کردیم، گفت: بنای برنامه ششم این است که ما در بخش‌های اقتصادی به توازن برنامه‌ریزی دست پیدا کردیم و یکی از مشکلاتی که باید برای آن یک راه‌حل پیدا شود، عدم توازن آینده‌نگر در مناطق مختلف کشور است.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور گفت: یکی از محورهای مورد تاکید برنامه دولت، تاکید بر ظرفیت‌های شرقی و جنوب کشور است که سواحل مکران در این زمینه از اولویت برخوردار شده است.

نهاوندیان ادامه داد: ما در اقتصاد دانش‌بنیان، اتکای به سرمایه مالی کمتری نیاز داریم و در عین حال بازه بیشتری را شاهد خواهیم بود که در این زمینه اعتبار خوبی برای صندوق نوآوری و شکوفایی در نظر گرفته‌ایم و توزیع جغرافیایی هم برای آن منظور شده است.

وی خاطرنشان کرد: دولت باید بستر مناسب برای سرمایه‌گذاری را ایجاد کند ولی میدان کار باید به مردم واگذار شود که یکی از مولفه‌های اقتصاد مقاومتی، مردمی بودن است.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور تاکید کرد: آموزه‌های تشویق به کار، سرمایه‌گذاری و رزق حلال را باید هادیان جامعه ترویج کنند تا در فرهنگ جامعه متجلی شود. نگاه اقتصاد نباید مبتنی بر آموزه‌های غربی باشد؛ یعنی رشد اقتصادی و رشد معنوی باید با یک رابطه هم‌افزار در کنار هم قرار گیرد.

نهاوندیان گفت: در فرهنگ اقتصادی ما همزیستی با فرهنگ دینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. باید بر روی این آموزه‌ها و فرهنگ اقتصادی اسلام در نماز جمعه‌ها بیشتر تاکید داشته باشیم.

وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم این رشد اقتصادی ما در کنار رشد معنوی قرار بگیرد، باید بحث‌های اقتصادی در نماز جمعه‌ها بیشتر مورد توجه باشد.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: تبدیل کردن رشد اقتصادی منفی 6.8 درصدی به رشد سه درصدی، گامی در مسیر درست تولید است البته باید این گام‌ها دنبال شود تا به رشد هشت درصدی برسد. رشد مجموعه تولید در کشور، جمع بین همه این بخش‌ها از جمله کشاورزی، صنعت و خدمات است.

نهاوندیان تصریح کرد: با رفع تحریم‌ها در بخش خدمات، حمل و نقل، کشتیرانی و بانکداری در عرصه‌های مختلف از جمله گردشگری شاهد رشد خواهیم بود و لازمه این رشد همه‌جانبه این است که در داخل کشور دیگر عیب‌جویی نکنیم و رهبری هم از ما خواسته‌اند که به یکدیگر تذکر دلسوزانه و نقد مشفقانه دهیم.

وی یادآور شد: امروز ما در شرایطی که در منطقه داریم، ایران به عنوان الگوی امنیت است و دیگران قصد ایجاد تفرقه در بین ما را دارند و رهبری در عین حال ما را به وحدت دعوت می‌کند. فضای سخنان باید فضای گفتگوی مشفقانه با وحدت قلبی باشد.

کد N1093180

وبگردی