آفتاب

الویری: امام موسی صدر اصلاح اجتماعی را در جهان آغاز کرد

الویری: امام موسی صدر اصلاح اجتماعی را در جهان آغاز کرد

یک عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) گفت: تمدن‌اندیشی امام موسی صدر در اجتماع به تجربه آزموده شده است. ایشان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در یک محیط کوچک و پر از فرهنگ های متفاوت مثل لبنان این تمدن‌اندیشی را اجرا کرد و سبب تحول در آن جامعه شد و یک جامعه پویا و موثر را فراهم کرد.

به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت الاسلام والمسلمین محسن الویری در بیست و دومین نشست ماهانه اندیشه‌ها و عمل امام موسی صدر با موضوع «تمدن‌اندیشی امام موسی صدر» که در موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد با بیان اینکه ابتدا باید مفهوم تمدن‌اندیشی را بیان کنیم اظهارکرد: چندی است که در کشور ما منتقدین به مفهوم تمدن توجه می‌کنند و این تبدیل به یک مساله در بین منتقدین و نخبگان شده است، اما در مفهوم تمدن‌اندیشی باید به این نکته دقت کنیم که الزاما همه آن‌هایی که آگاه تمدنی دارند درک دقیقی از مفهوم تمدن هم ندارند، مثل فردی که ممکن است آگاهی دینی داشته باشد ولی درک دینی نداشته باشد. پس تمدن هم از همین حیث است.

وی تصریح کرد: تمدن یعنی مسائل روز را باید از دریچه تمدن ببینیم. نگاه تمدنی بالاترین سطح نگاه اجتماعی است و درک تمدنی فراتر از درک جهانی است، چرا که تمدن به هیچ گستره زمانی محدود نمی‌شود. اگر بپذیریم که درک تمدنی بالاترین درک است آن‌گاه می‌توانیم از افرادی که این درک را دارند صحبت و تجلیل کنیم.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: ما باید برخورد با مسائل را از حد دین و فرهنگ بالاتر ببریم تا نظریه‌های ما پایدارتر شوند. از این منظر امام موسی صدر یک تمدن‌اندیش است و در زمان خودش همچون خورشیدی درخشان تمام جهان را روشن کرده بود. انسانی که تمدن‌اندیش است به پرسش‌هایی پاسخ می‌دهد که از جمله این پرسش‌ها چیستی تمدن، اجرایی تمدن و عوامل موثر در پیدایش یک تمدن و چگونگی زوال یک تمدن را باید پاسخ بگوید و در رابطه با تمام تمدن‌ها تحقیق کند.

الویری خاطرنشان کرد: امام موسی صدر یک هفته قبل از ربوده‌شدنش در یادداشتی می‌نویسد که پیام انقلاب اسلامی ما یک تمدن جدیدی را فراروی انسان‌ها قرار داده است. اینکه انقلاب در مقابل شاه و آمریکا ایستاد درست است ولی هدف کلی انقلاب این نبود بلکه انقلاب اسلامی قصد ایجاد تمدنی جدید را برای تمام انسان‌ها داشته است.

وی در ادامه با اشاره به ویژگی‌های تمدن اندیشی امام موسی صدر تاکید کرد: صرف آگاهی داشتن از تمدن کافی نیست بلکه باید ویژگی‌های تمدنی را نیز بشناسیم. نخستین ویژگی تمدن‌اندیشی امام موسی صدر دین‌بنیاد بودن این تمدن است، یعنی تمدن‌اندیشی امام موسی صدر یافته شخصی او نبود بلکه برگرفته از قرآن است و قرآن نگاه تمدنی را به انسان‌ها یاد می‌دهد.

این عضو هیات علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) عنوان کرد: دومین ویژگی تمدن اندیشی امام موسی صدر تکثیرپذیری وحدت‌گرا است. ایشان درباره وحدت و همگرایی سخنان زیادی را دارد و همواره روحیه همگرایانه و وحدت‌طلبانه را در بین مردم ترویج می‌داد و پذیرش وحدت به معنی نفی تکثر نیست، بلکه امام موسی صدر همواره می‌گوید وحدت با تکثر به وجود می آید. پذیرش تکثر هم به معنای دامن زدن به اختلافات نیست بلکه باید بدانیم لازمه سامان‌دهی جامعه همین تکثرگرایی است. در دوران گذشته هیچ مصلح اجتماعی این اندیشه‌های امام موسی صدر را نداشته است. ایشان از تعدد اندیشه‌ها درک بسیار بالایی داشتند.

الویری در ادامه با اشاره به ویژگی سوم تمدن‌اندیشی امام موسی صدر گفت: انعطاف در برابر دیگران یکی دیگر از ویژگی‌های تمدن اندیشی ایشان بود. امام موسی صدر در برابر همگان گشاده‌رویی و سعه صدر داشتند و با روی خوش با دیگران برخورد می‌کردند، چه با دوستان چه با دشمنان، جز در برابر آن‌هایی که به ظلم با سایرین رفتار می‌کردند همواره چهره ایشان گشاده بود ولی امام موسی صدر هرگز در برابر صهیونیست‌ها کوتاه نمی‌آمد و قائل به گفت‌وگو با این افراد نبود. انعطاف‌پذیری ایشان به معنای ظلم‌پذیر بودن نیست. انعطاف‌پذیری جزء ویژگی‌های انبیاء و اولیاست که با روی باز با سایرین برخورد می‌کردند.

وی ادامه داد:‌ امام موسی صدر در برخورد با جوانان همواره منفتح بود یعنی می گفت من در برابر جوانان یک چشمم را می‌بندم و یک چشمم را باز می‌کنم. روی گشاده‌داشتن در برابر دشمن به معنی انحطاط در مقابل دشمن نیست. لازمه اثرگذاشتن و تبلیغ دین این است که انسان منفتح باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به ویژگی چهارم تمدن‌اندیشی امام موسی صدر گفت: ایشان همواره دربرابر غرب موضع مشخص داشتند و انسان باید همواره بداند که دارد از دستاوردهای کلام تمدنی چه کسانی بهره می‌برد و همواره در برابر تمدن غرب می‌گفت که تمدن غرب یک تمدن زمینی است که آسمان برای او ناآشنا است.

الویری در ادامه تاکید کرد: ویژگی پنجم تمدن‌اندیشی امام موسی صدر باور ایشان به این بود که مباحث تمدنی نیازمند پشتوانه‌های معرفتی و علمی است، یعنی مباحث تمدنی با شعار محقق نمی‌شوند حتی با بسیج توده‌ها نیز نمی‌توانیم به تمدن‌اندیشی برسیم. اگر اندیشه تمدنی می خواهیم نیازمند پشتوانه علمی هستیم.

وی یادآور شد: تمدن‌اندیشی امام موسی صدر در اجتماع به تجربه آزموده شده است. ایشان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در یک محیط کوچک و پر از فرهنگ های متفاوت مثل لبنان این تمدن‌اندیشی را اجرا کرد و سبب تحول در آن جامعه شد و یک جامعه پویا و موثر را فراهم کرد. فرق امام موسی صدر با دیگر عالمان این بود که به انسان‌ها یاد داد چگونه می‌توانند در عرصه زندگی خود همواره نقش‌آفرینی کنند. آن هم به گونه‌ای که در کنار هم باشند. امام موسی صدر اصلاح اجتماعی را آغاز کرد و همین حرکت دلیل ماندگاری ایشان بود. او به ما یاد داد که برای رسیدن به تمدن و فرهنگ باید از منافع شخصی خود بگذریم و باید به ارزش‌ها و ایمان الهی در تمدن جدید چنگ بزنیم تا کامیاب شویم.

انتهای پیام

کد N901795

وبگردی