آفتاب
دبیر چهارمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خبر داد:

تدوین «چهارچوب ساختاری الگوی تفصیلی» به عنوان اولین پیش‌نویس الگوی پایه

تدوین «چهارچوب ساختاری الگوی تفصیلی» به عنوان اولین پیش‌نویس الگوی پایه

دبیر چهارمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از تدوین اولین پیش‌نویس الگوی پایه با عنوان چهارچوب ساختاری الگوی تفصیلی این حوزه خبر داد.

به گزارش خبرنگار علمی ایسنا دکتر هادی اکبرزاده در افتتاحیه چهارمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و هفتمین کنگره پیشگامان پیشرفت طی سخنانی به گزارشی از چگونگی برگزاری این کنفرانس و استقبال چشمگیر اندیشمندان و پژوهشگران از آن پرداخت و اعلام کرد که پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در بهار سال آینده برگزار خواهد شد.

وی افزود: هدف این کنفرانس، واکاوی علل و عوامل اصلی مؤثر بر فرایند پیشرفت ایران در گذشته، حال و آینده است. این کنفرانس که با حضور صدها اندیشمند و پژوهشگر برجسته، بزرگترین رویداد علمی در عرصه پیشرفت کشور محسوب می‌شود سه حوزه مؤثر در شاکله الگوی پیشرفت بومی را در بر می‌گیرد. این سه حوزه عبارت‌اند از تحولات تاریخی، ارزیابی وضع موجود و آینده‌پژوهی.

به گفته وی، در حوزه تحولات تاریخی، انتظار آن است که صاحب‌نظران عرصه تاریخ با تحلیل علمیِ فراز و فرودِ تحولات تاریخی کشور و بررسی علل و عوامل رشد و افول ساختار تمدنی جامعه، رهنمودها، راهکارها و پیشنهادهای گره‌گشا برای پیشرفت ایران امروز ارائه کنند.

دبیر کنفرانس خاطرنشان کرد: در حوزه ارزیابی وضع موجود، انتظار آن است که این کنفرانس بتواند با ارزیابی کارشناسانه فرصت‌ها و چالش‌ها در حوزه‌های فکری، فرهنگی، علمی، معنوی، طبیعی و جغرافیایی، تصویری واقعی از ظرفیت‌های بالقوه و عمدتاً پنهان اما قابل استحصال کشور ارائه کند.

اکبرزاده گفت: در حوزه آینده‌پژوهی نیز انتظار می‌رود که اندیشمندان با رصد تحولات پیش رو و پدیده‌های نوظهور داخلی، منطقه‌ای و جهانی و تحلیل ماهیت پیشران‌ها و گفتمان‌های قدرت، ثروت و امنیت و با بهره‌گیری از اندیشه‌های فرجام‌شناختی موجود در معارف دینی به واکاوی و تبیین دیدمان مناسب برای ترسیم و خلق آینده مطلوب در افق‌های پنجاه‌ساله و حتی یکصدساله بپردازد.

وی خاطرنشان کرد: چهار سال از تدبیر رهبر حکیم انقلاب اسلامی در تأسیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می‌گذرد. هدف از تأسیس این مرکز، ساماندهی و هدایت حرکتی فراگیر، پویا و پایدار برای دستیابی به سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است.

اکبرزاده تصریح کرد: این الگو، نقشه راه معماری تمدن نوین اسلامی و ترجمان محصول انقلاب اسلامی خواهد بود که در جایگاه بالاترین سند برنامه‌ای و مشرف بر تمامی سیاست‌گذاری‌های کلان و چشم‌اندازهای کشور قرار خواهد گرفت. تدوین سندی با جایگاهی چنین رفیع از توان و طاقت یک مجموعه خاص و در یک افق کوتاه‌مدت، خارج است. تحقق این امر عظیم، مستلزم ورود فراگیر ظرفیت نخبگانی و علمی کشور در کلیه مراحل طراحی، تدوین و اجرا است.

وی گفت: از سوی دیگر، تلاش مجدانه و تعهد عالمانه به اتقان محتوای تولیدشده -که به فضل الهی رویه جاری در فعالیت‌های مرکز بوده است- تضمین‌کنندۀ شفابخشیِ این میوه مبارک است.

دبیر کنفرانس افزود: خوشبختانه، ابتکار هوشمندانه رهبر فرزانه انقلاب با استقبال جامعه علمی و نخبگانی کشور مواجه شده است. امروزه، بسیاری از اندیشمندان و شخصیت‌های برجسته علمی، تدوین الگوی بومی پیشرفت را یک ضرورت می‌دانند و الگو را نه یک سندِ صرفاً حاکمیتی که یک میثاق ملی برای حرکت جامعه به سوی یک بنیان تمدنی تلقی می‌کنند. واقعیت آن است که این حرکت فکری، فرصت گران‌بهایی فراروی جامعه علمی کشور قرار داده است تا با نقش‌آفرینی و مشارکت در ترسیم مسیر پیشرف کشور، رسالت تاریخی خود را به سرانجام برساند.

اکبرزاده یادآور شد: چهار سال تلاش مستمر و تکاپوی فشرده علمی هزاران اندیشمند و پژوهشگر برجسته کشور در موضوعات مرتبط با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، موجب انتقال پرسش‌ها از حوزه چیستی و چرایی الگو به حوزه پیچیده‌تر چگونگی طراحی آن شده است. گام نخست در مسیر طولانی طراحی الگو با تدوین اولین پیش‌نویس الگوی پایه به عنوان چهارچوب ساختاری الگوی تفصیلی در شرف انجام است. این ویراست اولیه که طی ماه‌های آینده منتشر خواهد شد حاصل هزاران نفر-ساعت کار علمی گسترده و متکی بر هزاران اسناد پشتیبان است.

وی اعلام کرد: آنچه تاکنون انجام شده است؛ گرچه در مقایسه با آنچه باقی مانده، اندک است اما تا همین مرحله نیز کاری است بزرگ و در افق سیاست‌گذاری‌های کلان کشور کم‌نظیر و شاید بی‌نظیر. اینک زمان آن فرارسیده است که این نسخه اولیه در فضای اولیه کشور به صورت گسترده در معرض بحث و بررسی و نقد و پالایش قرار گیرد و پس از تکمیل و ارتقا در صورت احراز مقبولیت علمی و برخورداری از اجماع نسبی در بین صاحب‌نظران و اندیشمندان بتواند مبنای الگوی تفصیلی تلقی شود.

اکبرزاده تاکید کرد: از آنجا که الگوی پایه، شالوده و سنگ بنای الگوی نهایی خواهد بود باید از استحکام و اتقان کافی برخوردار باشد و تاب رقابت با مدل‌های رقیب در سطح جهان را داشته باشد لذا طراحی دقیق و کارشناسانه آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و به همین دلیل شورای عالی مرکز، بحث و بررسی ابعاد و ویژگی‌های الگوی پایه را به عنوان موضوع اصلی کنفرانس سال بعد مورد تصویب قرار داده است.

وی افزود: کنفرانس پنجم که به فضل الهی در بهار 1395 برگزار خواهد شد به دلیل اهمیت موضوع و تأثیر مستقیم آن بر طراحی الگو، نقطه عطفی در مجموعه کنفرانس‌های مرکز محسوب می‌شود. فرصت را مغتنم شمرده و از همه اندیشمندان، صاحب‌نظران و پژوهشگران صمیمانه دعوت می‌شود با تکمیل و جمع‌بندی نتایج پژوهش‌های آنها در قالب مقالات علمی پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در طراحی مسیر پیشرفت کشور نقشی مؤثر بر عهده گیرند.

دبیر کنفرانس خاطرنشان کرد: مقوله قابل توجه دیگر، تدوین نظام مسائل و مسئله‌شناسی است. از آنجا که الگو باید ناظر به حل مسائل اساسی و عینی جامعه باشد شناخت مسائل بنیادین کشور و اولویت‌بندی آنها بر مبنای روابط علی و معلولی و جایابی سازکارهای معطوف به حل این مسائل در مجموعه تدابیر و راهبردها از الزامات طراحی الگو است. بر این اساس در حوزه مسئله‌شناسی هم اکنون یک کار علمی ضابطه‌مند و گسترده در قالب برنامه‌ای بلندمدت در حال اجرا است و تا امروز در چندین حوزه اساسی، فهرستی از مسائل کلیدی کشور تهیه شده است. پالایش و تکمیل مسائل حاصله، مستلزم چرخش دستاوردها در حلقه‌های متعدد کارشناسی است. گرچه نتایج به‌دست‌آمده در همین مرحله نیر در سیاست‌گذاری‌های کلان کشور قابل بهره‌گیری است.

وی گفت: این کنفرانس خوشبختانه با استقبال چشمگیر اندیشمندان و پژوهشگران مواجه شده است. در مهلت مقرر، تعداد 595 مقاله به دبیرخانه کنفرانس واصل شده است که نسبت به 265 مقاله سال قبل، افزایش بیش از دو برابری را نشان می‌دهد. پس از داوری‌های گسترده توسط حدود 90 شخصیت علمی نهایتاً 355 مقاله پذیرفته شد که با توجه به محدودیت زمان و مکان، تنها 104 مقاله به صورت شفاهی و 251 مقاله دیگر با وجود کیفیت علمی مناسب به ناچار به صورت پوستر ارائه خواهد شد. مقاله‌های پوستری در طول مدت کنفرانس در معرض بازدید علاقه‌مندان قرار دارد و نویسندگان مقالات در دو نوبت امروز از ساعت 13:00 تا 15:00 و فردا از ساعت 10:30 تا 11:00 در محل پوستر خود جهت ارائه توضیحات حضور خواهند داشت.

اکبرزاده ادامه داد: در رابطه با کنگره پیشگامان پیشرفت حدود 600 مقاله دریافت شده است که 323 مقاله آن پذیرفته شده و در لوح فشرده، درج و منتشر شده است و از بین آنها 42 مقاله برتر در نشست‌های کنگره به صورت شفاهی ارائه خواهد شد. اضافه بر آن در طرح قدردانی از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های برتر در زمینه‌های مرتبط با الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بیش از یکصد پایان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکترا در سامانه مربوط ثبت شده است که پس از داوری نهایتاً پنج رساله دکترا و یک پایان‌نامه کارشناسی ارشد به عنوان رساله و پایان‌نامه برتر انتخاب شده‌اند که در مراسم اختتامیه کنگره (فردا بعد از ظهر) مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.

وی از اعضای کمیته علمی، مؤلفان مقالات، کمیته منتخب داوری و مجموعه داوران، کمیته اجرایی و تمامی دست‌اندرکارن و عوامل اجرایی که در برگزاری این دو رویداد مهم علمی مشارکت داشته‌اند و نیز از حاضران مراسم سپاسگزاری و اظهار امیدواری کرد که نهال این حرکت فرخنده علمی، ریشه در سرچشمه وحیانی و زلال معارف اهل بیت بیابد، در بستر غنی و تمدن‌ساز ایران‌زمین ببالد و سایه و ثمر آن، برکت و نعمت و رستگاری برای این ملت کهن و همه جهانیان به ارمغان آورد.

انتهای پیام

کد N829400

وبگردی