آفتاب

بررسی تشکیل احزاب جدید در یک مناظره

بررسی تشکیل احزاب جدید در یک مناظره

کنعانی‌مقدم، کواکبیان و بادامچیان در مناظره‌ای با موضوع شکل‌گیری احزاب جدید در جریان‌های سیاسی اصول‌گرا و اصلاح‌طلب حضور یافته و به بیان عقاید خود پرداختند.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، در این مناظره که از برنامه‌ رادیو گفت‌وگو پخش شد، حسین کنعانی مقدم، با بیان این‌که در شاخصه‌ توسعه سیاسی کشور فقط به تعدد احزاب و فعالیت آنها توجه شده است، گفت: در موضوع احزاب به جای این‌که بیشتر به دنبال کیفیت باشیم به دنبال کمیت و تعدد احزاب رفته‌ایم.

این فعال سیاسی اصول‌گرا ضمن مخالفت با تشکیل احزاب جدید در کشور، ادامه داد: در ابتدا باید تکلیف احزاب موجود مشخص شود و بعد به سراغ ایجاد احزاب جدید رفت.

وی با بیان این عقیده که احزاب در کشور به دنبال حل مشکلات نیستند بلکه می‌خواهند تابلویی برای کسب قدرت داشته باشند، تصریح کرد: برخی احزاب چراغ خاموش هستند و فعالیتی از آنها مشاهده نمی‌شود و تعدادی احزابی که همیشه فعال هستند، اندک است.

کنعانی مقدم اضافه کرد: کشور نیاز به حزب جدید ندارد بلکه باید با استفاده از احزاب موجود به دنبال تشکیل جبهه باشیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تأکید بر این‌که توسعه سیاسی و مشارکت مردم در عرصه سیاست منحصر به حزب نیست، ادامه داد: این نظام است که مردم را پای صندوق‌های رأی می‌آورد نه احزاب؛‌ گرچه آنها می‌توانند در ایجاد این زمینه موثر باشند.

این فعال سیاسی اصول‌گرا با اشاره به الزامات قانون اساسی،‌ افزود: بر اساس قانون اساسی ما دارای نظام ولایی هستیم و در این نظام، حزب باید حزب‌الله باشد. بنابراین احزابی در این تعریف قرار می گیرند که معتقد، ملتزم و همراه با قانون اساسی باشند.

کنعانی مقدم با بیان این‌که نظام ما نظامی حزبی، پارلمانی و ریاستی است و همه اینها در چارچوب نظام ولایی جای دارد، ‌ادامه داد: بعضا در مورد مسائل حزبی در کشور شیپور را از دهانه باز آن می‌زنیم. احزاب در کشور ما دولت و پارلمان ساخته هستند و وقتی دولتی سر کار می‌آید در درون یا بیرون خود حزب درست می‌کند. از طرف دیگر اغلب روزنامه‌ها نیز کارکرد حزبی دارند.

در ادامه این مناظره مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم‌سالاری، با بیان این‌که بدون فعالیت احزاب سخن از وجود مردم‌سالاری امر درستی نیست، ادامه داد: بهتر است به جای شکل‌گیری احزاب جدید از مجموعه احزاب موجود چهار الی پنج حزب قوی در کشور ایجاد شود.

وی به اهمیت اصلاح نگاه ها به احزاب اشاره کرد و افزود: اگر نگاه به احزاب صرفاً به عنوان وسیله‌ای برای گرم کردن تنور انتخابات باشد، آنها نمی‌توانند کارکرد واقعی خود را ایفا کنند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان این که احزاب باید بتوانند در ایجاد پارلمان و یا دولت ایفای نقش کنند، افزود: اگر مشکلات اساسی در ارتباط با فعالیت احزاب را حل نکنیم صدها حزب جدید نیز که ایجاد شوند کاری پیش نمی‌برند.

کواکبیان با اشاره به این‌که وقتی سخن از مردم‌سالاری دینی می‌کنیم در آن جمهوریت و مردم‌سالاری نهفته است، ادامه داد: در قانون اساسی به موضوع مردم‌سالاری دینی اشاره شده و برای تحقق مردم‌سالاری نیز وجود احزاب لازم است.

وی با تأکید بر اهمیت وجود احزابی فراگیر،‌ سراسری و منسجم که بتوانند قالب واقعی به مردم‌سالاری بدهند در بخش دیگری از صحبت‌های خود، اظهار کرد: مقام معظم رهبری با یک پیام باعث می‌شوند که خیل عظیمی از مردم به پای صندوق‌های رأی بیایند. لازمه انتخابات رقابت است و این رقابت را احزاب ایجاد می‌کنند. اگر احزاب نباشند انتخابات وجود خواهد داشت ولی رقابتی در آن نیست.

وی در واکنش به صحبت‌های کنعانی مقدم مبنی بر این‌که مطبوعات در کشور ما کارکرد حزبی دارند،‌ گفت: این به خاطر این است که احزاب در کشور کارکرد واقعی خود را ندارند و مطبوعات مجبور می شوند که جور آن ها را بکشند. گرچه برخی از مطبوعات نیز به طور کلی تریبون و پایگاه یک حزب سیاسی هستند.

در ادامه این برنامه اسدالله بادامچیان نایب رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه، با اشاره به این‌که جمهوری اسلامی ایران نگاه مثبتی به حزب و تحزب دارد،‌ افزود: امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری نیز به حزب توجه داشته‌اند.

بادامچیان در ادامه سخنان خود با بیان این‌که حزب یک امر عقلایی، علمی و فقهی اسلامی است، ادامه داد: اما ما حاکمیت مطلق حزب را نمی‌توانیم، قبول کنیم.

وی با اشاره به کارکرد احزاب در کشور، افزود: در یک نظام آزاد در چارچوب عقل، علم، فقه و قانون ایجاد احزاب جدید که دارای دیدگاه‌های مختلفی باشند امر مفیدی است و به طور کلی معتقدم تکثر احزاب ارزش محور، خدا محور و الهی محور مورد قبول است؛ به شرطی که با هم دعوا و درگیری نداشته باشند. ولی اگر احزاب جدید صرفاً برای کسب قدرت ایجاد شوند، این موضوع مورد قبول نیست.

این فعال سیاسی اصول‌گرا با تأکید بر این‌که علی رغم فعالیت احزاب این مردم هستند که انتخاب نهایی را انجام می‌دهند، تصریح کرد: به طور طبیعی احزاب جدید در هر جامعه‌ای ایجاد می‌شوند و کسی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.

بادامچیان با بیان این که نسل جوان که در عرصه سیاست وارد شده دارای نشاط است و باید از این نشاط استفاده کرد، در این زمینه تصریح کرد: آنها می‌گویند ما می‌خواهیم با استفاده از مکانیزم‌های حزبی حرف خودمان را بزنیم و ما نیز از نظر عقلی و دینی نمی‌توانیم به آنها بگوییم که شما جمع نشوید و حرف نزنید.

این فعال سیاسی گفت: مهم این است که احزاب جدیدی که تشکیل می‌شوند استقلال کشور را به خطر نیندازند، در چاچوب قانون عمل کنند و توطئه‌گر نباشند.

وی با تاکید بر این که در کشور ما حاکمیت احزاب وجود ندارد،ادامه داد: احزاب در ایجاد رقابت‌های انتخاباتی موثر هستند ولی همان‌طور که اشاره کردم، نباید همه چیز را در قالب احزاب خلاصه کرد.

این فعال سیاسی اصولگرا با تقسیم‌بندی جریان اصلاحات ادامه داد: یک گروه از آنها همچنان در حال و هوای فتنه هستند و قطعا راه به جایی نمی‌برند و مردم آنها را نخواهند پذیرفت. البته در جریان اصلاحات،افرادی نیز هستند که در درون نظام قرار دارند و در این چارچوب حرکت می کنند.

وی در پایان افزود: این‌که احزاب بخواهند به جای مردم تصمیم بگیرند امر غلطی است.

انتهای پیام

کد N704921

وبگردی