آفتاب

رئیس‌جمهور ارمنستان دعوتنامه ترکیه را خودخواهانه خواند

رئیس‌جمهور ارمنستان دعوتنامه ترکیه را خودخواهانه خواند

رئیس‌جمهوری ارمنستان برگزاری مراسم صدمین سالگرد نبرد گالیپولی از سوی ترکیه را هم‌زمان با سالگرد قتل عام ارامنه، یک اقدام کوته‌بینانه و خودخواهانه توصیف کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری فرانسه، سرژ سرکیسیان، رئیس‌جمهوری ارمنستان گفت: ترکیه مختار است هر نوع اقدامی را که برای سیاست مناسب است انجام دهد اما به گمانم آنکارا درباره مراسم سالگرد نبرد گالیپولی و ارایه دعوتنامه اشتباه کرده و مسیر نادرست را پیش گرفته است.

در بحبوحه برنامه‌ریزی‌ها برای برگزاری مراسم بزرگی برای بزرگداشت نبرد گالیپولی در 24 و 23 آوریل 2015 به جای مارس، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه دعوتنامه‌هایی را برای رهبران 102 کشور از جمله ارمنستان و باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا ارسال کرده است.

اما سرکیسیان در نامه‌ای به انتقاد از این دعوتنامه پرداخت و خواستار حضور رئیس‌جمهوری ترکیه در مراسم صدمین سالگرد قتل‌عام ارامنه به سال 1915 توسط ترک‌های عثمانی شده است.

نبرد گالیپولی یا نبرد چاناق‌قلعه (به انگلیسی: Battle of Gallipoli)، نام جنگی است که در جنگ جهانی اول بین کشور عثمانی و نیروهای ائتلافی (انگلستان، فرانسه و آنزاک‌ها) در تنگه داردانل در گرفت. این نبرد که بیش از شش ماه طول کشید سرانجام در دسامبر سال ۱۹۱۵ به پایان رسید.

در سال ۱۹۱۴ نیروهای متفقین، به فکر تصرف تنگه داردانل افتادند اما با اعلام بی طرفی دولت عثمانی، این حمله‌ای به آن صورت نگرفت. اما پس از ورود دولت عثمانی به جنگ، وینستون چرچیل که در آن زمان وزیر دریانوردی انگلستان بود، به نقش کلیدی این منطقه برای تسخیر استانبول اشاره کرد و در نهایت توانست نظر خود را به کابینه و ارتش انگلستان بقبولاند. هدف این نبرد به زانو درآوردن عثمانی و امکان ارتباط نزدیک‌تر با روسیه بود.

نخستین بار، در نوزدهم فوریه ۱۹۱۵، ناوگان دریائی مشترک انگلستان و فرانسه با محاصره منطقه، به مدت یک ماه نیروهای عثمانی مستقر در دو سوی تنگه را گلوله باران کردند. نبرد ۱۸ مارس، آخرین برگ این حمله بود که نتیجه را در پایان به سود عثمانی‌ها رقم زد. متفقین در این روز تمام نیروی خود را به کار بستند تا کنترل تنگه داردانل را به دست آورند اما با دفاع عثمانی‌ها، دست آخر هفت کشتی آنان در این روز غرق شد که منجر به عقب‌نشینی این نیروها شد.

متفقین برای جبران این شکست و اعاده حیثیت، تدارک نبرد همه جانبه‌ای را با حضور نیروی دریایی و زمینی دیدند. در ۲۵ آوریل، لشکر هفتاد هزار نفری متفقین، در چاناق‌قلعه پیاده شدند و آنان را ۱۰۹ ناو جنگی و صدها شناور دیگر از دریا حمایت کردند. این نبرد چندین ماه به طول کشید و با دفاع سرسختانه عثمانی‌ها روبرو شد. سرانجام، به دلیل تلفات سنگین، نیروهای متفق در ماه دسامبر آغاز به تخلیه منطقه کردند و کنترل منطقه در دست عثمانی باقی‌ماند.

انتهای پیام

کد N702431

وبگردی