آفتاب
مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین بررسی کرد؛

نگاهی تحلیلی به پشت پرده فروپاشی ائتلاف کابینه رژیم صهیونیستی

نگاهی تحلیلی به پشت پرده فروپاشی ائتلاف کابینه رژیم صهیونیستی

با گذشت 100 روز از پایان جنگ غزه، کشمکش‌های گسترده در داخل کابینه رژیم صهیونیستی که از ابتدای این جنگ آغاز شده بود، در نهایت با وجود تکذیب‌های مکرر مقامات صهیونیست منجر به فروپاشی کابینه رژیم صهیونیستی و دعوت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم به برگزاری انتخابات زودهنگام شد و همان بلایی بر سر حکومت نتانیاهو آمد که قبلا هم پس از جنگ‌های 22 روزه غزه و 33 روزه لبنان بر سر دیگر حکومت‌های "اسرائیل" آمده بود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مرکز اطلاع‌رسانی فلسطین در تحلیلی بررسی کرد:‌ گرچه مخالفت گروه‌های سیاسی صهیونیستی با لایحه افراطی "کشور یهود" و ارائه آن به کنست به اوج خود رسید، اما زمزمه آغاز اختلافات بویژه بین یئیر لاپید وزیر دارایی و رهبر حزب یش‌ عاتید و تزیپی لیونی وزیر دادگستری و رهبر حزب چپ گرای‌ها تنوعا با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم به زمان جنگ غزه و هزینه‌های سرسام‌آور این جنگ بر اقتصاد شکننده رژیم صهیونیستی بازمی‌گردد.

در حالی که لاپید به عنوان رئیس دومین حزب بزرگ ائتلاف ‌کننده با نتانیاهو در کابینه و مسئول مسایل مالی کابینه به دنبال تصویب لایحه حذف مالیات مسکن و ایجاد رفاه نسبی برای ساکنان سرزمین‌های اشغالی بود، اما سیاست‌های ماجراجویانه نتانیاهو به ویژه در حمله به نوار غزه باعث افزایش هزینه‌های کابینه اسرائیل شد و مطالبات افراط گرایان راست‌گرا برای افزایش بودجه نظامی اسرائیل و کاهش هزینه‌های خدمات اجتماعی به بهانه بهبود بازدارندگی نظامی و امنیتی این رژیم در شرایط بعد از جنگ غزه را به دنبال داشت. نتانیاهو در حالی مدعی بود که قانون حذف مالیات مسکن، میلیاردها شِکِل (واحد پول اسرائیل) از بودجه عمومی اسرائیل را هدر می‌دهد که در عین حال خواستار اختصاص 6 میلیارد شکل دیگر به بودجه نظامی و امنیتی اسرائیل شده بود.

راست‌گرایان افراطی کابینه، لاپید را مانع اساسی در روند مصادره چند میلیارد شِکل از بودجه اسرائیل برای هزینه‌های نظامی به منظور خرید سیستم‌های تسلیحات پیشرفته و آموزشی و انتقال پایگاه نظامی اسرائیل به صحرای نقب می‌دانند.

به گفته اعضای حزب لیکود، لاپید جلوی انتقال سرمایه به بودجه امنیتی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی را گرفته است.

شخصیت‌های منطقه‌ای: فروپاشی کابینه اسرائیل ناشی از شکست در غزه بود

در طرف مقابل سامی ابو زهری سخنگوی جنبش حماس در اظهاراتی فروپاشی ائتلاف کابینه رژیم صهیونیستی به نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو را دلیلی بر پیروزی مقاومت و شکست صهیونیست‌ها در جنگ غزه دانست.

در این راستا دکتر سمیر زقوت یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی نیز فروپاشی کابینه رژیم صهیونیستی را به علت پیامدهای جنگ اخیر رژیم صهیونیستی به نوار غزه دانسته و تأکید کرد که این جنگ مشکلات فراوانی برای ائتلاف کابینه اسرائیل به بار آورد، واقعیت این است که کابینه راست‌گرای اسرائیل مدعی بود که خدمات زیادی برای اسرائیلی‌ها انجام داده، اما در این جنگ نتوانست هیچ یک از اهداف خود را محقق کند.

جمال زحالقه از نمایندگان عرب کنست رژیم صهیونیستی نیز سقوط کابینه نتانیاهو بعد از دو سال را شکستی برای کابینه و بنیامین نتانیاهو دانست و تأکید کرد که فروپاشی کابینه به علت شکست اسرائیل در جنگ غزه بود.

وی ادامه داد که اگر اسرائیل در این جنگ پیروز می‌شد، محبوبیت نتانیاهو به بالاترین حد می‌رسید و کابینه‌اش سقوط نمی‌کرد، اما تمامی نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که اکثر قریب به اتفاق شهرک ‌نشینان اسرائیلی اعتقاد دارند که اسرائیل در این جنگ شکست خورده است و امنیت شهرک‌های اطراف غزه به شدت به خطر افتاده است.

این نماینده کنست ادامه داد که آنچه امروز بر سر نتانیاهو آمد، پیش ‌از این نیز بعد از شکست اسرائیل در جنگ لبنان در سال 2006 بر سر ایهود المرت آمده بود و آن شکست نظامی نیز به سقوط کابینه المرت منجر شد.

هزینه‌های جنگ غزه بر اقتصاد شکننده صهیونیست‌ها

بنا بر ارزیابی‌ها، جنگ غزه هزینه‌ای بالغ بر 15 میلیارد شکل به بودجه عمومی رژیم صهیونیستی تحمیل کرد. این در حالی بود که جنگ مذکور هیچ دستاورد امنیتی و نظامی برای رژیم صهیونیستی نداشت و هیچ یک از اهداف این رژیم از آغاز این جنگ محقق نشد.

دکتر ناجی البطلة متخصص مسائل رژیم صهیونیستی فروپاشی کابینه این رژیم را از پیامدهای جنگ در غزه برشمرده و تأکید کرد که شاخص‌های این شکست به تنهایی در سیاست نمود پیدا نکرد، بلکه در مولفه‌های دیگر از جمله اقتصاد رژیم صهیونیستی نیز خود را نشان داد و ارزش واحد پولی اسرائیل پیش از 14 درصد سقوط کرد که همین موضوع مشکل در کابینه اسرائیل را دوچندان کرد.

آنچه می‌بینید بخشی از هزینه‌های نظامی و غیرنظامی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی است:

یوسف عواوده مدیر جمعیت بازسازی برای توسعه اقتصادی در داخل فلسطین در ضمن تشریح هزینه‌های جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی اعلام کرد که اسرائیل به‌ علت جنگ در غزه حدود 16 میلیارد شکل خسارت ‌دید. هزینه هر دقیقه از این تجاوز بر اقتصاد اسرائیل بالغ بر نیم میلیون شکل بود. این خسارت‌ها شامل هزینه‌های نظامی و توقف فعالیت‌های اقتصادی به ویژه در مناطق جنوبی بود.

وی اعلام کرد که اگر اسرائیلی‌ها از حجم واقعی خسارت‌های رژیم صهیونیستی اطلاع داشتند بر ضد بنیامین نتانیاهو و کابینه‌اش انقلاب می‌کردند.

روزنامه اقتصادی عبری زبان "د مارکر" اعلام کرد که هزینه جنگ اخیر او در غزه 2 برابر هزینه‌ای است که در جنگ سال 2012 صورت گرفت.

این روزنامه می‌افزاید که وزارت جنگ اسرائیل خواستار جبران فوری این مبلغ در بودجه سال جاری به ارزش 1.4 میلیارد دلار است و اعلام کرده‌ 2 برابر این مبلغ نیز باید به بودجه نظامی این رژیم در سال آینده اضافه شود.

روزنامه صهیونیستی معاریو به نقل از یک افسر عالی‌رتبه اسرائیلی از هزینه‌های لجستیک ارتش رژیم صهیونیستی در جریان عملیات نظامی در غزه پرده برداشت و نوشت که هزینه هر روز از مبارزه در نوار غزه بالغ بر 15 میلیون شکل (4.3 میلیون دلار) بوده است.

این روزنامه اعلام کرد که هزینه مذکور شامل غرامت‌های روزهای خدمت نظامیان ذخیره یا راه‌اندازی تجهیزات نظامی و حملات روزانه از طریق جنگنده‌ها به غزه نمی‌شود که بالغ بر 574 میلیون تا یک میلیارد دلار هزینه داشته است.

همچنین عبدالله الحواری نایب رئیس مراکز صرافی در کرانه باختری اعلام کرد که ارزش پولی شکل اسرائیل در 6 ماهه گذشته به کمترین حد خود رسیده و برای هر دلار حدود 3.53 شکل است.

روزنامه اقتصادی د مارکر در اسرائیل همچنین اعلام کرد که خسارت‌های بخش گردشگری ناشی از این جنگ بالغ بر 650 میلیون دلار می‌شود.

این گزارش تأکید کرد که بسیاری از سفرهای گردشگری لغو شده و این حالت احتمالاً تا سه‌ ماهه اول سال آینده میلادی ادامه داشته باشد.

این روزنامه خسارت‌های بخش زراعی را بالغ بر 70 میلیون دلار اعلام و تصریح کرد که خسارت‌های غیرمستقیم در بخش صنعت تا حد 360 میلیون دلار نیز می‌رسد. این مبلغ شامل کارگاه‌های منطقه صهیونیستی از حیفا تا مرزهای غزه می‌شود و خسارت فوق ناشی از تعطیلی کارخانه‌ها و غیبت کارگران و کارمندان و فقدان مواد خام به علت جنگ است. بخش ساخت‌وساز از دیگر بخش‌هایی است که در این جنگ بالغ بر 20 میلیارد دلار خسارت دید.

برخی گزارش‌های امنیتی خسارت مؤسسات نظامی و امنیتی اسرائیل در این جنگ را 9 میلیارد شکل برآورد کرده و می‌نویسند که ارتش برای جبران این خسارت به 10 میلیارد شکل پول نیاز دارد و به همین علت خواستار تأمین بودجه 12 میلیارد شکلی شده که این موضوع در نهایت کسری بودجه رژیم صهیونیستی در سال 2014-2015 را افزایش می‌دهد.

گزارش‌های مذکور پیش بینی می‌کنند که کسری احتمالی بودجه در سال آینده بالغ بر 40 میلیارد شکل باشد که به این ترتیب اسرائیل مجبور به تأمین آن از طریق وام بانکی یا تحت فشار قرار دادن هم‌پیمانان خود و کاهش هزینه‌های جاری و افزایش مالیات‌ها است.

روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت اعلام کرد که خسارت‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی به علت شلیک موشک‌های مقاومت بالغ بر 10 میلیارد شکل است، بنابراین گزارش این خسارت‌ها ناشی از هدف قرار گرفتن شهر‌های مهم اسرائیل از جمله تل‌آویو و قدس و حیفا و الخضیره است و شامل هزینه‌های نظامی نمی‌شود.

این گزارش تأکید دارد که خسارت‌های مذکور شامل هزینه‌های بخش گردشگری و ضعف نیروی امنیتی نیز نمی‌شود.

ناظران مسائل رژیم صهیونیستی معتقدند که شکست این رژیم در جنگ غزه عامل اساسی بروز اختلافات در کابینه رژیم اشغالگر قدس بود که در نهایت منجر به برکناری یئیر لاپید و زیپی لیونی و کناره‌گیری چهار وزیر دیگر از اعضای حزب یش عاتید از کابینه و دعوت به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شد.

علاء الریماوی تحلیلگر مسائل اسرائیلی اعتقاد دارد که هیاهوی گسترده‌ای که در پی اختلافات کابینه در مورد بودجه نظامی اسرائیل بعد از جنگ روی داد و باعث قطع بودجه برخی از وزارتخانه‌ها به نفع افزایش بودجه امنیتی رژیم صهیونیستی شد، عامل مهمی در افزایش اختلافات میان عناصر کابینه رژیم صهیونیستی بود.

به نظر می‌رسد آنچه باعث تسریع در رسیدن کابینه متزلزل رژیم صهیونیستی به بن‌بست فروپاشی شد، عدم توانایی این کابینه در پرداخت فاکتورهای سنگین تجاوز به غزه بود، به همین علت بود که بعد از جنگ غزه اختلافات بین اعضای کابینه در مورد بودجه سال 2015 و سهم وزارت ارتش از آن افزایش پیدا کرد.

انتهای پیام

کد N614830

وبگردی