آفتاب
بودجه 94؛

پازوکی: درآمدهای مالیاتی، بهترین جایگزین درآمدهای نفتی برای تامین بودجه جاری دولت

پازوکی: درآمدهای مالیاتی، بهترین جایگزین درآمدهای نفتی برای تامین بودجه جاری دولت

آخرین گزارش‌های رسمی در اقتصاد ایران، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی، در حدود 11 درصد است. این مسئله درحالی مطرح می‌شود که این نسبت در کشورهایی نظیر مالزی، رقمی در حدود 21 درصد، ترکیه، در حدود 25 درصد و در کشورهای حوزه اسکاندیناوی رقمی بیش از 50 درصد از تولید ناخالص داخلی آنان را به خود اختصاص داده است.

یک کارشناس اقتصادی گفت: بسیاری از «نهادها» و «سازمان‌ها» وجود دارند که دارای درآمدهای نجومی هستند اما از دادن مالیاتی خودداری می‌کنند و یا به پرداخت مالیات اندک، بسنده می‌کنند.

دکتر مهدی پازوکی، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه علامه در خصوص بررسی بودجه سال 94 و لزوم جایگزینی درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای نفتی، گفت:« در رابطه با بودجه، اعتقاد بنده بر این است که ما باید بر اساس استراتژی توسعه‌ای و برنامه کشور حرکت کنیم. ما باید وابستگی کشور را به نفت کاهش دهیم اما برای انجام این کار باید بودجه جاری دولت را از محل مالیات تامین کنیم. منتها برای تحقق این امر لازم به ذکر است که نباید نرخ مالیات افزایش پیدا کند، بلکه باید جلوی معافیت‌های مالیاتی گرفته و گستره مالیاتی افزایش پیدا کند.»

پازوکی در ادامه افزود:« به طور مثال بسیاری از «نهادها» و «سازمان‌ها» وجود دارند که دارای درآمدهای نجومی هستند اما از دادن مالیاتی خودداری می‌کنند و یا به پرداخت مالیات اندک، بسنده می‌کنند.»

استاد اقتصاد دانشگاه علامه تصریح کرد:« آخرین گزارش‌های رسمی در اقتصاد ایران، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی، در حدود 11 درصد است. این مسئله درحالی مطرح می‌شود که این نسبت در کشورهایی نظیر مالزی، رقمی در حدود 21 درصد، ترکیه، در حدود 25 درصد و در کشورهای حوزه اسکاندیناوی رقمی بیش از 50 درصد از تولید ناخالص داخلی آنان را به خود اختصاص داده است.»

پازوکی با تاکید بر اینکه در اقتصاد ایران شاهد اشکالات وسیعی در خصوص سیستم مالیاتی و مکانیزم اجرایی آن هستیم، گفت:« به عقیده بنده اگر از علم روز و به خصوص از تکنولوژی‌هایی نظیر آی‌تی و آی‌سی‌تی استفاده کنیم، می‌توانیم سیستمی طراحی کنیم که این اشکالات را برطرف کند.»

این اقتصاددان ابراز داشت:« در کشور آمریکا مثالی مطرح است که می‌گویند از مرگ می‌توان گریخت، اما از مالیات قدرت گریزی وجود ندارد. یعنی سیستم مالیاتی تا حدی کارا است که وقتی من وقتی که به پزشک مراجعه می‌کنم، مالیات هم جزء درآمدهای پزشک محسوب می‌شود و هم جزء هزینه‌های خانوار من، در نتیجه به این شکل مالیات از من اخذ می‌شود و با توجه به رشد و پیشرفت تکنولوژی، اجرا شدن این مسئله در ایران نیز امکان‌پذیر است.»

وی در ادامه خاطرنشان کرد:« به طور مثال بودجه سال 2015 مالزی، 88 میلیارد دلار است که از این میزان رقمی بالغ بر 75 میلیارد دلار آن به بودجه جاری اختصاص پیدا کرده است. تولید ناخالص داخلی مالزی، رقمی بالغ بر 550 میلیارد دلار است و 21 درصد آن مالیات است که بودجه دولت نیز از همین طریق تامین می‌شود.»

پازوکی در پایان تاکید کرد:« پس ما می‌توانیم و مجموعه حکومت باید به این نتیجه برسد که منابع بودجه را از این طریق تامین کنیم.»

کد N608598

وبگردی