آفتاب
مهر گزارش می‌دهد/

کاهش 50 درصدی صید میگو نسبت به سال گذشته/صید غیرمجاز عامل اصلی کاهش صید

کاهش 50 درصدی صید میگو نسبت به سال گذشته/صید غیرمجاز عامل اصلی کاهش صید

کنگان - خبرگزاری مهر: عوامل متعددی همچون شرایط جوی، دمای آب، صید بی رویه، ریزش آلایندگی های صنعتی و نفتی به دریا و موارد مشابه باعث شده است تا در سال جاری شاهد کاهش حدود 50 درصدی صید میگو در استان بوشهر باشیم که این موضوع نارضایتی صیادان را در پی داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به اینکه از پنج روز قبل فصل صید میگو آغاز شده است، همه بی صبرانه منتظر ورود میگو به بازار هستند.

صید میگو طبق اعلام رسمی در سال قبل حدودا دو هزار و 400 تن بوده یعنی بالاترین آمار طی حدود یک دهه اخیر و در حالی که همه امسال همین توقع را می رفت اما شاهد بودیم که وضعیت به یکباره تغییر کرده و آمار صید به شدت کاهش یافته است.

صیادان و یزافان مهم ترین دلایل این اتفاق را صید خارج از فصل و کمبود نیروی انسانی حراست منابع و گشت های دریایی عنوان می کنند.

دلایل دیگر عنوان شده از جانب این قشر دادن مجوز صید به شناورهایی با قدرت موتور بسیار بالا است به عبارتی اشاره یزافان به این موضوع است که کشورهایی مانند ایتالیا و اسپانیا که حرف اول در صید اروپا را می زنند، امروزه شناورهایی با قدرت موتور بالا را به کشورهایی همچون سنگاپور می فروشند (که بعضا از آنجا وارد ایران می شود) و خود به شناورهایی کوچک تر روی می آورند که دلیل آن نیز به خطر افتادن ذخائر آبزیان است.

دلیل مهم دیگر شاید کمبود شدید نیروی انسانی حراست و گشت های دریایی باشد که توان حضور دائم و پوشش دادن مناطق دریا را ندارند.

نکته دیگر برخورد مماشات گونه و قدرت اختیاری که به حراست و گشت دریایی داده شده نیز جای بحث و بررسی دارد زیرا این قشر زحمت کش  در صورت درگیر شدن با قاچاقچیان حق استفاده از اسلحه و در صورت بروز درگیری می توانند از طریق مراجع قضایی پیگیری کنند همان اتفاق اخیر که در بندر دیر افتاد و منجر به فوت یکی از پرسنل حراست شد.

به هر حال با توجه به اینکه حدود اختیارات مرکز استان نیز در این خصوص کم است، لزوم ورود استاندار و نمایندگان استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی به خوبی احساس می شود.

از طرفی دیگر صیادان و یزافان به عنوان دلسوزان و حافظان ذخائر آبزیان دریا باید همکاری بیشتری با مجموعه شیلات و حراست داشته باشند تا این سفره پهن شده پایدار بماند.

مشاهده شناورهایی با قدرت موتور غیر مجاز، مشاهده صید خارج از فصل، مشاهده صید از مناطق ممنوعه باید به اطلاع شیلات و حراست برسد.

یزافان هم استانی با توجه به ممنوعیت صید کوسه نباید کوسه صید شده( یا پر و بال آن) را از صیاد تحویل بگیرند زیرا این موضوع نیز به نوعی همکاری با متخلفان است.

 امسال وضعیت صید میگو بسیار ضعیف بوده است

یکی از یزافان بندر کنگان در این خصوص به مهر گفت: متاسفانه امسال وضعیت صید میگو بسیار ضعیف بوده و تا کنون چیزی کمتر از 70 درصد صید سال گذشته عاید صیادان شده است.

عادل صفایی اظهار داشت: صید میگو در فصل ممنوعه از مهم ترین عوامل کاهش چشم گیر صید امسال محسوب می شود که متاسفانه قابل کنترل نیز نیست.

وی با اشاره به این مطلب که برخی صیادان به صورت قاچاقی اقدام به صید خارج از فصل می کنند، افزود: متاسفانه این اقدام باعث صید میگوی مادر و منجر به از بین رفتن تخم ریزی می شود.

این یزاف تاکید کرد: موثرترین راه برای جلوگیری از صید خارج از فصل، مقابله جدی با صید خارج از فصل است که این موضوع فقط با افزایش نیروی انسانی حراست و گشت های دریایی اتفاق می افتند.

متخلفان ترسی از گشت‌ها ندارند

یزاف دیگری از بندر دیر در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: صید خارج است فصل بلای جان ذخائر میگوی استان است زیرا عمده صید خارج از فصل میگوی مولد است که نهایتا صید آن باعث از بین رفتن تخم ریزی می شود.

حسین محبی پور افزود: امسال وضعیت صید میگو در فصل تعیین شده کمتر از 50 درصد نسبت به سال قبل است.

وی اذعان داشت: حراست و گشت های دریایی نقش اصلی در جلوگیری از صید خارج از فصل یا همان صید قاچاق دارند.

این یزاف دیری ادامه داد: متاسفانه حدود و اختیارات گشت های دریایی خیلی زیاد نیست و به همین خاطر متخلفان ترس زیادی از گشت های دریایی ندارند.

محبی پور تاکید کرد: چنانچه اجازه صید را از شناورهای دارای موتور بالای 400 ، 500 اسب بخار می گرفتند، می توانست کمک شایانی به موضوع ذخائر میکو کند.

نقش ریزش آلایندگی‌های صنعتی و نفتی به دریا در کاهش ذخایر دریایی

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات استان بوشهر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کاهش وضعیت صید به مسائل مختلفی مانند تغییر شرایط جوی، دمای آب، صید بی رویه، ریزش آلایندگی های صنعتی و نفتی به دریا و موارد مبتلا به و مشابه به مربوط می شود.

عبدالحسن تنگستانی با تایید صید خارج از فصل میگو در استان، اذعان داشت: متاسفانه در طول سال تعداد معدودی از صیادان اقدام به صید میگوی مولد می کنند و طبیعتا این کار باعث کاهش تخم ریزی و ذخیره میگو می شود.

وی گفت: همه ما از جامعه بهره بردار و صیاد گرفته تا یزاف در قبال دریا و پایداری ذخیره آن باید حفاظت کنیم. متاسقانه تعداد معدودی صیاد زیاده خواه در سطح استان با عدم رعایت قوانین صید به این ذخائر صدمه می زنند.

برداشت میگو از مناطق ممنوعه صید

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات استان تاکید کرد: بعضا مشاهده می‌کنیم که حتی از مناطق ممنوعه صید نیز اقدام به برداشت میگو می کنند که البته در صورت مشاهده گشت دریایی، آن ها را به سمت بنادر صیادی هدایت کرده و نهایتا برخوردهای قانونی با آن ها انجام می شود.

تنگستانی یادآور شد: ذخایر آبزیان دریا انفال و سرمایه های ملی هستند و این سفره مربوط به جامعه صیادی است. بدون تردید اشتغال و درآمدزایی نقش مهمی در این موضوع دارد لذا باید از روش های صید استاندارد، بهینه و روش هایی که شیلات و موسسه تحقیقات اعلام می کنند، استفاده کنند تا بتوان شاهد پایداری این ذخائر باشیم.

 کاهش 50 درصدی برداشت میگو به نسبت سال گذشته

وی اذعان داشت: طی چهار روز نخست فصل صید میگو در امسال، میزان برداشت کمتر از 50 درصد سال گذشته بوده است.

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات استان با اشاره به این مطلب که میانگین برداشت میگو در فصل صید طی یک دهه اخیر حدودا یک هزار و 500 تن است، افزود: سال گذشته جز بهترین سال های صید میگو بوده است. آمار غیر رسمی صید میگو در سال گذشته تا پایان فصل صید میگو دو هزار 800 تن و آمار رسمی صید دو هزار 400 تن بوده است. پیش بینی می شود که کل صید میگو طی امسال چیزی حدود میانگین 10 سال اخیر باشد.

وی با اذعان به این موضوع که ذخائر آبزیان استان، تحت فشار و در معرض بحران قرار دارد افزود: باید شفاف بگوییم که این سفره ای که وجود دارد، یک سفره محدود است و خطر از بین رفتن این ذخائر و مشاغل مربوط به آن وجود دارد. مسئولین دولتی و بهره برداران و صیادان باید مشارکت فعالانه در مدیریت و برداشت ذخیره داشته باشند.

معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات استان بیان داشت: تعریفی که برای امکانات و نیروهای حفاظت منابع شده، متناسب با شرح وظایف و ماموریت آن نیست و باید تعداد نیروهای خود را در رابطه با گشت حفظ ذخیره بیشتر کنند. صیادان دلسوز باید در این شرایط  از ذخائر محدود دریا حفاظت کنند هرچند که مسئولین نیز باید به فکر باشند.

تنگستانی گفت: حداکثر قدرت مجاز موتور شناور در استان بوشهر 360 اسب برای لنج های صیادی و 55 اسب بخار برای قایق های صیادی است، هرچند تعداد معدودی شناور با قدرت موتور بالاتر از چیز تعیین شده وجود دارند که مربوط به قبل از تصویب این آیین نامه( یعنی شش، هفت سال قبل) هستند.

............................................................
گزارش: مصطفی صفایی

کد N426294

وبگردی