آفتاب
شیخ‌زین‌الدین مطرح کرد

محصولات دانش‌بنیان استانداردسازی می‌شوند

محصولات دانش‌بنیان استانداردسازی می‌شوند

معاون نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: استاندارد کردن محصولات دانش بنیان مسائل نیاز به تبحر و اشراف زیادی دارد برهمین اساس تفاهم‌نامه‌ای با اداره استاندارد داشته‌ایم و نیاز داریم برنامه‌ریزی ویژه ای در این حوزه انجام دهیم.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، دکتر محمود شیخ زین‌الدین با اشاره به ارتباط شرکت‌های دانش‌بنیان با مسائل اقتصادی اظهار کرد: حوزه اقتصاد دانش‌بنیان با موضوع علمی فناوری است، ولی جنس آن اقتصادی اجتماعی است بنابراین برای فعالیت در این حوزه ما باید به نظام ملی نوآوری توجه کنیم زیرا موضوع از جنس اقتصاد است و کنش‌گرهای مختلف مانند بیمه، مالیات، بانک‌ها، دانشگاه‌ها و زیر ساخت‌های قانونی به طور عام در آن دخالت دارند.

وی افزود: ما در بخش شرکت‌های دانش‌بنیان به لحاظ علمی مشکلی نداریم، اما به لحاظ اقتصادی و مسایل بازار دچار خلاء جدی هستیم. حتی در نظام ملی نوآوری نیز در زیر نظام‌ها مشکل داریم. البته سعی شده است به این ابعاد کم و بیش توجه شود.

شیخ زین‌الدین با اشاره به ضرورت تقویت زیرنظام استاندارد در حوزه علم و فناوری، اظهار کرد: ما در زیرنظام استاندارد مشکل داریم و اگر نتوانیم محصولات دانش‌بنیان را استاندارد کنیم با مشکل بیشتری مواجه می‌شویم که مسئولیت این کار با اداره استاندارد است، اما باید در این حوزه فعالیت بیشتری داشته باشیم. استاندارد کردن این گونه مسائل نیاز به تبحر و اشراف زیادی دارد بر همین اساس تفاهم‌نامه‌ای با اداره استاندارد داشته‌ایم و نیاز داریم برنامه‌ریزی ویژه ای در این حوزه داشته باشیم.

معاون نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اضافه کرد: در حوزه نفت نیز بزرگترین مساله همین است و هنوز موفق نشدیم استانداردی را برای سنجش محصولات داخلی تعریف کنیم البته با همت وزارت نفت و سازمان ملی استاندارد و تفاهم‌نامه‌ای که با این دو مجموعه داریم سعی داریم این کار را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه هنوز موفق نشدیم برای بسیاری از تجهیزات دانش بنیان ساخت داخل استاندارد ملی تعریف کنیم، گفت: در همان حوزه عرضه محصولات علم و فناوری نیز جا برای تغییر نگاه ضروری است. در بسیاری از دانشگاه‌های کشور به کل زنجیره محصولات حاصل پژوهش توجه نمی‌شود؛ با این حال قائل به این نیستیم که دانشگاه متولی تجاری‌سازی محصولات خودش است، بلکه برای این کار باید برنامه ریزی کنیم.

تحریک بازار تقاضای محصولات دانش بنیان

معاون تجاری‌سازی و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین از سیاستهای جدید این معاونت برای رواج فروش محصولات دانش بنیان و تحریک بازار تقاضا برای این محصولات خبر داد و اظهار کرد: هدف از این برنامه اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی است. از همین رو راهبرد معاونت علمی در حوزه علم و فناوری به جای تقویت حوزه عرضه، بر روی بازار تقاضا خواهد بود.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه تجهیزات ساخت داخل که حدود اردیبهشت ماه گذشته برگزار شد، گفت: برای مثال نمایشگاه تجهیزات ساخت داخل، از جنس تحریک تقاضا بود؛ هم اکنون بزرگترین خلاءی که در حوزه علم و فناوری وجود دارد، کمبود بازار تقاضا است.

شیخ‌زین‌الدین با تاکید براینکه در بخش عرضه محصولات دانش بنیان و فناورانه اقدامات خوبی طی 30 سال گذشته شکل گرفته است، افزود: اما در حوزه تقاضا و ایجاد بازار، هنوز مشکل داریم و بر این اساس نقطه تمرکز معاونت علمی در ایجاد بازار است.

معاون تجاری‌سازی و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکید کرد: با اجرای این برنامه محصول تولید می‌شود، فناوری توسعه پیدا می کند و اشتغال به وجود می آید و از همه مهمتر اینکه شرکتهای متکی به دانش شکل می گیرند.

وی با بیان اینکه تحقق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانش بنیان موضوعی فراتر از توسعه علم و فناوری است، ادامه داد: توسعه علم و فناوری شرطی لازم است اما کافی نیست؛ وقتی بحث اقتصاد مطرح می‌شود باید فارغ التحصیلان دانشگاهی که نهادهای اجتماعی محسوب می‌شوند نیز در حوزه اقتصاد فعال شوند اما تاکنون در کشور به این مورد پرداخته نشده و این نهادهای اجتماعی ساماندهی نشده‌اند. این نقطه ضعف باید برطرف شود.

وی برگزاری نمایشگاه تجهیزات ساخت داخل را نمونه‌ای از این برنامه برشمرد و گفت: تدوین آیین نامه 5 درصد فروش محصول شرکت وابسته به دانشگاه و اعطای جایزه تجاری سازی فناوری نیز از جمله این برنامه ها است.

معاون تجاری‌سازی و نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: ایجاد انگیزه برای شرکتهای دانش بنیان که محصولاتشان را عرضه کنند و نیز تشویق هیات علمی برای ایجاد شرکت دانش بنیان و رواج فروش محصولات از جمله برنامه های در دست اقدام در حوزه تجاری سازی فناوری است.

انتهای پیام

کد N407500

وبگردی