آفتاب

کرزای: آمریکا جنگ را به افغانستان تحمیل کرد/خارجی‌ها در روند انتخابات دخالت نکنند

کرزای: آمریکا جنگ را به افغانستان تحمیل کرد/خارجی‌ها در روند انتخابات دخالت نکنند

رئیس‌جمهوری افغانستان با اشاره به حمله آمریکا به کشورش و سرنگونی طالبان، گفت که 12 سال جنگ بر افغانستان تحمیل شد.

رئیس‌جمهوری افغانستان با اشاره به حمله آمریکا به کشورش و سرنگونی طالبان، گفت که 12 سال جنگ بر افغانستان تحمیل شد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، حامد کرزای، رئیس‌جمهوری افغانستان در سخنرانی‌اش در پارلمان این کشور عنوان کرد که نیروهای مسلح تحت ریاست او اکنون 93 درصد از افغانستان را تحت کنترل خود دارند و پس از خروج آمریکا و ناتو می‌توانند امنیت همه افغانستان را تامین کنند.

کرزای که پس از حمله آمریکا، توسط یک توافق بین‌المللی و شورای ریش‌سفیدان افغانستان به ریاست جمهوری این کشور برگزیده شد، ماه آینده میلادی پس از برگزاری انتخابات، سمت خود را ترک خواهد کرد.

وی دوباره موضع خود در قبال قرارداد همکاری امنیتی با آمریکا را تکرار کرد و اظهار داشت که تا هنگامی که واشنگتن صلح برقرار نکند، قرارداد را امضا نخواهد کرد.

حامد کرزای به کشورهای خارجی هشدار داد که در روند انتخابات افغانستان مداخله نکنند. وی که در مراسم گشایش هفتمین فصل کاری مجلس شانزدهم صحبت می‌کرد، گفت افغانستان با تمام نیرو درصدد برگزاری انتخاباتی شفاف، آزاد و امن است و تاکید کرد که به نفع خارجی‌ها است که از مداخله در انتخابات افغانستان دوری بجویند.

مراسم گشایش دوره جدید کاری مجلس افغانستان با تشریفات دولتی، حضور مهمانان خارجی، اعضای عالی‌رتبه دولتی، نمایندگان دو مجلس، سیاستمداران و نامزدان انتخابات آینده ریاست جمهوری در کابل برگزار شد.

کرزای گفت: به کشورهایی که عادت و یا تمایل به مداخله در امور انتخابات کشورهای دیگر دارند، هشدار می‌دهم که اگر از هر نوع مداخله در روند انتخابات افغانستان دوری کنند، به خیرشان خواهد بود.

وی خطاب به نامزدان انتخابات ریاست جمهوری گفت که به وحدت ملی در روند انتخابات توجه کنند و به برگزاری انتخابات سراسری که نتایج آن برای همه قابل قبول باشند، کمک کنند.

عبدالرئوف ابراهیمی، رئیس مجلس نمایندگان افغانستان نیز در صحبت کوتاهی گفت که برای مشارکت همگانی در انتخابات باید معضل امنیت در روند انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی رفع شود و نهادهای دولتی در این روند مداخله نکنند.

تغییر قانون اساسی

کرزای در آغاز صحبت‌های خود به دستاوردهای 10 سال گذشته حکومتش اشاره کرد و گفت که افغانستان از کشوری که در آن قانون و قانون‌مداری وجود نداشت به کشوری دارای قانون اساسی و قانونیت رسیده است اما او گفت که تجربه 10 سال پیش نشان می‌دهد که حتی قانون اساسی هم نیازمند یک سری اصلاحات و تعدیلات است.

کرزای در آستانه برگزاری انتخابات و در آخرین روزهای کاری خود از نیاز به تغییر در قانون اساسی گفت. وی گفت که به جز ماده یک صد و چهل و نهم این قانون که پیروی از احکام دین اسلام و نظام جمهوری اسلامی را غیر قابل تعدیل پیش‌بینی کرده دیگر تمام مواد قانون اساسی افغانستان قابل تعدیل است.

رئیس‌جمهوری افغانستان گفت که تغییر در قانون اساسی افغانستان باید سبب تحکیم آزادی‌های اساسی مردم و ارتقای نظامی سیاسی کشور شود و مردم افغانستان و "بزرگان آینده" باید دقت و حساسیت های لازم را در هنگام تغییر قانون اساسی به خرج دهند.

کرزای مشخص نکرد که کدام بخش‌ها و مواد قانون اساسی افغانستان که 10 سال عمر دارد، نیازمند تغییر است اما بسیاری از منتقدان دولت پیش از این گفته‌اند که حکومت در تلاش ابقای خود از طریق برگزاری لویه جرگه قانون اساسی و تغییر نظام سیاسی است؛ هرچند مقام‌های دولتی پیوسته طرح تغییر نظام سیاسی را رد کرده‌اند.

رئیس‌جمهوری افغانستان در ادامه صحبت‌های خود از تلاش‌هایش برای تامین امنیت و برقراری صلح در افغانستان گفت و بی پرده از پاکستان انتقاد کرد.

حامد کرزای گفت که می‌داند که پاکستان و آمریکا می‌توانند به روند صلح افغانستان کمک موثر کنند اما به گفته وی برعکس رهبری گروه طالبان در پاکستان زندگی مصونی دارند و گاهی هم که نمایندگی از گروه طالبان برای گفت‌وگوهای صلح با افغانستان ابراز آمادگی می‌کنند، کشته می‌شوند.

کرزای با لحن تندی گفت: مردم پاکستان از تروریسمی رنج می‌برند که توسط برخی از گروه‌های آن کشور رشد داده شده است. مبارزه با تروریسم دو راه دارد، یا که با تروریسم در جایی که ریشه می‌گیرد مبارزه شود یا این که حامیان تروریسم نباید حمایت مالی شوند.

وی گفت که کشورهای حامی تروریسم نباید تشویق و ترغیب شوند و در مبارزه با تروریسم نباید از رویکرد دوگانه استفاده شود بلکه تروریسم نیازمند رویکرد مدرن جهانی است.

رئیس‌جمهوری افغانستان افزود: پاکستان از زمان حمله شوروی به افغانستان در آرزوی ایجاد نظامی دست نشانده در افغانستان بوده است که به این آرزو نخواهد رسید "چون افغانستان که تسلیم آمریکا، شوروی و انگلیس نشد، تسلیم فرد دیگری هم نخواهد شد."

دولت جدید افغانستان پس از سقوط طالبان در سال‌های گذشته با برگزاری چندین لویه جرگه، ایجاد نهادهای متعدد برای گفت‌وگو با مخالفان مسلح و برگزاری نشست های سه‌جانبه با پاکستان و ترکیه و پاکستان و انگلیس تلاش‌های زیادی با هدف پایان جنگ کرده است اما این تلاش‌ها بی‌نتیجه مانده‌اند.

رئیس‌جمهوری افغانستان برای امضای موافقتنامه امنیتی هم آغاز عملی گفت‌وگوهای صلح با طالبان را از شرایط اساسی تعیین کرده و گفته که در صورتی این موافقتنامه را امضا خواهد کرد که آمریکا برقراری صلح را در کشورش تصمین کند.

انتهای پیام

کد N182308

وبگردی