آفتاب
نتیجه یک پژوهش نشان داد؛

تولید سلول‌های بنیادی از سلول‌های بالغ افراد مسن

تولید سلول‌های بنیادی از سلول‌های بالغ افراد مسن

محققان ایرانی به همراه محققان خارجی طی تحقیقاتی نشان دادند که می توان سلول بنیادی القایی را از سلول های بالغ افراد بالای صد سال تولید کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، استفاده از سلول‌های بنیادی القایی رویکردی مهم در سلول درمانی و مدل‌سازی بیماری‌هاست. سلول بنیادی القایی در واقع یک سلول تمایز یافته از بدن فرد بالغ است که با روش‌های ژنتیکی در شرایط آزمایشگاهی به سلولی بنیادی تبدیل می‌شود.

با این روش می‌توان از سلول بنیادی پرتوان خود فرد برای درمان بیماری‌هایش استفاده کرد. از آنجا که بیماری‌های فرسایشی (degenerative) در کهن‌سالی بیشترین شیوع را دارند، تولید سلول‌های پرتوان القایی در افراد مسن اهمیت بیشتری دارد؛ اما تولید این سلول ها در افراد مسن، حتی اگر موفقیت آمیز باشد، کارآمد نیست، چرا که قدرت تقسیم، پذیرش دستکاری‌های ژنتیکی و بازبرنامه‌ریزی در سلول‌های افراد مسن به شکل چشمگیری کاهش می‌یابد.

به منظور غلبه بر این مشکل، دکتر مسعود وثوق از اعضاء هیئت علمی پژوهشگاه رویان، به همراه گروهی از دانشمندان ایتالیایی، سوئدی و سوئیسی، روشی ساده و کارآمد برای تولید سلول‌های بنیادی القایی با کمک ویروس انتقال دهنده ژن ابداع کردند.

با این روش جدید، سلول‌های بنیادی القایی به شکلی کارآمد و موثر از سلول‌های بالغ افراد بین ۱۰۵ تا ۱۰۷ سال در محیط کشت فاقد سلول‌های تغذیه کننده و با استفاده از ویروس سندای (Sendai-Virus) تولید شدند.

نتایج این پژوهش که در مجله بین‌المللی PLOS ONE به چاپ رسیده است، نشان داد، سلول های فیبروبلاست افراد بالای ۱۰۰ سال با این روش جدید به شکلی موثر و کارآمد به سلول‌های بنیادی القایی تبدیل شده، امکان درمان بیماری‌های فرسایشی در کهن‌سالی را با استفاده از سلول‌های خود فرد فراهم می‌کنند.

کد N2191110

وبگردی