آفتاب

طبیعت سرسبز خاش و جولان سوسمارها و آفتاب پرست ها

طبیعت سرسبز خاش و جولان سوسمارها و آفتاب پرست ها

زاهدان - ایرنا - بارندگی های اسفند و فروردین دشت و بیابان و کوهستان شهرستان خاش سیستان و بلوچستان را سرسبز و با نشاط کرده و بر شمار خزندگان و دوزیستان به ویژه انواع سوسمار و آفتاب پرست در فصل بهار افزوده است.

به گزارش ایرنا، این گونه های جانوری که به خانواده مارمولک ها نیز نزدیکی دارند در رنگ ها و اندازه و نوع متفاوتی قابل دیدن هستند.
انواع سوسمارهای دم دراز، مارمولک یا گوج بلوچی، کلیر بلوچی یا همان آفتاب پرست با رنگ های سیاه و زرد و قهوه ای در شهرستان خاش زیست می کنند و معمولا اطراف رودخانه های فصلی، چشمه سارها و بیابان های سرسبز مهمترین زیستگاه های آنهاست و امسال نیز با وقوع بارش ها و با نشاط شدن طبیعت و فراهم بودن زمینه برای تخم گذاری جمعیت شان بیشتر شده و در بیشتر مناطق و حتی در داخل منازل خشت و گلی مردم نیز یافت می شوند.
آفتاب پرست و سوسمارها در کاهش و تعادل آمار حشرات مانند سوسک، مگس، کرم و سایر نرم تنان نقش بسزایی دارند.
یکی از کارشناسان محیط زیست خاش به خبرنگار ایرنا گفت: دهها گونه گیاهی و جانوری در این شهرستان وجود دارد که بسیار منحصربفرد هستند.
هادی سرحدی افزود: وجود انواع مارها، خزندگان و دوزیستان نشان از سازگاری این جانوران با محیط زیست خاش دارد به طوری که از سال های دور تاکنون شرایط مستعدی برای زیست انواع گونه های جانوری در این شهرستان فراهم بوده و بسیاری از مردم منطقه نیز با احترام گذاشتن به محیط زیست توانسته اند به حفظ آنها کمک کنند.
این محیط بان اظهار کرد: با توجه به اینکه در برخی کشورها از انواع سوسمار و مارمولک ها استفاده های علمی و پزشکی و غیره می شود، دلالانی در مناطق مختلف بلوچستان این جانوران را شکار و به دلالان خارجی می فروخته اند.
محمد قلندرزهی از فعالان حوزه محیط زیست خاش نیز گفت: با توجه به اینکه این جانوران از نسل دایناسورها و عمر آنها نیز بین 10 تا 15 سال است و همواره در محیط های گردشگری و در اطراف جاده ها از سوی برخی افراد و گردشگران و نیز خودورهای عبوری از بین می روند، لازم است که در شمار جانوران حفاظت شده قرار گیرند.
این محقق مسایل زیست محیطی بیان کرد: پوست آفتاب پرست دارای ویژگی‌های باور نکردنی است که خود به خود و به سرعت در مقابله با جنس مخالف تغییر رنگ می‌دهد.
به گفته وی، این رنگ ‌ها با استفاده از فعل و انفعالات بین طول موج خاص و کریستال کوچک به نام سلول‌های ایریدوفور به وجود می ‌آیند.
قلندرزهی افزود: این خزنده که به سلطان استتار نیز شهرت دارد در زمان خطر چنان می تواند خود را هم رنگ محیط کند که هیچ اثری از خود برای دشمنش باقی نگذارد.
وی ادامه داد: آفتاب پرست دارای زبانی دراز بوده که از آن برای شکار حشرات استفاده می کند و وقتی به شکار حشراتی مانند مگس و ملخ می رود با استتار ماهرانه شکار را به آسان‌ترین حالت ممکن متعلق به خود می کند.
این خزنده برای تغذیه خود علاوه بر حشرات، از میوه‌های درختان نیز استفاده می‌کند.
بیشتر مردم می‌پندارند که آفتاب‌پرست‌ها رنگشان را برای هم رنگ شدن با محیط تغییر می‌دهند ولی پژوهش‌های دانشمندان نشان می‌دهد که نور، دما و روحیه ی جانور باعث تغییر رنگ آفتاب‌پرست می‌شود.
این فعال و محقق محیط زیست اظهار کرد: تغییر رنگ گاهی باعث آسایش بیشتر جانور می‌شود و گاهی نیز برای ارتباط با آفتاب‌پرست‌های دیگر به او کمک می‌کند.
آفتاب‌ پرست‌ ها بسیار سریع هستند، بسیاری از آن‌ ها می‌ توانند با سرعت 33 کیلومتر در ساعت بدوند و از دست شکارچیان فرار کنند.
افزایش شمار این جانوران که برای محیط زیست نیز مفید است نیازمند حفاظت و جلوگیری از اتلاف آنها و همکاری بیشتر مردم با محیط بانان و احترام به محیط زیست است.
7310 **6081
کد N2163165

وبگردی