آفتاب

بازگشت آرام ماهی آزاد به تور صیادان مازندران

بازگشت آرام ماهی آزاد به تور صیادان مازندران

ساری - ایرنا - مدیرکل شیلات مازندران وضعیت صید گونه ماهی آزاد دریای خزر در سه سال اخیر را رو به رشد توصیف کرد و گفت : امسال 214 عدد ماهی آزاد مولد به مرکز تکثیر شهید باهنر کلاردشت منتقل شد که تعداد قابل توجهی لارو ماهی آزاد تولید می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دریای خزر بزرگترین دریاچه لب شور جهان ، دارای بیش از یک هزار و 600 گونه و زیر گونه از انواع آبزیان از جمله پنج گونه ماهیان خاویاری ، سه گونه کیلکا و حدود 15 گونه و زیر گونه ماهی استخوانی است که ماهی آزاد از گونه های با ارزش ماهیان این دریا است .
ماهی آزاد دریای خزر در اصل از نژاد قزل آلای لار است و شکل و شمایلی بسیار شبیه به آن ولی گوشتی بسیار چربتر دارد.
صید این ماهی به طور کلی ممنوع است و حتی ماموران بر روی کار صیادان شمالی که به صورت پره کشی ماهیگیری می کنند ، نظارت دارند.
ماهیان آزاد همه ساله برای تخم ریزی وارد رودخانه هایی می شوند که دارای شرایط مناسب زیستی باشند و لابه لای سنگ های بستر رودخانه تخم ریزی و با این کار چرخه زیستی خود را تکمیل می کنند.
رودخانه 'چشمه کیله ' تنکابن یکی از مناطقی است که هنوز هم ماهیان آزاد دریای خزر برای تخم ریزی به آن وارد می شوند و هر ساله شیلات با کمک نیروی انتظامی در این رودخانه مستقر و تمامی ماهیان آزاد را صید و در شرایط خاصی به مرکز تکثیر شهید باهنر کلاردشت منتقل و تعداد قابل توجهی لارو ماهی آزاد تولید و در رودخانه های مازندران رها سازی می کند.
محمد محمد زاده روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا یکی از ماموریت های شیلات مازندران را تکثیر و باز سازی ذخایر دریای خزر عنوان کرد و گفت :با توجه به اینکه در سه سال اخیر حدود سه میلیون بچه ماهی آزاد پس از تکثیر با وزن 20گرمی رها سازی شده ، هر سال مقدار صید این گونه با ارزش روند افزایش دارد.
وی بدون اعلام آماری از مقدار صید گونه ماهی آزاد در صیادی پره استان مازندران بیان داشت: سبد صید صیادان نشان می دهد که این گونه در حال احیاء است.
محمد زاده با بیان اینکه 2 مرکز باز سازی در ساری و کلاردشت ظرفیتی مهم برای صیادان محسوب می شود ، توضیح داد: تکثیر ماهیان سفید،خاویاری و کپور از ماموریت های مهم مرکز شهید رجایی ساری است و تکثیر و بازسازی ماهی آزاد در مرکز شهید باهنر کلاردشت صورت می گیرد.
وی وضعیت دبی رودخانه های غرب مازندران بویژه رودخانه چشمه کیله در تنکابن را امسال مناسب دانست و گفت: عملیات لقاء و تکثیر لارو 214 آزاد ماهی مولد صید شده در حال انجام است که پس از وزن پنج تا 20 گرمی در مصب رودخانه ها رها سازی می شوند.
مدیر کل شیلات مازندران با اشاره به اینکه از سال 1373 تاکنون 2 میلیارد قطعه بچه ماهی سفید، کپور و آزاد در مراکز تکثیر مصنوعی و نیمه مصنوعی درمازندران تولید و در دریای خزر رها شد، گفت: حدود 85 میلیون قطعه از این بچه ماهی ها مربوط به سال گذشته بود.
** آغاز مهاجرت ماهیان مولد دریای خزر به سمت رودخانه ها
مدیر کل شیلات مازندران همچنین با بیان اینکه امسال با همکاری جامعه صیادی به منظور انجام تکثیر طبیعی ماهیان دریای خزر ،امنیت مسیر مهاجرت ماهیان سفید ،کپور دریایی و آزاد در رودخانه شیلاتی مهم استان فراهم شده است، افزود: در حال حاضر با حضور ماموران شیلات محیط امنی برای تکثیر طبیعی در رودخانه های نسارود ،ازارود ،چشمه کیله ،کاظم رود ،نمک آبرود ،تجن ،نکا رود و بابلرود مازندران بوجود آمده است.
ماهیان مولد دریای خزر هر ساله از اسفند ماه تا پایان اردیبهشت سال بعد در مناطق امن اقدام به تخم ریزی می کنند و بچه ماهیان نیز در فاصله حدود 45روز پس از رسیدن به وزن یک تا دو گرم به سمت دریا می روند.
با توجه به اینکه حدود 85 درصد از ماهیان دریای خزر ' رودکوچ ' هستند ، اما از 2 دهه پیش تاکنون به دلیل افزایش آلودگی ،برداشت های بی رویه شن و ماسه و تجاوز به بستر و حریم رودخانه ها ، تکثیر طبیعی ماهیان در رودخانه های شمال کشور به کمتر از پنج درصد رسیده است.
** رشد 77 درصدی صید ماهیان استخوانی
مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه از ابتدای فصل صید ( 15 مهر ) تا 30 بهمن 2 هزار و 690 تن انواع ماهیان استخوانی در دریای خزر حوزه مازندران صید شد، گفت : این میزان نسبت به مدت مشابه سال پیش 77 درصد رشد بیشتر است.
محمد زاده متوسط سرانه صید هر شرکت پره صیادی را در مازندران 50 تن اعلام کرد.
حدود چهار هزار و 200 صیاد در قالب 54 شرکت تعاونی صیادی پره هر ساله از نیمه دوم مهر تا پانزدهم فروردین در سواحل مازندرانی خزر صید ماهیان استخوانی کفال، کپور و سفید را انجام می دهند.
بر اساس آمار شیلات ایران ،مراکز آبزی پروری استان مازندران سه هزار و 400 واحد است و سال گذشته 75 هزار تن انواع آبزی همچون ماهی سردآبی، گرم آبی و خاویار در استان صید و یا تولید شد و امسال پیش بینی شده که این میزان تولید به 85 هزار تن برسد.
6990/1654
کد N2098933

وبگردی