آفتاب

ماجرای ارتباط گرانی گوشت با برجام و FATF

ماجرای ارتباط گرانی گوشت با برجام و FATF

تهران-ایرناپلاس- لوایح FATF مخالفان مختلفی در مناصب مهم حکومتی دارد و آنان هم هرگاه فرصت و تریبونی بیابند علیه این لوایح شعاری سر می‌دهند و استدلال خاص خود را برای اقناع افکار عمومی مطرح می‌کنند. اما گاهی این مخالفان برای بیان مخالفت، چشمان خود را می‌بندند و آسمان و ریسمان می‌بافند.

آنان گاه در تشریح مخالفت خود از آوردن هرگونه دلیلی فروگذار نمی‌کنند، حتی اگر آن استدلال کاملاً بی‌ربط باشد. دیروز هم دوباره بازار مخالفت و استدلال با لوایح موسوم به FATF داغ بود. امام جمعه موقت تهران نیز که داد سخن علیه این لوایح را سر می‌داد، استدلال خاصی را مطرح می‌کرد و آسمان برجام را به ریسمان گرانی گوشت پیوند می‌زد تا در نهایت این ارتباط برجام با گرانی گوشت بشود صغرا و کبرایی تا بتوان از آن نتیجه گرفت که FATF به ضرر مردم است.

حجت‌الاسلام کاظم صدیقی دیروز در خطبه‌های نماز جمعه تهران این‌‌گونه گفت که برجام نتیجه‌اش این شده که گوشت امروز حدود 100 هزار تومان است و شخصی به من می‌گفت خانواده‌اش چند ماه است گوشت نخورده‌اند؛ چه تضمینی دارید اگر FATF را امضا کردید چوب‌های محکم‌تری نخورید؟ FATF وسیله‌ای می‌شود برای تحریم‌های بدتر و فشارهای بیشتر .

حالا بیایید مرور کنیم ببینیم برجام چه بوده و گوشت کیلویی 100 هزار تومان چه هست. برجام توافقی بین تهران با گروه موسوم به 1+5 درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود که در تیرماه سال 94 حاصل شد. به‌موجب آن، ایران و کشورهای مذاکره کننده از جمله آمریکا تعهداتی داشتند که مهم‌ترین آن از سوی ایران کم کردن فعالیت‌هایی که منجر به ساخت بمب اتم می‌شد و از سوی دیگر کشورهای مذاکره کننده، متعهد به حذف تحریم‌های ظالمانه ایران شدند. به اذعان مقامات ایران طرف مقابل، یعنی 6 کشور مذاکره کننده تا حد قابل‌توجهی به سمت اجرای تعهدات خود حرکت کرد، البته به‌جز آمریکا که رفتارش همواره مورد اعتراض تهران بوده است. بعد از تغییر ریاست جمهوری آمریکا، این کشور کاملاً از این توافق بین‌المللی خارج شد و تحریم‌های سابق خود علیه ایران را دوباره احیا کرد.

حالا بعد از گذشت چند ماه از شروع دوباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران،‌ نوسانات نرخ ارز در کشور رخ داده و به‌تبع شاهد تورمی فزاینده در کشور هستیم. از طرفی، همین نوسانات نرخ ارز باعث اختلاف هزینه در ایران با کشورهای همجوار شده است. بنا به گفته مسئولان مربوطه از جمله معاون اول رئیس‌جمهوری طی ماه‌های اخیر تعداد قابل‌توجهی دام زنده به خارج از مرزهای کشور قاچاق شده و همین قاچاق دام زنده بر قیمت گوشت قرمز تأثیر مستقیمی داشته است.

حالا بهتر است مخالف محترم FATF توضیح دهد که چگونه قاچاق دام زنده به کشورهای همسایه، نتیجه برجام است؟ شما در این گرانی قیمت گوشت می‌توانید نقدهای زیادی به مسئولان اجرایی وارد کنید. از جمله اینکه چرا مسئولان با وجود آنکه نظاره‌گر افزایش نرخ ارز بودند، تمهیداتی برای این وضع نیندیشیدند و پیش‌بینی از وضعیت بازار کالاهای مصرفی مردم نکردند و چرا خیلی زود برای مقابله با این رخداد قاچاق دام‌زنده وارد عمل نشدند؟ اما بی‌شک اینکه کسی بیاید برجام را با گرانی گوشت پیوند بزند هدفی جز تلاش برای اقناع مردم در جهت مخالفت با دستاورد دولت نخواهد بود.

از طرف دیگر، شما می‌گویید بعد از برجام تحریم‌ها بدتر شد،‌ باید در پاسخ گفت کیست که نداند با به دست آمدن برجام چه میزان از پول و مبادلات تجاری به ایران راه ‌پیدا کرد و فروش کمتر از یک میلیون بشکه نفت خام ایران قبل از برجام به بیش از 2 و نیم میلیون بشکه نفت رسید و بی‌شک بر کسی هم پوشیده نیست که بازگشت تحریم‌ها نتیجه خروج آمریکا از برجام است و این یعنی نفی برجام مساوی با بازگشت تحریم بوده است نه حصول برجام. حالا اگر شما‌ می‌خواهید مردم را علیه لوایح FATF قانع کنید بحثی نیست، اما حداقل به جای تحریک احساساتشان در گرفتاری‌های مادی امروزی، سعی کنید ریشه هر مشکل را دقیق‌تر تشریح کنید، چرا که این نوع استدلال نه‌تنها سودی ندارد، بلکه ترویج آن، روزی دامن‌گیر همه خواهد شد.

یادداشت از مهدی روزبهانی

**اداره کل اخبار چندرسانه‌ای**ایرناپلاس**
کد N2071164

وبگردی