آفتاب

پیشنهاد ظریف عملی‌شود، اقتصاد کشور شکوفا می‌شود

پیشنهاد ظریف عملی‌شود، اقتصاد کشور شکوفا می‌شود

معاون امور بین الملل اتاق بازرگانی تهران ابعاد اقتصادی سفر دکتر روحانی به اتریش را بررسی کرده است و معتقد است که اتریش یکی از شرکای مهم تجاری ایران است که حتی در زمان جنگ تحمیلی شراکت ما با آنها حفظ شد.

خبرآنلاین: دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان روز گذشته به دو کشور اروپایی اتریش و سوئیس سفر کرد، این سفر اولین سفر اروپایی رئیس جمهور پس از خروج آمریکا از برجام است. یکی از ابعاد اهمیت این سفر مساله اقتصادی و روابط تجاری با اروپا است که در این باره با محمدرضا بختیاری معاون امور بین الملل اتاق بازرگانی تهران گفتگو کرده ایم که از نظر می گذرانید:
ابعاد سفر رئیس جمهور روحانی به این دو کشور اروپایی را از نظر اقتصادی چه طور ارزیابی می کنید؟
اروپا یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران به حساب می آید در این مجموعه اتریش یکی از کشورهای مهمی است که در گذشته و نيز در زمان جنگ تحميلي از طرفهاي تجاري مهم ايران در اروپا بوده است. اتريش همچنان يكي از شركاي تجاري مهم ايران در مجموعه اتحاديه اروپا است. بعد از برجام حجم تجارت ما با این کشور افزایش چشمگیری پیدا کرد.
هم اکنون حجم تجارت جمهوی اسلامی با اتریش در حدود 380 میلیون یورو است که همچنان روند صعودی دارد.  قطعا سفر رئیس جمهور در این ایام در حجم روابط تجاری ما اثر مستقیم دارد.
طي برنامه ريزي ها تلاش بر اين بود كه تجارت ما با اين كشور در سال جاري بالغ بر ٥٠٠ ميليون يورو افزايش يابد كه البته با توجه به ظرفيتهاي موجود براي افزايش همكاريها برغم همه مشكلات جاري انتظارات براي چنين جهشي در رابطه با فعاليتهاي تجاري همچنان وجود دارد. اتریشی ها قبلا در کشور ما سرمایه گذاری‌هايي کرده اند و پروژه هایی در دست اجرا دارند که در حال انجام است.  قطعا سفر رييس جمهور علیرغم تمام مشکلات ناشی از خروج امریکا از برجام، می تواند توسعه همكاريهاي مشترك را برای ما فراهم کند.
اتحادیه اروپا تا اين لحظه با مقاومت در برابر امریکا ایستادگي نموده و  هم اكنون كه اتریش رياست دوره اي اتحاديه اروپا را براي يك دوره شش ماهه بر عهده گرفته است بر اهميت اين کشور در بين اعضاي  اتحادیه اروپا افزوده است و سفر آقاي روحاني درست در ابتداي اين دوره بسيار با اهميت تلقي مي شود خصوصا اينكه همانطور كه در خبرها هم آمده بود بسته حمايتي اروپا براي همكاريهاي اقتصادي با ايران كه توسط اتحاديه تهيه و به تصويب تمامي اعضا رسيده است نيز توسط رياست اتريش بر اتحاديه در اين سفر به رييس جمهور تقديم خواهد شد. اتريش در همکاری تجاری با ما جزو پیشگامان اروپا بوده است و ما به خصوص از زمان موافقتنامه برجام شاهد روند صعودی همکاری تجاری با این کشوربوده ایم.
در بحث نفتی نیز اروپا يكي از مشتريان عمده نفتی ما است و اتریش هم در واقع در خریداری نفت و ساير محصولات نفتي ما سهم دارد، بنابراین این سفر در معاملات نفتی ما هم تاثیر بسزایی دارد.
آیا می توان این طور گفت که سفر رئیس جمهور تشکیل صف آرایی یا به اصطلاح یارکشی در برابر امریکا است؟
بعد از برجام کشورهای اروپایی خیلی به ایران سفر کردند. آنها به دنبال کشف بازار جدید برای فعالیت تجاری بودند که يكي از پیشگامان آنها اتریش بود.  اولین کشور از اتحادیه اروپا که در سطح رئیس جمهور با هیات تجاری بیش از 200فعال اقتصادي از ایران ديدار کرد اتريش بود. در همان ایام هم کارهای خوبی با تجار و بازرگانان اتریشی انجام شد و کارها همچنان ادامه دارد.  نمی توان گفت یارکشی بوده است بلکه این سفر در پاسخ به سفر رئیس جمهور اتریش و ادامه تماسها انجام شده و حالا اين بطور اتفاقي مصادف شده با زمانی که آمریکا از برجام خارج شده است.
اهمیت این سفر را چه طور تحلیل می کنید.
همزمانی این دیدار با خروج ایالات متحده از برجام، خودش در واقع اهمیت آن را وارد می کند.  به خاطر اینکه آمریکا اعلام کرده که تحریم های ثانویه را به بدترین حالت اعمال خواهد کرد.
این درحالی است که اروپا ضمن مخالفت با موضع و اقدام امریکا در ارتباط با خروج از برجام همچنان به موافقت نامه برجام احترام می گذارد و اعلام آمادگی کرده است که برجام را با ایران بدون آمریکا ادامه دهد. بنابراين سفر رييس جمهور به اتريش با توجه به رياست اين كشور بر اتحاديه و با در نظر داشتن پا بر جا بودن اين موضع اتحاديه صورت ميگيرد كه نه تنها به آمريكا بلكه به ساير كشورها اين پيام را مي رساند كه اروپا نسبت به خروج آمريكا بي اعتنا ميباشد و سايرين نيز ميتوانند رفتار مشابه و بي  اعتنائي را اتخاذ كنند.
پیشیبنی کلی شما از این سفر چیست؟
به هر صورت امریکا به صورت علنی و جدی اعلام کرده است که تمام امکانات خود را علیه ایران برای وضع بدترین تحریم ها به کار می‌گیرد.  ما با اروپا به عنوان یکی از طرف های اصلی برجام تلاش می کنیم که با حفظ اين موافقتنامه راه های توسعه همکاری را در این شرایط پیدا کنیم كه اين خودش اهمیت ویژه ای دارد و پیام مهمی را به امریکا منتقل می کند که اگر شما هم نباشید بدون شما هم می توانیم به همکاری خود ادامه دهیم و این امریکا خواهد بود که متضرر خواهد شد.
صحبت های دکتر ظریف در اتاق بازرگانی تهران را چه طور ارزیابی می کنید. ایا پیشنهاد ظریف می تواند عملی شود؟
اگر بخواهیم از بعد اقتصادی به صحبت های دکتر ظریف توجه کنیم، تاکید بر این بود که دیپلماسی اقتصادی باید توسط بخش خصوصی دنبال شود. ایشان به عنوان وزیر خارجه و وزیر مهم و برجسته کابینه دکتر روحانی می گوید که ما در جایگاه دولت از بخش خصوصی حمایت می کنیم و این بخش خصوصی را تا انجا که در توانمان باشد کمک می کنیم تا بتواند منویات اقتصادی و تجاری با شرکای خودش در اروپا و یا سایر نقاط دنیا را به ثمر برسانند و آنجایی هم که لازم باشد ما مداخله کنیم قطعا برای تسریع کار مداخله خواهیم کرد و آمادگی ان را داریم.
به هر صورت اینکه الان بخش خصوصی ميتواند یک فعالیت بهتری را در مقایسه با دولت برای انجام كار تجاری، اقتصادی با شرکای خودش در دنیا انجام بدهد، به خاطر وضعیتی که الان ایالات متحده بر علیه ایران ایجاد كرده است، قطع یقین موقعیت بهتری خواهد بود که بخش خصوصی در صحنه بتواند بازیگری کند دولت ممکن است در جاهایی محدودیت هایی داشته باشد، مشکلاتی برایش به وجود بیاید، ولیکن بخش خصوصی دست بازتری خواهد داشت و امکانات وسیعتری دارد و اینکه بتوانیم بخش خصوصی را فعال و حمایت کنیم ، قطعا می تواند اثرات مثبت اقتصادی برای کشور داشته باشد.
کد N1906623

وبگردی