آفتاب
نامور مطلق مطرح کرد:

داعش خراب می‌کند تا به عصر وحشی‌گری بازگردد

داعش خراب می‌کند تا به عصر وحشی‌گری بازگردد

بهمن نامور مطلق گفت: اگر می‌بینیم امروز داعش با تاریخ ستیز دارد، به این دلیل است که تاریخ، انسان بودن را اشاعه می‌کند و موزه‌ها منابع انباشت بخشی از تاریخ هستند؛ پس داعش آن‌ها را خراب می‌کند تا به عصر وحشی‌گری باز گردد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، منطقه اصفهان، بهمن نامور مطلق - نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره‌شناسی - در نشست تخصصی تجلی اسطوره‌های معاصر در شهر اظهار کرد: اگر اسطوره نباشد، جامعه زبانش را از دست می‌دهد و گنگ می‌ماند. اگر اسطوره وجود نداشته باشد، حرف دل جامعه بیرون نمی‌آید؛ چراکه این اسطوره‌ها هستند که حرف دل جامعه را بیان می‌کنند و باری از روی دوش جامعه زمین می‌گذارند.

وی با بیان اینکه اسطوره‌ها احساس آرامش به جامعه القا می‌کنند، افزود: اسطوره به الگوهای روایت داری گفته می‌شود که تکثیرپذیر هستند، برای مثال سیاوش تا زمانی که نام فرزندان این سرزمین سیاوش می‌شود و سیاوش خوانی ادامه دارد، زنده است اما اگر روزی سیاوش یادمان برود، اسطوره سیاوش نیز از بین می‌رود ولی امروز اسطوره سیاوش به مردم این کشور حس شجاعت و شهادت می‌دهد. دقیقاً مثل 175 غواصی که این روزها بحثشان بسیار داغ است، پس اسطوره یک قصه است و مدام تکرار می‌شود.

اسطوره‌ها تصادفی به وجود نمی‌آیند

نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره‌شناسی ادامه داد: اسطوره‌ها تصادفی به وجود نمی‌آیند، چراکه نیازهای درونی انسان‌ها هستند و به همین دلیل از آنها پذیرایی می‌کنیم، چراکه اسطوره موجب پیوند عمیق میان انسان از درون به بیرون می‌شود.

نامور مطلق با مطرح کردن این سؤال که آیا اسطوره برای دوره معاصر لازم است یا خیر؟ به پاسخ‌های دانشمندان و برخی فیلسوفان اشاره کرد و گفت: "آگوست کنت" اعتقاد دارد اسطوره زمانی به کار می‌آمد که فهم انسان اولیه ناقص بود، اما پس از اینکه دین آمد و سپس خرد اضافه شد و بعد دوره رنسانس به وجود آمد و علم به بشر اضافه گردید؛ دیگر بشر امروز نیازی به اسطوره ندارد.

وی ادامه داد: ژوزف کمبل آمریکایی نیز نظر مخالف با اسطوره معاصر دارد و اظهار می‌کند که اسطوره‌ها برای پاسخ به نیازهای انسانی ایجاد شده‌اند و چون نیازهای انسانی در طول زمان تغییر نمی‌کند، همان روایات مدام تکرار می‌شود و فقط شکل ارائه تغییر می‌کند پس یک اسطوره قهرمان داریم و همه اسطوره‌ها تکرار این قهرمان هستند.

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به بیان نظر خود در این رابطه پرداخت و تأکید کرد: نیازمند اسطوره‌های جدید هستیم، چراکه امروز نیازها از جامعه‌ای به جامعه دیگر و از فرهنگی به فرهنگ دیگر تغییر می‌کند و چون نیازها تغییر کرده‌اند قطعاً اسطوره‌ها نیز باید تغییر کنند، چراکه بدترین چیز برای انسان تکرار است. انسان امروز انسان مدرن است و قطعاً نیازمند اسطوره مدرن می‌باشد.

جامعه بی اسطوره، عقب مانده است

نامور مطلق به گفته‌های سایر نظریه‌پردازان در خصوص اسطوره اشاره کرد و افزود: برخی نظریه‌پردازان اعتقاد دارند اسطوره امروز مانکن‌های غربی هستند که مصرف‌گرایی غربی را به خورد جوانان می‌دهند تا انسان آن‌گونه که غربی‌ها می‌خواهند زندگی کند.

وی گفت: ما نیازمند اسطوره معاصر هستیم و باید از اسطوره معاصر خود نیز به درستی استفاده کنیم، چراکه جامعه بی اسطوره جامعه عقب مانده است و اگر جامعه توان تولید اسطوره نداشته باشد مردم جامعه اسطوره خودشان را از جامعه دیگر خواهند گرفت.

نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره‌شناسی با اشاره به اینکه اگر امروز نتوانسته‌ایم در و دیوار اتاق‌های فرزندانمان را با عکس‌های افراد داخلی پر کنیم و آنها همواره خوانندگان و فوتبالیست‌های خارجی را بر در و دیوار اتاقشان دارند به دلیل این است که در اسطوره‌سازی درست عمل نکرده‌ایم، ادامه داد: جامعه‌ای که نتواند اسطوره تولید کند جامعه عقیمی است و جامعه بدون اسطوره و الگو جامعه بسیار خطرناکی است.

نامور مطلق تأکید کرد: جامعه دارای اسطوره، پیشرفته است، چراکه جامعه‌ای است دارای شاخص و جامعه‌ای دارای آینده است، همچنین انسجام دارد. برای ساخت یک اسطوره باید از فرهنگ استفاده کنیم یعنی باید بزرگ‌ترین هزینه‌ها در حوزه فرهنگی کشور صورت بگیرد که با نهایت تأسف باید گفت در کشور ایران همواره کمبودها از بودجه فرهنگ می‌کاهد. این اشتباه بزرگی است که در جامعه ایران رخ می‌دهد چراکه امروز نهادهای فرهنگی ما لاغر و نهیفند و نمی‌توانند به فرهنگ‌های کشورهای دیگر تنه بزنند.

نهادها در ایران اسطوره سوزی می‌کنند

وی اضافه کرد: اسطوره در تعلیم و تربیت بسیار نقش مهم و بسزایی دارد و عدالت سازی می‌کند. این در حالی است که در کشور ایران کسی بلد نیست اسطوره‌سازی کند و نهادها اسطوره‌ها را خراب می‌کنند.

معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور اظهار کرد: برای نیازهای جدید خود نیازمند اسطوره‌های محسوس هستیم و با اسطوره‌ها می‌خواهیم تاریخ را حفظ کنیم. باید کسانی یا چیزهایی داشته باشیم که مثل پرچ از چرخش تاریخ جلوگیری کنیم، افرادی کوروش، داریوش، شاه عباس چراکه اگر این پرچ‌ها نبودند تاریخ ایران ناقص می‌شد. همین انقلاب اسلامی خودش یک اسطوره و یک پرچ تاریخی است. انسان با اسطوره‌های معاصر می‌خواهد خودش را تخلیه کند و این کار توسط اسطوره کهن اتفاق نمی‌افتد.

با ورود 175 غواص به کشور، جامعه ممکن بود منفجر شود

نامور مطلق ادامه داد: وقتی جامعه ورود 175 غواص به کشور را شنید چقدر احساسات تخلیه کرد. اگر وایبر و اینترنت و ... نبود مردم می‌ترکیدند و جامعه دچار یک بیماری عجیب و غریب اجتماعی می‌شد. هیچ چیز به اندازه هنر نمی‌تواند جامعه را تخلیه کند.

وی تأکید کرد: اگر می‌بینیم امروز داعش با تاریخ ستیز دارد، به این دلیل است که تاریخ، انسان بودن را اشاعه می‌کند و موزه‌ها منابع انباشت بخشی از تاریخ هستند؛ پس داعش آنها را خراب می‌کند تا به عصر وحشی‌گری باز گردد.

مجسمه همت و خرازی‌ها کجاست؟

این استاد دانشگاه به اصفهان و چگونگی ساخت اسطوره معاصر اشاره کرد و گفت: یکی از رخدادهای مهم در طول تاریخ کشورها جنگ است. از این بابت اصفهان از سربلندترین شهرهای ایران است چراکه در دوران جنگ اصفهان یکی از شهرهای شاخص بوده که در دلاوری و جنگ‌آوری کم نگذاشته است. سؤال از مسوولان و مدیران شهری اصفهان این است که مجسمه همت و خرازی‌ها در این شهر کجاست؟ چرا اسطوره‌سازی نمی‌کنید؟ اگر فرانسوی‌ها یکی از این سرداران دلیر اصفهان را در جنگ داشتند تاکنون او را اسطوره جهان کرده بودند شما به ژنرال دوگل نگاه کنید.

نامور مطلق ادامه داد: اصفهان در تیم ورزشی هم می‌تواند اسطوره‌سازی کند. چرا شهرهایی همچون منچستر، بارسلون و... از طریق تیم ورزشی معرفی می‌شوند، اما اصفهان نباید از طریق تیم ورزشی‌اش معرفی شود. اصفهان در اسطوره‌سازی بضاعت بسیاری دارد اگر به وادی هنر نیز وارد شویم فرشچیان و علاقه‌مندان در قلم زنی را دارد که هر دو در دنیا بی‌نظیرند.

وی خاطرنشان کرد: اسطوره‌سازی همین موضوعات آغاز می‌شود که می‌گوییم در اسطوره‌سازی عقب هستیم. باید به این نکته توجه کنیم که ما به اسطوره نیاز داریم و نه اسطوره به ما و جامعه بی‌شک اسطوره خودش را پیدا خواهد کرد چه ما بخواهیم چه نخواهیم.

انتهای پیام

کد N841100

وبگردی