آفتاب

آتش بس یکجانبه فارک برای انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا/توافق برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب

آتش بس یکجانبه فارک برای انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا/توافق برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب

بزرگترین گروه شبه نظامی کلمبیا موسوم به نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا (فارک) پیش از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور آتش بس یکطرفه اعلام کرده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری شینهوا، گروه فارک بین نهم تا سی‌ام ژوئن سال جاری میلادی و همزمان با برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا اعلام آتش بس کرده است.

خوآن مانوئل سانتوس، رئیس جمهوری کلمبیا در دور نخست انتخابات مذکور که 25 مه سال جاری میلادی برگزار شد، نتوانست پیروز شود. این انتخابات درست زمانی برگزار شد که فارک و ارتش آزادی بخش ملی کلمبیا، دومین و بزرگترین گروه شبه نظامی در این کشور آمریکای لاتین، یک هفته اعلام آتش بس کردند.

اسکار ایوان زالوگا، رقیب سانتوس البته نتوانست با کسب آرای بیشتر از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اجتناب کند.

مذاکرات صلح میان دولت بوگوتا و شبه نظامیان فارک به ابتکار سانتوس در نوامبر 2012 و در هاوانا، کوبا انجام شد اما برای دستیابی به اصلاحات ارضی و حضور این شبه نظامیان در عرصه سیاست هنوز راه بسیار است.

درگیری‌های 50 ساله میان نیروهای دولتی و شبه نظامیان فارک 220 هزار کشته و 5 / 4 میلیون بی‌خانمان بر جای گذاشته است.

توافق برای تشکیل کمیته حقیقت یاب

در همین حال شورشیان فارک و دولت کلمبیا توافق کرده‌اند برای رسیدگی به هزاران شکایت در مورد قتل‌ها، آدم‌ربایی‌ها و کشتارهایی که در طول چند دهه جنگ داخلی کلمبیا روی داده یک کمیته حقیقت‌یاب تشکیل دهند. دو طرف پس از نیم قرن رویارویی خون‌بار، به تازگی در کوبا به توافقی دو جانبه رسیده‌اند.

بر اساس این توافق قرار است فارک و دولت کلمبیا به تقاضاهای قربانیان گوش فرا دهند و برای یافتن حقیقت در مورد وقایع مورد شکایت کمیته‌ای تشکیل دهند. در طول ۵۰ سال نبرد میان شورشیان و دولت مرکزی حدود ۲۲۰ هزار نفر که اکثر آنها شهروندان عادی بوده‌اند کشته شدند.

ناظران حصول این توافق را گامی بزرگ در مسیر برقراری صلح میان شورشیان فارک و دولت کلمبیا ارزیابی کرده‌اند.

در بیانیه‌ای که فارک و دولت کلمبیا روز شنبه در هاوانا، پایتخت کوبا منتشر کردند، آمده است: "حقوق قربانیان قابل مذاکره نیست. قربانیان نه تنها باید در مقام قربانی مورد توجه قرار گیرند بلکه باید حقوق شهروندی آنها نیز مد نظر قرار گیرد."

در ماه‌های گذشته، رهبران فارک و دولت کلمبیا با وساطت کوبا، در هاوانا دور یک میز نشستند و بر سر توافق نامه ای ۶ ماده‌ای گفتگو کردند: اصلاحات ارضی، مشارکت سیاسی، مواد مخدر، حقوق قربانیان، خلع سلاح و اجرایی کردن صلح‌نامه.

در پایان این گفتگوها فارک و دولت کلمبیا اعلام کردند که فعلا بر سر سه ماده به توافق رسیده اند که عبارت است از مواد مخدر، اصلاحات ارضی و مشارکت سیاسی.

اکنون تشکیل کمیته حقیقت‌یاب و آمادگی برای شنیدن شکایات قربانیان از حصول توافق بر سر یکی دیگر از مفاد مورد مذاکره دو طرف حکایت دارد.

به گزارش بی‌بی‌سی از بوگوتا، همین که شورشیان فارک پذیرفته‌اند که قربانیانی وجود دارند و باید به حقوق آنها رسیدگی کرد، رویدادی تاریخی و گام بزرگی است.

پیش از توافق، دولت و شورشیان همواره یکدیگر را مسئول کشته شدن دهها هزار شهروند و بی‌خانمانی و جابجایی حدود ۳ میلیون کلمبیایی می‌دانستند و هیچ کدام اتهام نقض حقوق بشر را نمی‌پذیرفتند.

همزمان، گفتگوهای صلح میان دولت کلمبیا و فارک این روزها به مناقشه برانگیزترین مبحث در انتخابات این کشور تبدیل شده است.

این گفتگوها که از سال ۲۰۱۲ و توسط حوآن مانوئل سانتوز، رئیس جمهوری فعلی کلمبیا راه اندازی شده است اکنون به شعار اصلی او برای پیروزی در رای گیری روز یکشنبه تبدیل شده است. آقای سانتوز به مردم کلمبیا وعده می دهد که چنانچه برای دور دوم ریاست دولت را بر عهده بگیرد، صلح با فارک را نهایی خواهد کرد.

در همین حال، رقیب دست راستی رئیس جمهور کاندیدا، اسکار ایوان زالوگا می‌گوید اگر به قدرت برسد این مذاکرات را تمام خواهد کرد. زالوگا مدعی است که در گفتگوهای فعلی، مفاد صلح به نفع فارک تغییر یافته‌اند.

انتهای پیام

کد N322976

وبگردی