عاشقان؛ ماه خدا از راه ‌رسید

پس از طی شدن دو ماه پرخیر و برک رجب المرجب و شعبان المعظم، ماه خدا از راه می‌رسد، ماهی که عبد به دنبال معبود و عاشق به دنبال معشوق می‌گردد. ماه باز شدن درهای رحمت الهی به سوی بندگان …

پس از طی شدن دو ماه پرخیر و برک رجب المرجب و شعبان المعظم، ماه خدا از راه می‌رسد، ماهی که عبد به دنبال معبود و عاشق به دنبال معشوق می‌گردد. ماه باز شدن درهای رحمت الهی به سوی بندگان الهی و ماه میهمانی حضرت حق. تنها ماهی که خداوند متعال به خاطر شرف و برتری‌اش از آن در مصحف شریف خود نامبرده است، رمضان است.
در مورد معنی رمضان در کتب لغت معانی مختلفی آمده است. اما بهترین معنی برای این واژه را از حدیث زیبای پیامبر ذکر می‌کنیم آنجا که حضرت می‌فرمایند: «رمضان؛ رمضان نامیده شد، زیرا گناهان را می‌سوزاند. پس رمضان به معنی سوزاندن است.» در مورد عظمت و بزرگی این ماه بزرگ حضرت علی(ع) می‌فرمایند: «نگویید رمضان، چون شما نمی‌دانید رمضان چیست؟ هرکس که رمضان بگوید باید صدقه داده و به عنوان کفاره آن کلمه روزه بگیرد. بلکه بگویید شهر رمضان چنانکه خداوند در قرآن اینگونه فرموده است».
پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «ماه رمضان ماه عظیمی است؛ مضاعف می‌شود در آن حسنات محو می‌شود، در آن سیئات و بلند می‌گردد در آن درجات. ماهی است که اولش رحمت است و میانش مغفرت و آخرش آزادی از آتش دوزخ». همچنین حضرت در جای دیگر می‌فرمایند: «درهای آسمان در شب اول ماه رمضان گشوده می‌شود و تا آخرین شب این ماه بسته نمی‌شود بدبخت واقعی کسی است که این ماه را پشت سر بگذارد و گناهانش آمرزیده نشود».
در مورد اعمال ماه مبارک رمضان در مفاتیح الجنان اعمال زیادی ذکر شده است که خوانندگان گرامی را جهت خواندن و انجام این اعمال به مراجعه به این کتاب معرفی می‌نماییم، اما به طور کلی اعمال ذیل در ماه رمضان وارد شده است.
۱- روزه که از واجبات بر مؤمنین می‌باشد. روزه وسیله‌ای است جهت تربیت روح و روان انسان. البته، روزه مختص بدن نیست بلکه روزه زبان، چشم، نفس، قلب، روح و سر نیز ضروری می‌باشد. روزه زبان عبارتست از: محافظت و نگهداری زبان از دروغ و غیبت و تهمت و امثال اینها. روزه چشم عبارتست از: خودداری نمودن چشم از نگاه کردن به مناظر ممنوعه و حرام. روزه گوش عبارتست از: خودداری کردن از شنیدن سخنان لغو و بیهوده و غیبت و... روزه نفس که عبارتست از: ترک آرزوها و آمال دنیوی و ترک شهوات نفسانی، روزه قلب که عبارتست از: تخلیه قلب از محبت دنیا و زینتهای آن. روزه روح عبارتست از: تخلیه آن از آرزوی نعمتهای اخروی. روزه سر عبارتست از: قطع نمودن از غیرخدا و باز داشتن روح و روان از غیر او. پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «روزه سپری در برابر آتش است. روزه بگیرید تا تندرست شوید. برای هر چیزی زکاتی است و زکات بدن‌ها روزه‌داری است.»
۲- قرائت قرآن: در احادیث آمده است که ماه رمضان بهار قرآن است. امام صادق(ع) می‌فرمایند: «با قرآن به استقبال قرآن بروید. ضمن اینکه ثواب قرائت یک آیه از قرآن در ماه مبارک رمضان برابر است با یک ختم قرآن در ماههای دیگر.»
۳- دعا و استغفار: ماه رمضان ماه دعا و استغفار است. روایت شده که امام زین‌العابدین(ع) در این ماه جز به دعا و تسبیح و استغفار و تکبیر لب نمی‌گشود. چراکه طبق فرموده پیامبر(ص): «دعای روزه دار ردّ نمی‌شود.»
۴- خواندن ادعیه مخصوص ماه مبارک رمضان که در هر روز و برای تعقیبات نماز وارد شد. مثل دعای یا علی و یا عظیم... و دعای اللهم ادخل علی... و دعای افتتاح و دعای سحر و دعای افطار و...
۵- غسل نمودن در این ماه که ثواب بسیار دارد.
۶- خواندن نمازهای مخصوص ماه مبارک رمضان
۷- افطار که از لحظات بسیار معنوی در ایام رمضان است. خداوند در این زمان هزار هزار کس یعنی یک میلیون نفر را در هر روز از ماه رمضان از آتش جهنم نجات می‌دهد. ضمناً یکی از اعمال پسندیده و خوب ماه رمضان افطاری دادن به روزه‌داران است که طبق روایت از امام صادق(ع) آمده است که افطاری دادن در ماه رمضان اجر کسی را دارد که ۳۰ بنده مؤمن را آزاد کرده باشد.
۸- سحر: پس از افطار، سحر هم از لحظات پر معنویت ایام رمضان می‌باشد که ادعیه و اعمال مخصوص دارد. در حدیثی آمده است که (حق تعالی و ملائکه صلوات می‌فرستند بر آنها که استغفار می‌کنند در سحرها و سحری می‌خورند) خواندن نماز شب و نافله، دعا و استغفار و... هم از اعمال سحر می‌باشد.
۹- نیکی در حق مؤمنان، صله رحم، رسیدگی به درماندگان و مستحقان، صدقه و انفاق، خواندن نمازهای واجب و مستحبی، صلوات بر پیامبر(ص)، دعا در حق مؤمنان و گذشتگان، قرائت قرآن و ادعیه، استغفار، یتیم نوازی و... از اعمال این ماه مبارک است.