آزمایش اثر روشنایی و تاریکی روی سنتز نشاسته در گیاهان

تئوری آزمایش در جریان فتوسنتز در گیاهان دو گروه واکنش اتفاق می‌افتد. واکنشهای نوری و واکنشهای تاریکی. هر دو گروه واکنش انرژی‌خواه هستند. منتها فرم انرژی قابل مصرف در واکنشهای …

تئوری آزمایش
در جریان فتوسنتز در گیاهان دو گروه واکنش اتفاق می‌افتد. واکنشهای نوری و واکنشهای تاریکی. هر دو گروه واکنش انرژی‌خواه هستند. منتها فرم انرژی قابل مصرف در واکنشهای یاد شده متفاوت است. در واکنشهای نوری فتوسنتز ، انرژی قابل مصرف ، انرژی نوری خورشید است و در واکنشهای تاریکی انرژی ذخیره شده در واکنشهای نوری یعنی ATP مورد مصرف قرار می‌گیرد. واکنشهایی که در تاریکی انجام می‌شوند منجر به احیای کامل CO۲ در کلروپلاستها و تبدیل آنها به قندها می‌شوند.
برش نشاسته
هدف آزمایش
ثابت کردن تاثیر نور در ساخته شدن قندها در گیاهان
مواد لازم
شمعدانی
ورقه آلومینیومی
اتانول یا استون
آب مقطر
پتری دیش
لوگول
ساختمان نشاسته
روش کار
یک گیاه شمعدانی سالم انتخاب کرده و ۳ - ۲ برگ از آن را که کاملا شاداب هستند تعیین محل می‌کنیم.
روی ورقه‌های آلومینیومی پنجره‌هایی به شکل L ایجاد کرده و برگهای مذکور را با این ورقه‌ها می‌پوشانیم..
گیاه را به مدت ۷۲ - ۴۸ در مقابل نور خورشید قرار می‌دهیم..
بعد از سپری شدن زمان مقرر ، برگهای دارای پوشش آلومینیوم را از گیاه مادر جدا می‌کنیم..
این برگها را در داخل بشر قرار می‌دهیم و روی آنها به اندازه ۴/۱ حجم بشر اتانول یا استون می‌ریزیم و می‌جوشانیم تا تمام رنگیزه‌های برگ خارج شود..
برگها که حالا کلروفیل خود را از دست داده‌اند داخل پتری‌ دیش قرار داده و برای پاک شدن اثر الکل بر روی آنها چند قطره آب مقطر می‌ریزیم..
روی برگهای مذکور ۳ - ۲ قطره محلول لوگول می‌ریزیم و نتیجه را بررسی می‌کنیم.
نتیجه آزمایش
بعد از ریختن محلول لوگول بر روی برگ شمعدانی ، در محل پنجره شکل L ، رنگ بنفش ظاهر می‌شود. محلول لوگول معرف نشاسته است. و این بنفش شدن برگ در جایی از برگ که نور خورشید را دریافت کرده است، نشان دهنده این است که در آن محل تحت تاثیر نور ، نشاسته سنتز شده است. در جایی از برگ که زیر ورقه آلومینیومی قرار گرفته بود، هیچ نشاسته‌ای تولید نشده است. پس در فتوسنتز واکنشهای نوری و تاریکی لازم و ملزوم یکدیگر هستند.