برنج کته بهتر است یا برنج آبکش؟

یکی از عادت‌های خوب چینی‌ها، مصرف برنج به صورت کته شده است. در کل کته خوردن برنج بسیار بهتر از نوع آبکش آن است زیرا کته کردن به حفظ بهتر ویتامین‌های برنج کمک می‌کند. وقتی برنج …

یکی از عادت‌های خوب چینی‌ها، مصرف برنج به صورت کته شده است. در کل کته خوردن برنج بسیار بهتر از نوع آبکش آن است زیرا کته کردن به حفظ بهتر ویتامین‌های برنج کمک می‌کند.
وقتی برنج آبکش می‌شود و داخل آب در حال جوش قرار می‌گیرد، بسیاری از ویتامین‌های محلول خود به ویژه ویتامین‌های گروه B را از دست می‌دهد. به عبارتی برنج آبکش، تنها یک منبع نشاسته‌ای است در حالی که ویتامین‌ها در برنج کته بهتر حفظ می‌شوند. برنج دست نخورده همان برنج قهوه‌ای است که طی مراحلی این لایه از روی برنج برداشته می‌شود و اتفاقا منبع اصلی ویتامین‌های موجود به حداقل ممکن خود می‌رسد. وقتی برنج آبکش هم می‌شود باز هم مقدار بیشتری از ویتامین‌هایش را از دست می‌دهد. تصور اشتباهی که اغلب مردم دارند، این است که برنج کته چاق می‌کند و با آبکش کردن برنج مقداری از نشاسته آن گرفته می‌شود. درواقع وقتی برنج می‌جوشد و ما آب آن را بیرون می‌ریزیم داخل آب فقط ویتامین‌های برنج است که دور ریخته می‌شود و از نظر کالری و انرژی‌زایی تفاوتی بین برنج آبکش و کته وجود ندارد.
برخلاف این عادت خوب یکی از عادات بد چینی‌ها حرف زدن زیاد حین غذاخوردن است. وقتی بین غذاخوردن زیاد حرف می‌زنیم متوجه نمی‌شویم که چقدر غذا می‌خوریم. کسانی که دوست ندارند اضافه وزن پیدا کنند باید حواسشان بیشتر به غذاخوردنشان باشد. کسانی که زیاد حرف می‌زنند بدون اینکه متوجه باشند مقدار زیادی غذا می‌خورند و نمی‌دانند که چه موقع سیر می‌شوند. در ضمن، حرف زدن باعث می‌شود موقع غذا خوردن مقدار زیادی هوا بلعیده شود و این موضوع حالاتی نظیر نفخ و ناراحتی‌های معده را به همراه خواهد داشت.
از آنجا که منبع پروتئینی در غذاهای چینی‌ها بیشتر گوشت سگ، گربه و حشرات است باید گفت، گوشت سگ و گربه منبع بسیاری از بیماری‌ها هستند. چند سال پیش بیماری سارس که بیماری عفونی کشنده‌ای است در کشورهای آسیایی شیوع پیدا کرد. دلیل آن هم خوردن گوشت گربه بود. خوردن گوشت سگ هم می‌تواند عامل ابتلا به کیست هیداتیک و بسیاری بیماری‌های انگلی باشد. به نظر می‌رسد در کشورهای آسیای شرقی که گوشت سگ، گربه یا حتی حشرات مصرف می‌شود، انواع پرورشی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از نظر انگل کنترل شده‌اند. البته به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود گوشت این حیوانات به مصرف برسد.

دکتر گلبن سهراب
متخصص تغذیه