بهترین روکش برای دندان‌های جلویی

در چند سال اخیر، خواسته بیماران برای تامین زیبایی بیشتر برای دندان‌ها، خصوصا دندان‌های پیشین که هنگام صحبت و لبخند زدن در معرض دید هستند، رو به فزونی نهاده است. در صورتی که …

در چند سال اخیر، خواسته بیماران برای تامین زیبایی بیشتر برای دندان‌ها، خصوصا دندان‌های پیشین که هنگام صحبت و لبخند زدن در معرض دید هستند، رو به فزونی نهاده است.
در صورتی که آسیب وارده به دندان‌ها کم باشد، دندانپزشک می‌تواند با مواد پرکردنی هم‌رنگ، دندان موردنظر را ترمیم کرده و با توجه به اینکه تنوع رنگ این مواد و نیز خواص فیزیکی خوب آن (با پیشرفت علم مواد دندانپزشکی) کلیه نیازهای ترمیمی را به نحو احسن برآورده می‌نماید، هم دندانپزشک و هم بیمار از این نوع درمان کاملا راضی و خشنود هستند. در مواردی که دندان‌ها دچار آسیب زیاد شده باشند یا به دلیل تغییر رنگ شدید دندان‌ها که به درمان‌های محافظه‌کارانه‌ای مثل سفید کردن جواب نمی‌دهند، دندانپزشک مجبور است که از درمان‌های دیگری مثل روکش‌ها یا پوسته‌های چینی (لامینیت) برای بازسازی دندان‌های آسیب‌دیده استفاده نماید. در این میان روکش‌های چینی متصل به فلز (متال سرامیک) سالیان سال است که برای بازسازی دندان‌های به شدت تخریب شده مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل استحکام و زیبایی مناسبی که دارد مورد قبول بیماران واقع ‌شده است. اما این نوع درمان به دندان‌های پیشین به دلیل دیده شدن فلز در لبه روکش خصوصا اگر لثه بیمار نازک باشد موجب نازیبا شدن دندان و نارضایتی بیمار می‌شود. همچنین نگرانی درباره واکنش‌های آلرژیک و توکسیک به بعضی از فلزات بیماران و دندانپزشکان را به سمت لامینیت و روکش‌های بدون فلز سوق داده است. سرامیک‌ها وکامپوزیت‌های لابراتواری موادی هستند که می‌توانند برای این نوع بازسازی‌ها مورد استفاده قرار گیرند. در این میان سرامیک‌ها به دلیل ثبات رنگ و هماهنگی آن با دندان‌های طبیعی و زیبایی فوق‌العاده، مورد استفاده و توجه خاص دندانپزشکان و بیماران قرار گرفته‌اند. امروزه علم مواد دندانپزشکی کامپوزیت‌های لابراتواری و سرامیک‌های مختلفی را ارایه کرده که می‌توان از آنها به نحو احسن‌ برای بازسازی دندان‌های آسیب‌دیده استفاده کرد. برای جبران استحکام کم سرامیک‌های معمولی، در سالیان اخیر سرامیک‌های مستحکم‌تری با ساختار زیرکونیوم مورد استفاده قرار می‌گیرد که با تکنولوژی جدید، استفاده از کامپیوتر و سیستم برش آن به وسیله ماشین‌های مخصوص (سیستم CAM CAD)، دقت کار و زیبایی حاصل از آن را چندبرابر نموده است. بنابراین بیماران با خیال راحت می‌توانند از کلیه خدمات موجود که در دنیای امروزی به علم دندانپزشکی معرفی شده‌اند بهره گرفته و دندانپزشکان نیز با توجه به تنوع مواد و تکنولوژی نوین، دندان‌های صدمه‌دیده را با علم و هنر خویش بازسازی نموده و زیبایی و راحتی را به بیماران خود با عنایت به الطاف خداوند هدیه دهند.

دکتر عباس منزوی
متخصص پروتزهای دندانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران