برای تقویت حافظه و تمرکز حواس چه باید کرد؟

برخی از مسائل را به دلیل اهمیت بیش‌تر، آسان‌تر از بقیه به ذهن می‌سپاریم. اما مغز قابلیت به خاطر سپردن هر موضوعی را داشته و فقط به کمی تمرین و ممارست نیاز دارد. در زیر شما را با روش‌های …

برخی از مسائل را به دلیل اهمیت بیش‌تر، آسان‌تر از بقیه به ذهن می‌سپاریم. اما مغز قابلیت به خاطر سپردن هر موضوعی را داشته و فقط به کمی تمرین و ممارست نیاز دارد. در زیر شما را با روش‌های بهبود حافظه، آشنا خواهیم کرد.
به جای پرداختن و وارد شدن به مطالب پیچیده‌ی روان‌شناسی در زمینه‌ی حافظه‌ی کوتاه‌مدت و بلندمدت بیایید فقط قرار بگذاریم دیگر مسائلی که نباید فراموش می‌کردیم را از قلم نیندازیم.
برای مثال هر کسی، شاید به غیر از معلم شیمی، شما را به خاطر به یاد نیاوردن فرمول یک ماده‌ی خاص خواهد بخشید. با این حال ممکن است هنگامی که در تخت خواب خود دراز کشیده‌اید به دلیل به خاطر نیاوردن تلفن دوست صمیمی‌تان کلافه و پریشان شوید. در زیر مواردی را که باید در به ذهن سپردن آن‌ها تلاش نمایید، آورده شده است:
اسامی، شماره‌های تلفن، قیافه‌ها، کارها، قرارهای ملاقات، تاریخ‌های تولد، گفتگوها و حقایق.
به یاد نیاوردن موارد فوق معمولا" نتیجه‌ی توجه نداشتن به میزان کافی است. اگر برای‌تان مهم بود هیچ‌گاه فراموش نمی‌کردید. بار دیگر کمی بیش‌تر سعی و دقت کرده و ببینید تا چه اندازه بیش‌تر موفق خواهید شد. هم‌چنین مشخص کنید که کدام حافظه را دارید؛ بصری یا سمعی، وقتی این سؤال معلوم شد در موقعیتی بهتر برای بهبود حافظه خود قرار خواهید گرفت.
در طول روز چیزهای بسیار زیادی را می‌شنویم اما تنها آن‌هایی را به یاد می‌آوریم که برای‌مان اهمیت داشته باشد. مسائل مورد اهمیت خود را گسترش و بسط دهید تا بیش‌تر بتوانید آن‌ها را به ذهن بسپارید. یک روش خوب این است که همه چیز را حیاتی فرض کنید. وانمود کنید که یک کارآگاه جنایی هستید و هر آن‌چه که در پیرامون شما در حال اتفاق افتادن است، حائز اهمیت است.
● نکاتی مهم جهت بهبود مهارت‌های به ذهن سپردن مسائل
فعال باشید: این در مورد هر چیزی باید اعمال شود. هنگامی که در حال شنیدن، تفکر و مطالعه کردن هستید، سعی کنید از مطالبی که فرد دیگری به شما گفته، نکته‌برداری کنید. اگر بی‌حال و غیر فعال باشید، مغزتان دچار کندی و تعلل خواهد شد و اگر برای فعال بودن تلاش کنید، ذهن‌تان آن‌چه را که می‌بیند و می‌شنود ثبت نموده و راحت‌تر می‌توانید آن را به خاطر بسپارید.
تمرکز کنید: به جزئیات دقت کنید. در طول روز چیزهای بسیار زیادی را می‌شنویم اما تنها آن‌هایی را به یاد می‌آوریم که برای‌مان اهمیت داشته باشد. مسائل مورد اهمیت خود را گسترش و بسط دهید تا بیش‌تر بتوانید آن‌ها را به ذهن بسپارید. یک روش خوب این است که همه چیز را حیاتی فرض کنید. وانمود کنید که یک کارآگاه جنایی هستید و هر آن‌چه که در پیرامون شما در حال اتفاق افتادن است، حائز اهمیت است.
ایجاد پیوستگی نمایید: بین آن‌چه که می‌خواهید به یاد بسپارید و آن‌چه که قبلا" در ذهن دارید ارتباط به وجود آورید. این ارتباط می‌تواند یک رنگ، یک عدد یا یک کلمه‌ی هم‌قافیه باشد. برای به خاطر داشتن بخشی از چیزهای مختلف، تصاویری که هم‌قافیه با اعداد باشند را برای خود مجسم نمایید. هم‌چنین می‌توانید از کلمات مخفف و ترکیب اسامی و یا متصل نمودن اول حروف کلمات (مانند حروف ابجد) استفاده کنید.
تکرار نمایید: روش تنبیه معلم مدرسه‌تان را به یاد دارید؟ هر گاه فردی دچار خطایی می‌شد، مجبورش می‌کرد چندین و چند بار مطلبی را بنویسد. تکرار، برای به ذهن سپردن موضوعات کمک کرده و باعث حک شدن آن در مغزتان می‌گردد. هرگاه فردی را ملاقات می‌کنید، شروع به تکرار اسم او در ذهن خود نمایید. وقتی کسی شماره‌ی تلفنش را به شما می‌دهد، چندین بار آن را روی کاغذ نوشته و با صدای بلند تکرار کنید. اگر می‌خواهید مطلبی را حفظ کنید کافی است آن را چندین بار روی تکه‌ای کاغذ بنویسید.
اسامی را به هم ربط دهید: وقتی با کسی که با او قبلا" آشنا شده‌اید، اما اکنون اسمش را به یاد نمی‌آورید، برخورد می‌کنید، دچار آشفتگی می‌شوید. مشکل را می‌توانید با مرتبط نمودن آن اشخاص با کسی که به آن‌ها شباهت دارد و یا با واژه‌ای که با یکی از خصوصیات شخصیتی آن‌ها نزدیک است، حل نمایید. با اسامی آن‌ها بازی کنید و یک تصویر خیالی از آن‌ها در ذهن خود مجسم نمایید. برای به یاد آوردن اسم فردی می‌توانید حروف الفبا را از ابتدا بازگو نموده تا این که به حرف ابتدای اسم او برسید، حتما" با این کار اسم را به خاطر خواهید آورد.
تصویری با مفهوم ایجاد کنید: از هر آن‌چه که می‌خواهید به خاطر بسپارید، تصویری خیالی در ذهن ایجاد نمایید. موضوعی را در ذهن خود تصور کرده تا بتوانید همه چیز را به صورتی واضح مشاهده کنید. سپس وقتی چیزی را فراموش کردید، این تصویر را مجسم کنید تا مغزتان اطلاعات از دست رفته را بازیابی نماید.

منبع: وب‌گاه readersdigest.co.uk