مایعات زیاد بخورید!

با توجه به اینکه فعالیت افراد در این مدت زیاد می‌شود، تبخیر مایعات از بدن نیز بیشتر خواهد شد و امکان اینکه تعادل آب و الکترولیت‌ دچار اشکال شود بسیار زیاد است. این جمله که گفتم …

با توجه به اینکه فعالیت افراد در این مدت زیاد می‌شود، تبخیر مایعات از بدن نیز بیشتر خواهد شد و امکان اینکه تعادل آب و الکترولیت‌ دچار اشکال شود بسیار زیاد است. این جمله که گفتم «مایعات زیاد بخورید» بسیار مهم است. اگر حجاج مایعات بیشتر استفاده کنند از بسیاری از ناراحتی‌های کلیوی پیشگیری خواهند کرد...
هنگامی که آب بدن به مقدار زیاد تبخیر می‌شود موجب آزاد شدن سم‌های تولید شده حاصل از فعالیت عضلات خواهد شد. این سم‌ها روی کلیه اثر گذاشته و کار آن را مختل می‌کند و سبب نارسایی کلیه خواهد شد ولی زمانی که فرد مایعات زیادی می‌نوشد از این امر پیشگیری کرده و سبب دفع سم می‌شود. از آنجا که در پزشکی همیشه پیشگیری مقدم بر درمان است و از طرفی طبق آمارهای بین‌المللی و باتوجه به خط جغرافیایی که کشور ما قرار دارد حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد جامعه سنگ کلیه دارند. حال در نظر بگیرید از بین حدود صد هزار زائری که داریم اگر تعدادی سابقه سنگ داشته باشند و از مایعات کمی استفاده کنند، در معرض خطر تشکیل سنگ هستند و همین امر موجب آزار و اذیت‌شان شده و کلیه درد می‌گیرند. بنابراین حتما کسانی که سابقه سنگ دارند به پزشک کاروان‌شان اطلاع بدهند تا آمادگی لازم را داشته باشند و حتما پیش از اعزام به حج به پزشک متخصص مراجعه کرده و یک سونوگرافی انجام دهند تا ببینند موقعیت سنگی که دارند به چه شکل است و آیا سنگ جدیدی تشکیل شده است یا خیر و به پزشک کاروان اطلاع دهند تا بهتر بتوان به آنها سرویس پزشکی ارایه کرد.در ضمن افرادی که در حال حاضر دچار تکرر، سوزش و احتباس ادرار هستند حتما پیش از اعزام به پزشک مراجعه کرده و درمان شوند اما چنانچه در عربستان مبتلا شدند باید بدانند شایع‌ترین علت تکرر ادرار در ایام حج عصبی است. استرس و هیجان در ایام حج سبب تکرر ادرار می‌شود به شرط آنکه فرد مشکلات دیگری مانند مشکلات پروستات در آقایان و عفونت‌های ادراری در خانم‌ها را نداشته باشد. این امر موجب مشکل در انجام اعمال و استفاده مکرر از توالت شده و کار را به حجاج سخت می‌کند. اگر افراد بدانند به جایی می‌روند که مهمانی است و مهماندارشان خدای کریم است، استرس‌ها کم شده این مشکلات هم کم می‌شود.بحث بعدی فشارخون است. به هر حال تعدادی از افراد هستند که فشارخون دارند و مهم‌ترین بحثی که برای حجاج در این رابطه مهم است، بحث رژیم غذایی است. خوشبختانه در حال حاضر در آشپزخانه مرکزی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد غذاها به صورت رژیمی تهیه می‌شود و افرادی که رژیم غذایی خاص دارند حتما باید آن را رعایت کنند. زیرا اگر رعایت نکنند عبادت بانشاطی نخواهند داشت، آنجا مریض شده و فشارشان بالا می‌رود. به زائران توصیه می‌کنم:
▪ رژیم غذایی را رعایت کنند.
▪ داروهایشان را با خود ببرند.
▪ از استرس و هیجانات زیاد بپرهیزند.
▪ برای افزایش یا کاهش دوز داروهایشان حتما با پزشک کاروان هماهنگ کنند.

دکتر بهزاد عین‌الهی - فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله و عضو هیات پزشکی حج