از زینک‌اکساید به جای ضدآفتاب استفاده نکنید

در پاسخ به برخی خوانندگان سلامت که در خصوص استفاده از کرم زینک اکساید برای برطرف کردن و یا درمان کک و مک پوست صورت خود سوال کرده بودند ذکر نکاتی را الزامی می‌دانم... این مشکل پوستی …

در پاسخ به برخی خوانندگان سلامت که در خصوص استفاده از کرم زینک اکساید برای برطرف کردن و یا درمان کک و مک پوست صورت خود سوال کرده بودند ذکر نکاتی را الزامی می‌دانم...
این مشکل پوستی در افراد سفیدپوست با چشم‌های روشن و موهای طلایی متمایل به مشکی شایع است. کک و مک از کودکی آغاز می‌شود و تا موقعی که فعالیت سلول‌های رنگدانه‌ساز کاهش یابد یعنی دهه سوم زندگی به بعد، همچنان ادامه داردو هیچ درمان قطعی ندارد. اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها که پوست لطیفی دارند و نژاد آنها طوری است که کک و مک شیوع زیادی دارد بسیار خوب این مشکل را پذیرفته‌اند و به‌هیچ وجه آن را بیماری تلقی نمی‌کنند و بی‌دلیل هم به دنبال درمان‌های متعدد نمی‌روند اما در ایران بیشتر خانم‌ها که پوستشان به‌طور ژنتیکی کک و مک دارد به توصیه‌های متخصصان پوست اکتفا نکرده و مدام برای درمان، به سراغ تبلیغات محصولات آرایشی‌بهداشتی می‌روند.
تنها توصیه ما این است که افراد برای کم‌رنگ‌تر شدن لک‌هایشان و پیشگیری از پررنگ شدن، محافظت کامل در برابر آفتاب داشته باشند. در ساعات ۱۰ صبح تا ۴ عصر حتی‌المقدور در محیط بیرون مقابل آفتاب نباشند و هر سه ساعت یک‌بار از کرم‌های ضدآفتاب با SPF بالای ۳۰ استفاده کنند. هزینه کردن برای خرید کرم‌های رنگ‌بر که پوست را مقطعی روشن می‌کند و یا انجام لیزر خاص که لک‌ها را کم‌رنگ می‌کند هم، چون مشکل ژنتیکی و درونی است، بی‌فایده و مقطعی است. گذشته از این اگر در برابر آفتاب و اشعه ماورای بنفش آن از پوست‌تان حفاظت نکنید دوباره برگشت‌پذیر است. این حالت، به‌هیچ‌وجه بیماری مهمی تلقی نمی‌شود و بهتر است آن را قبول کنید و دنبال درمان‌های آنچنانی نباشید. اما کرم زینک‌اکساید را به جای ضدآفتاب به کار نبرید چون پوشش کامل و خوبی ندارد و مقصود ما را از استفاده آن تامین نمی‌کند. در ضمن پوست را سفید و از منظر زیبایی نامطلوب می‌کند. خواص درمانی هم ندارد. تنها یک محافظ در برابر آفتاب است و بس.

دکتر حبیب‌ انصارین - متخصص پوست و مو - استاد دانشگاه علوم‌پزشکی ایران