آفتاب

معروف‌‌ترین سوغات و صنایع دستی ایران



سفر با گشت‌و‌گذار در طبیعت، بازدید از بناهای تاریخی، شکم‌گردی در رستوران‌های محلی و خرید سوغاتی تکمیل می شود. افراد زیادی هستند که از سفرهایشان یادگاری‌های زیادی دارند و از هر شهری که رفته‌اند یکی از صنایع دستی آنجا را به‌عنوان یادگار سفر خریده‌اند.

در تعریف صنایع دستی می‌توانیم بگوییم مجموعه‌ای از هنرها و صنعت‌هایی است که به وسیله دست و ابزارهای دستی ساخته می‌شوند و مواد اولیه آن‌ها را مواد بومی و محلی تشکیل می‌دهند. مهم‌ترین اصل در ساخته شدن صنایع دستی هنر، ذوق و خلاقیت هنرمندان و استادکاران رشته‌های مختلف است که باعث می‌شود نمونه‌های دست‌ساز ارزش بیشتری نسبت به نمونه‌های ماشینی و کارخانه‌ای داشته باشند.
هنر و ظرافت محصول تولید شده هنرمندان ایرانی باعث شده است که آوازه سوغات و صنایع دستی ایران در جهان بپیچد و افراد زیادی از کشورهای دیگر از صنایع دستی ایران برای تزیین خانه‌هایشان استفاده کنند. معروف‌ترین سوغات صنایع دستی ایران محصول دست هنرمندان کدام استان است؟ برای آشنایی بیشتر با سوغات و صنایع دستی استان‌های ایران خواندن این متن را از دست ندهید.

گیوه کلاش مریوان یکی از سوغاتی های ایران

گیوه کلاش، که باعث شهرت جهانی مریوان شده، یکی از صنایع دستی معروف استان کردستان است. گیوه‌ نوعی کفش دست‌دوز است که در بیشتر شهرهای ایران طرفدارهای زیادی دارد و استفاده از آن در روزهای گرم سال خیلی بیشتر است. کلاش کردستان از الیافی طبیعی بافته می‌شود و زیبایی لباس کردی را چند برابر می‌کند.
یک نکته جالب درباره گیوه این است که این کفش‌ها چپ‌و‌راست ندارند برای اینکه بتوانند تای آن را عوض کنند تا از خراب شدن آن جلوگیری کنند. با اجاره ویلا در سنندج به بازارهای تاریخی این شهر بروید و سوغاتی‌های مورد علاقه‌تان را بخرید.

قالی کاشان، یکی از معروف‌ترین سوغات و صنایع دستی ایران

در هنگام سفر به کاشان زیبا اولین سوغاتی که از این شهر به ذهنتان می‌رسد گلاب است؟ حق با شماست گلاب یکی از معروف‌ترین سوغاتی‌های این شهر است اما قدمت قالی‌بافی در این شهر به سال‌های خیلی طولانی برمی‌گردد. قالی کاشان یکی از صنایع دستی شناخته‌شده ایرانی در جهان است.
قالی شیخ صفی که امروزه از آن در موزه ویکتوریا آلبرت لندن نگهداری می‌شود کار هنرمند کاشانی به نام مقصود کاشانی است که در سال ۹۲۶ هجری‌قمری بافته است. همچنین قالی شکارگاه که یکی از بزرگ‌ترین قالی‌های جهان است در کاشان و به دست هنرمندان کاشی بافته شده است. با اقامت در یک اقامتگاه بوم گردی در کاشان به بازار سنتی این شهر بروید و با تعداد بیشتری از صنایع دستی این شهر آشنا شوید.

سوزن دوزی ایرانشهر

ایرانشهر یکی از شهرهای قدیمی استان سیستان‌و‌بلوچستان است که به شهر ملی سوزن‌دوزی شهرت پیدا کرده. سوزن‌دوزی هنری اصیل و ظریف است که به دست زنان هنرمند بلوچ دوخته می‌شود. طرح‌های این صنایع دستی از ذهن خلاق زنان سرچشمه می‌گیرد و روی پارچه‌های رنگارنگ نقش می‌بندد. هنرمندان ایرانشهری هیچ محدودیتی برای انتخاب پارچه ندارند و برای سوزن‌دوزی از پارچه‌های کتان، نخی، ابریشم و پنبه‌ای استفاده می‌کنند.
پرطرفدارترین صنایع دستی ایران هنرمندهای ایرانی

حصیربافی ساری

حس‌و‌حال خوب سفر به شهرهای ساحلی استان مازندران از پیچ‌و‌خم جاده‌ها و تماشای مغازه‌هایی که وسایل حصیری مثل کلاه، زیر‌انداز، سبد و سفر را از سقف آویزان کرده‌اند شروع می‌شود. حصیربافی یکی از اصلی‌ترین سوغات و صنایع دستی ایران و استان مازندران است که طرفداران زیادی دارد و محال است از بازارهای محلی این شهرها عبور کنید و دلتان نخواهد برای خودتان و عزیزانتان وسایل حصیری را به‌عنوان سوغات و یادگاری نخرید.
بوریا‌‌ بافی یا همان حصیر‌بافی در حدود هفت‌هزار سال قدمت دارد و امروزه بافت آن بیشتر در مرکز استان مازندران، ساری، رواج دارد.

ورشو سازی بروجرد

ورشو‌سازی یکی از صنایع دستی معروف استان لرستان و بروجرد است که شهرت جهانی دارد. اگر بازارهای سنتی بروجرد بروید صدای چکش و قلم استادکاران بروجردی به گوشتان می‌رسد که با ظرافت ورق‌های فلزی را به وسایلی مثل سینی، سماور، ظرف‌های غذاخوری،‌گلاب‌پاش و قندان تبدیل می‌کنند. ورشو‌ هنری ۲۰۰ ساله است و رازها و هنرهای زیادی را که نشان‌دهنده فرهنگ و هنر از گذشته تا به امروز است همراه خود دارد.

منبت آباده

آباده شهری در شمال استان فارس است که مردمی مهربان و خونگرم دارد. این شهر در لغت به معنی جایی است که در آن رونق و آبادانی وجود دارد. به کنده‌کاری رو ریشه درختان و چوب منبت‌کاری می‌گویند. منبت یکی از زیباترین صنایع دستی آباده است که باعث شده این شهر به‌عنوان شهر منبت در جهان ثبت شود.
منبت‌کاری در ایران نزدیک به ۱۵۰۰ سال قدمت دارد و قدیمی‌ترین اثری که به دست آمده یک لنگه در متعلق به مسجد عتیق شیراز است که در زمان عمرو بن لیث صفاری ساخته شده.

سفالگری همدان

همدان پایتخت گردشگری ایران است و لالجین شهر جهانی سفال نام گرفته. کارشناسان می‌گویند قدمت سفالگری در لالجین به ۷۵۰۰ سال پیش برمی‌گردد. محبوبیت بیش از حد سفال بین گردشگران باعث شده است که بیش از پنجاه‌هزار نفر در این شهر به تولید ظروف سفالی مشغول باشند. حتما شما هم تجربه دلنشینی از قدم زدن در بازار و کارگاه‌های سفالگری داشته‌اید . ساعت‌ها محو تماشای هنر دست هنرمندان همدانی شده‌اید.

قلم زنی شیراز

قلم‌زنی یکی از هنرهای سنتی ایران است که سابقه‌ای طولانی دارد. این هنر از حجاری سنگ‌ها و کوه‌ها ریشه گرفته که بعدها به حکاکی و اکنون به قلم‌زنی تبدیل شده است. در قلم‌زنی هنرمندان با استفاده از قلم‌های فولادی روی ورق‌های فلزی طرح‌های مورد نظرشان را حک می‌کنند. در حال حاضر قلم‌زنی شیراز به سبک‌ اقوام سکاها، هخامنشیان و ساسانیان انجام می‌شود.

ابریشم بافی تبریز

یکی از صنایع دستی تبریز که قدمتی طولانی دارد ابریشم‌بافی است. در این هنر ظریف از الیاف ابریشم استفاده می‌کنند. در گذشته تاجر‌های تبریزی پارچه‌های ابریشمی را از چینی‌ها به قیمتی ارزان می‌خریدند و با قیمت بالاتری به اروپایی‌ها می‌فروختند. تا اینکه اهالی تبریز این هنر ارزشمند را یاد گرفتند و ابریشم‌بافی به یکی از صنایع دستی مهم این شهر تبدیل شد.

پته دوزی کرمان

هنر پته‌دوزی کرمان یکی از معروف‌ترین صنایع دستی این شهر است که بیشتر به دست زنان هنرمند کرمانی دوخته می‌شود. این هنر نوعی رودوزی است که روی پارچه‌ای ضخیم و پشمی با نقش‌های خلاقانه‌ای به ذهن هنرمندان می‌رسد بافته می‌شود.
فطه‌دوزی و سلسله‌دوزی نام‌های دیگر این صنایع دستی‌اند.

حصیر بافی بوشهر

یکی از صنایع دستی شهر بوشهر حصیربافی است که با استفاده از چوب و الیاف درخت‌های نخل بافته می‌شود. هنرمندان بوشهری با استفاده از هنر حصیربافی و فروش این محصول چرخ اقتصاد خانواده‌ را می‌چرخانند. اگر به شهرهای استان بوشهر سفر کردید می‌توانید در بازارهای سنتی آن سبد‌‌، بادبزن، کلاه و زنبیل‌های حصیری را به‌عنوان سوغاتی از گرم‌ترین شهرهای ایران بخرید.

منبع: اتاقک




وبگردی