باغ دولت‌آباد

باغ خان

اين باغ در جادهٔ يزد-تفت قرار دارد و مانند اکثر باغ‌هاى تاريخي، عمارت باشکوهى با آب‌انبار، ساباط، قهوه‌خانه و اصطبل در ميان آن بنا شده است. بناى اين باغ مربوط به قرن سيزدهم هـ.ق و بانى آن محمد خان والي است. از ويژگى‌هاى اين باع، تالار بزرگ، سقف مرتفع و عرض بناى آن است که مى‌گويند سازندهٔ آن به نام استاد کريم، يک روزه اين طاق عجيب را پوشانده است. باغ خان در زمان حکومت ضيغم‌الدوله قشقايي صدمات بسيار ديد.

باغ نمير (باغ صدرى)

اين باغ که به دستور صدرالعلماء از حکام دوران زنديه ساخته شد، در خيابان ساحلي شهرستان تفت قرار دارد.


وسعت باغ ده هزار متر مربع است و در قسمت شمال غربى آن، ساختمانى داراى يک تالار بزرگ به ابعاد ۱۲٭۱۰ متر ديده مى‌شود. قسمت بالاى تالار با طاق‌نماهاى محرابى تزيين شده است. پشت تالار، فضايى وجود دارد که با فضاى زير بادگير دو طبقه چهار طرفه آن مرتبط است و هواى مطبوعى را به وجود مى‌آورد. در دو طرف تالار بعد از راهروهاى پهنى که اتاق‌ها را به تالار مرتبط مى‌کنند، دو اتاق سه‌درى قرار دارد و پشت هر سه‌دري، دو اتاق ديگرى ساخته شده که به سه‌درى‌ها و فضاى پشت تالار راه دارد. يک زيرزمين زير تالار با روکار آجر ساخته شده است. کف بنا تماماً آجرفرش است. در جلو ساختمان يک حوض سنگى به وسعت تقريبى پانصد متر مربع و در ضلع جنوب شرقى انتهاى باغ، يک آسياب آبى قرار دارد.

باغ پهلوان‌پور

اين باغ در محلهٔ مزويرآباد شهرستان مهريز قرار دارد. اين باغ شامل فضاهاى مختلف از قبيل برج حفاظتي، کوشک مرکزي، آشپزخانه، حمام خزينه‌اى و ... است. ساخت برج حفاظتى و ساير بناهاى موجود در ضلع جنوبى باغ به دستور ملا على‌رضا و هم‌زمان با اواخر حکومت قاجاريه صورت گرفت.


بخش‌هاى ديگر نظير عمارت کوشک (شربت‌خانه)، آشپزخانه، حمام خزينه‌اى و غيره به دستور على پهلوان ساخته شد و قدمت آن به دوران صد سالهٔ معاصر مى‌رسد.


معمارى موجود در باغ پهلوان‌پور را مى‌توان به پنج بخش کلى تقسيم کرد:


۱. برج گلين حفاظتي، اصطبل و انبار علوفهٔ وابسته به آن در ضلع جنوب شرقي.


۲. آثار معمارى که در کاوش‌هاى باستان‌شناسى اخير بدست آمده، در ضلع جنوب شرقي.


۳. عمارت کوشک يا شربت‌خانه در وسط باغ.


۴. عمارت زمستان‌خانه در ضلع غربى باغ.


۵. عمارت سرايداري، طويله، انبار، کارگاه ريسندگى سنتى (شعربافي) و قالى‌بافى در ضلع جنوب باغ.


قنات حسن‌آباد مهريز به‌طور مداوم در دو مسير در اين باغ جارى است.